x
Annonce
Trekantområdet

Anlægsloft lettes: Kommune må trykke på byggeknap og rykke anlæg frem i en fart

Regeringen, de danske kommuner og regioner blev torsdag enige om at lette anlægsloftet, som kommuner og regioner kan fremrykke investeringer for 10 mia. kr. For eksempel i cykelstier. Byrådet i Fredericia er i enighed gået i gang med processen efter et videomøde torsdag eftermiddag. Arkivfoto: Mette Mørk
Torsdag blev stat, kommuner og regioner enige: I nødsituation med corona kan planlagte og nye investeringer i for eksempel cykelstier, veje og renoveringer for milliarder påbegyndes nu. Byråd ser omgående på mulighederne.

Fredericia: I løbet af få dage ventes det, at byrådet i Fredericia har et overblik over investeringer, der kan sættes i gang nu, for at hjælpe erhvervsliv og arbejdspladser igennem coronakrisen.

Samtlige 21 folkevalgte besluttede torsdag eftermiddag på et orienteringsmøde over video at bede forvaltningerne fremlægge mulighederne.

I næste uge regner borgmester, Jacob Bjerregaard (S), med, at byrådet så tager stilling og trykker på den ekstraordinære byggeknap, som regeringen, ved finansminister, Nicolai Wammen (S), Kommunernes Landsforening og Danske Regioner blev enige om få timer forinden. De nye tiltag kom frem på et pressemøde.

Annonce

Vi har grundlæggende en sund økonomi i Fredericia Kommune. Jeg regner også med, at der gives adgang til, at vi kan låne, og jeg mener ikke, det på nogen måde vil slå bunden ud af vores økonomi.

Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia

10 mia. kr. på spil

Parterne letter det såkaldte anlægsloft, så indkøb og investeringer for op til 10 milliarder kroner i kommuner og regioner, der var planlagt til 2021 - men kan gennemføres i 2020, bliver mulige.

- Selvom store dele af Danmark er lukket ned, er det vigtigt, at Danmark ikke går i stå. Det er der stor opbakning til i Folketinget, sagde Nicolai Wammen på pressemødet.

Jacob Bjerregaard afviser over for Fredericia Dagblad ikke, at også ikke-planlagte investeringer kan komme på bordet til debat og beslutning i kommunalbestyrelsen de kommende dage.

Egne og lånte penge

- Vi har grundlæggende en sund økonomi i Fredericia Kommune, siger han og pointerer, at en del af pengene til fremrykninger er i kassen:

- Jeg regner også med, at der gives adgang til, at vi kan låne, og jeg mener ikke, det på nogen måde vil slå bunden ud af vores økonomi.

Borgmesteren nævner cykelstier, veje, asfaltarbejder, renoveringer af blandt andet legepladser, den fortsatte udbygning af sundhedshuset og udvikling af den kommunalt ejede Bülows Kaserne som projekter. Skole og energirenoveringer samt investeringer idrætsfaciliteter er også nævnt. De arbejder, man måtte blive enige om, kan sendes ud i store og i små udbud, vurderer Jacob Bjerregaard.

Han oplyser, at der er fuld enighed i byrådet om at sætte afklaringsprocessen i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce