Annonce
Varde

Kommune kritiseres: Brugte næsten 45 millioner kroner på konsulenter på to år

Niels Jørgen Nielsen til venstre er stifter af Lokallisten, og nu gansker han kommunens økomomi. Her med Vardes borgmester, Erik Buhl (V). Arkivfoto: Morten Nielsen

Pensioneret bankmand gennemgår kritisk Varde Kommunes regnskab. Han kritiserer, at en i forvejen dyr administration bliver endnu dyrere, når der tilkøbes hjælp udefra. Han mener, at man kunne have undgået dele af den sparerunde, som nu iværksættes.

Varde: 44,5 millioner kroner. Så mange penge har Varde Kommune brugt på konsulentydelser i løbet af de seneste to år ifølge en aktindsigt. Det er altså ikke penge, som er kanaliseret ud til de såkaldte varme hænder, som jo ellers fyldte så meget i den kommunale valgkamp for et års tid siden.

For at forstå, hvor stort beløbet på 45 millioner kroner er, kan man bruge sammenligningen, at beløbet til eksterne konsulenter svarer til mere end 25 procent af de forventede omkostninger til den kommende Frelloskolen i Varde. Den ventes at koste 170 millioner kroner.

Det er den pensionerede bankmand og tidligere filialdirektør, 67-årige Niels Jørgen Nielsen, som har søgt den aktindsigt, som viser, hvad udgifterne er.

- Jeg stiftede lokallisten, siger Niels Jørgen Nielsen, som bruger en stor del af sin pensionisttilværelse til at gå kommunens økonomi efter i sømmene.

Han vil gerne have, at den slags information når ud til borgerne.

Annonce

Sådan er pengene brugt

Der er brugt samlet 44,5 millioner kroner på konsulentydelser i årene 2016 og 2017 i Varde Kommune.Sådan fordeler beløbet sig. Tallene er i millioner kroner.

Management og hr: 17,07

Ingeniører: 11,3

Arkitekter: 7,2

Landinspektører og geoteknik: 2,76

IT: 2,7

Advokat: 1,83

Øvrig rådgivning: 0,8

Teknik og miljø: 0,19

Ejendomme: 0,15

Kommunen har i forvejen dyre chefer

Niels Jørgen Nielsen hæfter sig ved, at den største post til eksterne konsulenter vedrører "management og hr". Det er altså ydelser, som kan ligge inden for det, som en personaleafdeling typisk tager sig af. Der er brugt 17 millioner kroner på to år til eksterne konsulenter på dette administrative område.

- Kommunen har så mange højtuddannede chefer, at sådanne opgaver ikke burde kræve ekstern konsulentbistand i den størrelsesorden, vurderer Niels Jørgen Nielsen.

Han erkender, at mange af de øvrige poster kan det være svært spare på, fordi kommunen ikke besidder al ekspertise.

- Men det undrer mig, at der nu skal spares 25 millioner kroner i Varde Kommune, fordi jeg er sikker på, at man kunne finde mange penge på eksterne konsulenter, siger bankmanden.

Han mener, at den såkaldte "djøfisering", altså akademikervælde, er medvirkende årsag til de store udgifter.

- Der er direktører, ledere og mellemledere og det betyder, at der er færre penge ude i ældreplejen, siger Niels Jørgen Nielsen om sin drivkraft til at grave ned i disse tal.

Regnefejl i oprindeligt svar

På Facebook har der floreret et tal på omkring 100 millioner kroner til konsulentbistant på grund af de oplysninger, som er sendt til Niels Jørgen Nielsen. Men der er en regnefejl i de tal.

Varde Kommune er forelagt oplysningerne om denne aktindsigt, og kommunaldirektør Mogens Pedersen siger, at han nu vil analysere tallene, inden han vil svare på angrebene om den store post til konsulentbistand på hr-området.

Men i det oprindelige svar til Niels Jørgen Nielsen stod, at kommunen brugte over 96 millioner kroner på to år på konsulentbistand, og derfor figurerer tallet på Facebook.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

10 Lokale politihelte blev hædret

Læserbrev

Dansksindede sydslesvigere skal lettere kunne blive danskere

Læserbrev: De skal ikke blive glemt! Sådan sagde den tidligere Venstre-statsminister Niels Neergaard for 100 år siden på Dybbøl. Hans ord står stadigvæk som en garanti for støtte, sammenhold og samarbejde mellem Folketinget og sydslesvigerne. Derfor var det kun naturligt, at den tidligere Venstre-regering i 2018 gjorde det lettere for dansksindede sydslesvigere at opnå dansk statsborgerskab. Dog er vi i Folketinget blevet gjort opmærksomme på, at der efter regelændringerne i 2018 er opstået en uholdbar situation. For som reglerne er på nuværende tidspunkt, bliver dansksindede sydslesvigere med bopæl i Danmark, der ønsker dansk statsborgerskab efter de lempede regler, stillet dårligere end hvis vedkommende er bosiddende syd for grænsen. Det går ikke, da vi gerne skulle have letforståelige og simple regler, så de dansksindede sydslesvigere bosat i Danmark har let mulighed for at blive statsborgere såfremt de ønsker det. Derfor har et bredt flertal i Folketinget nu ændret reglerne, så de er ens uanset om man bor på den ene side af grænsen eller ej. Her, 100 år efter genforeningen, fungerer området omkring den dansk/tyske grænse som et forbillede for hele verdenen. Jeg håber, at vi med dette lille skridt har gjort vores til, at samarbejdet og fællesskabet bliver endnu stærkere.

Annonce