Annonce
Sønderborg

Sønderborg Kommune og andelsboligforening er klar med plan for ghettoområde

Sønderborg Kommune og Sønderborg Andelsboligforening vil nu søge dispensation, så færre boliger skal rives ned end lovgivningen siger. En samlet plan for udviklingen af området er lige på trapperne.
Annonce

Sønderborg: Boligområdet Nørager samt Søstjernevej, Søgræsvej, Koralvej og Konkylievej bliver nu karakteriseret som en hård ghetto. Det står klart efter Transport- og Boligministeriet netop har offentliggjort den ny ghettoliste.

- Jeg er ikke glad for, at boligområdet nu er havnet på den hårde ghettoliste, for der mener jeg ikke, at det hører til med den gode udvikling, der er i området, hvor fx flere beboere er kommet i arbejde. Men når det ikke kan være anderledes, så er jeg glad for, at vi nu har fået en afklaring, så vi alle – og især beboerne – ved, hvad de skal forholde sig til, og alle kan komme videre i arbejdet med en samlet plan for udviklingen af området, siger borgmester Erik Lauritzen (S).

Boligområdet er avanceret til hård ghetto, fordi det i nu fem år træk har været på ghettolisten. Det kommer ikke som den store overraskelse. Derfor har Sønderborg Kommune og Sønderborg Andelsboligforening (SAB) over en længere periode haft drøftelser og været i dialog for at finde frem til en udviklingsplan for området.


Vi håber på at kunne præsentere en udviklingsplan snart, og hvis alt går vel, så kan vi komme i gang med nedrivning og byggeri om et par år

Vivian Engelbredt, formand for SAB


For nylig har økonomiudvalget nikket ja til en overordnet plan for området og er enig med boligforeningen om at søge dispensation fra nedrivning til 40 procent, som det ellers fremgår af lovgivningen for hårde ghettoer.

Når de to parter går efter en dispensationen, så skyldes det, at hårde ghettoområder med færre end 2.100 beboere, og som ikke opfylder kriteriet vedrørende andelen af dømte beboere, har mulighed for at søge om dispensation fra de 40 procent.

Det gør sig gældende for boligområdet Nørager, Søstjernevej med flere, der har omkring 1.300 beboere og ligger under grænseværdien for kriminalitetskriteriet. Hvis dispensationen ikke går igennem skal altså 60 procent rives ned.

Annonce

Nedrivninger på vej

Udgangspunktet i den plan er et væsentligt renoveringsbehov for Nørager, som kommunen og boligforeningen alligevel gerne vil igangsætte trods den hårde ghettoliste. I planen er der lagt op til at reducere antallet af boliger med omkring 180. I dag er der 560 boliger i området.

- Sønderborg Andelsboligforening og Sønderborg Kommune er enige om rammerne for områdets udviklingsplan. Nedrivning er et af elementerne, og der vil være fokus på Nørager. Planen er, at Nørager skal omdannes til rækkehuse, da området alligevel trænger til renovering. Vi håber på, at kunne præsentere en udviklingsplan snart, og hvis alt går vel, så kan vi komme i gang med nedrivning og byggeri om et par år. Men det må forventes, at det bliver en proces, som vil vare flere år, siger Vivian Engelbredt, formand for hovedbestyrelsen i SAB.

Planen har et flerårigt sigte, og det forventes først, at selve renovering og byggeri kan begynde i 2023, og det vil derefter strække sig 6-7 år frem i tiden.

Årsagen er, at det både vil tage tid at omdanne bygningerne og sikre en god genhusningsproces for de beboere, der i en periode måske skal bo andre steder.

- Beboerne bliver løbende orienteret og inddraget i processen, og det er meget vigtigt for os at skabe en så god løsning for beboerne som muligt. Mange af dem vil blive berørt på den ene eller anden måde, når vi skal omdanne området og renovere hele Nørager. Beboerne har også gode tanker og ideer til, hvordan området kan blive endnu bedre, og det skal vi også benytte os af, så der kommer et medejerskab i at udvikle boligområdet, siger Vivian Engelbredt.

Dispensationsansøgningen skal afleveres til Transport- og Boligministeriet i marts. Hvis den bliver godkendt, skal Sønderborg Kommune og SAB sammen udarbejde en udviklingsplan for boligområdet, som altså nu er kommet på listen over hårde ghettoer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte jeg, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce