Annonce
Aabenraa

Kommune mødte kritisk forening: Sådan ser fremtiden ud for Aabenraas protese-brugere

Steen Christiansen er en af de protese-brugere der har kritiseret kommunens sagsbehandling. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Tirsdag eftermiddag mødtes tre repræsentanter fra Aabenraa Kommune med formanden for Amputationsforeningen. Mødet har nu skabt grobund for positive forandringer for kommunens protese-brugere.

Aabenraa: Aabenraa Kommune har den seneste tid måttet tage imod skarp kritik for sin behandling af protese-brugere.

Kritikken kommer primært fra Amputationsforeningen, hvis formand, Marianne Palm, tirsdag var inviteret til møde med Aabenraa Kommune for at kigge nærmere på sagen.

- Jeg tror faktisk, at det her møde kommer til at gøre en forskel for borgerne. Vi fik kigget på to specifikke sager her fra kommunen - sager, som jeg håber kan fungere på eksempler på, hvor det går galt, så det generelle niveau kan løftes. Vi har både kigget på enkeltsager og været oppe i helikopteren, siger hun.

Annonce

Fra kommunen deltog blandt andet formanden for social- og sundhedsudvalget, Karsten Meyer Olesen (S). Han var også glad for muligheden for at hoppe op i helikopteren.

- For mig er det vigtigt at have de her snakke med forskellige foreninger, for det giver mig muligheden for at se alting fra et nyt perspektiv. Derfor er det også virkelig nedtur, når man opdager, at der er en forening derude med så negative holdninger til Aabenraa Kommune. Så selvfølgelig skulle vi snakke sammen, siger han.

Mødet kommer blandt andet til at betyde, at foreningen fremadrettet i højere grad skal inviteres med ind i konkrete sager for kommunens protese-brugere. Det kan eksempelvis ske i form af hjælp til anker og klagesager.

Tonen skal ændres

Mens kritikken primært går på selve sagsbehandlingen fra kommunens side, var et andet punkt også oppe og vende under mødet.

Flere borgere har nemlig kritiseret sagsbehandlerne for at tale ned til dem under deres samtaler.

Eksempelvis fortæller 62-årige Steen Christiansen om, hvordan hans sagsbehandler sagde, at det var træls, der ikke fandtes en "synd for paragraf," så han kunne få det knæ, han ville have.

Det er helt uacceptabelt, mener Karsten Meyer Olesen.

- Det, jeg hører under det her møde, er, at der er en kultur, hvor der ikke tales ordentligt. Det kan jeg jo ikke se derfra, hvor jeg sidder, men her i Aabenraa Kommune skal der snakkes pænt både til og med borgerne. Derfor har jeg også lige bedt vores direktør om at give den besked videre til sagsbehandlerne, siger han.

Annonce

Tilfredshed hos forening

Aabenraa Kommune har allerede nu aftalt at mødes med Amputationsforeningen igen om to måneder, og det skaber stor tilfredshed hos foreningen.

- Når man konfronterer kommunen med lovgivningen, som siger, at en protese skal give mulighed for et værdigt og aktivt liv, så kan man tydeligt fornemme på dem, at de godt ved, at de ikke lever op til den. Derfor er det godt, at vi har fået sat den her samtale i gang, siger formand Marianne Palm.

Protesebrugeren Steen Christiansen og hans samlever var med som tilhørere under tirsdagens møde. Han har kritiseret kommunen for at give ham en protese, som forhindrer ham i at foretage helt basale aktiviteter.

Annonce

Klar opfordring til protesebrugere

JydskeVestkysten har tidligere talt med en jurist, som vurderer, at flere fejl og brud på reglerne i den 62-åriges sag gjorde afgørelsen ugyldig. Under mødet blev han derfor opfordret til at sende en ny klage til kommunen.

- Så det vil jeg gå i gang med med det samme. Jeg håber, at min sag har givet stof til eftertanke derinde, og så håber jeg bare, at jeg får et knæ, der giver mig mulighed for at komme i gang igen, siger Steen Christiansen, som især savner at kunne hoppe på cyklen og komme en tur ud på golfbanen.

Han har desuden en helt klar opfordring til andre protesebrugere i kommunen.

- Få klaget, hvis du er utilfreds med noget. Hvis vi ikke klager, så sker der ingenting. Det er så vigtigt, at vi råber op, hvis der skal ske nogle ændringer inden for det her område, siger han.


Når man konfronterer kommunen med lovgivningen, som siger, at en protese skal give mulighed for et værdigt og aktivt liv, så kan man tydeligt fornemme på dem, at de godt ved, at de ikke lever op til den. Derfor er det godt, at vi har fået sat den her samtale i gang.

Marianne Palm, formand for Amputationsforeningen
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Nye ejere inviterer indenfor: Vi troede ellers, vi var for private

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Blæst og regn stopper ikke en pælesidder: Tre kæmper om 20.000 kroner og det får arrangør til at overveje reglerne

Kolding For abonnenter

Ungt par sælger lejligheden på Frederiksberg og flytter ind i gammelt elektricitetsværk i Sydjylland: - Vi går og niver os i armen

Sydjylland For abonnenter

Blodigt drab i Sønderborg: Offeret rev hår ud af drabsmandens hoved

Varde For abonnenter

Mette er nybagt mor – men det er lige før, kæmpehunden Baby betyder mere

Sydjylland For abonnenter

Ansatte og pårørende råbte op om patientsvigt: Nu retter styrelse mindre kritik af behandlingen på kaosramt psykiatriafdeling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aabenraa

Svært at finde nye dagplejere: Nogle forældre må køre lidt længere

EfB

Målscorer: Hyballa solgte projektet til mig

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Varde

Jeg får hug: De unge udskammes og dømmes over en kam

Vejen For abonnenter

Den knaldrøde socialdemokrat: Jeg er til politik i øjenhøjde

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Energien var større end kvaliteten

Annonce