Annonce
Trekantområdet

Kommune overvejer at sælge en del af kaserne: Kulturen skal ind i stedet

Det historiske eksercerhus på Bülows Kaserne er god til større koncerter, som ikke kan afvikles i Tøjhuset i Gothersgade. Fredericia Kommune ejer Eksercerhuset og resten af det enorme, tidligere militære kompleks. Men det koster at nyde rocken eller de klassiske mestre, for der skal lejes lyd, lys, scene, toiletter osv. hver gang. Huset er uden vigtige installationer. Derfor sætter kommunen et udviklingsarbejde i gang nu. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Bülows Kaserne er et enormt kompleks, som Fredericia Kommune alligevel ikke vil bruge til uddannelser. Kulturen skal i stedet ind. Men det koster i renovering. Formand forestiller sig derfor privat kapital. Udviklingsarbejde i gang fra i dag.
Annonce

Fredericia: I dag mandag tager politikerne i Fredericia Kommunes økonomiudvalg hul på at føre budgettet for 2020 og overslagsårene '21, '22 og '23 ud i livet.

Den økonomiske aftale blev i oktober '19 indgået som et bredt forlig mellem alle partier.

Et af elementerne er en ny udvikling af den kommunalt ejede Bülows Kaserne og muligheden for at få nye ejere ind i den enorme karré ved Østervold. Forligspartierne overvejer at frasælge dele af kasernen, kan man læse i teksten.

Formand for kommunens kultur- og idrætsudvalg og medlem af økonomiudvalget, Lars Ejby Pedersen (S), forestiller sig både boliger og liberale erhverv i eksempelvis en længe, hvis en del af det meget store kompleks kan handles:

- Det ville være med til at finansiere nogle af de andre projekter, vi kan have med kasernen.

Bruge Bülows - men til hvad?

Forsvaret organiserede sig på ny og rømmede Bülows Kaserne midt i Fredericia. Derfor købte kommunen det store kompleks i 2015.

Først var det asylcenter. Siden dannede kasernen ramme om bl.a. uddannelse. I dag er der foreningslokaler og kulturel aktivitet i nogle af de mange m². F.eks. øver Teater Malstrøm sig på Bülows Kaserne, hvor også computerspillerne i Fredericia Esport holder til.

Det historiske eksercerhus på matriklen bruges til koncerter - rytmiske såvel som klassiske.

Tidligere storstilede planer om et decideret uddannelsesområde - et såkaldt campus - eller Bülows Kaserne som nyt hjemmeværnscenter er skrinlagte. Fredericia Kommune ønsker i campus i Kanalbyen.

Derfor går et nyt udviklingsarbejde i gang: Hvad skal der ske med Bülows?

Annonce

To mio. kr. til plan

Aktuelt er der i budgettet afsat to millioner kroner i 2020 til udvikling af kasernen.

- Men processen går på tværs af udvalg, pointerer Lars Ejby Pedersen: Hans eget kultur- og idrætsudvalg, uddannelsesudvalget og økonomiudvalget.

Lars Ejby Pedersen oplyser desuden, at Fredericia Kommunes ejendomsafdeling skal med ind over.

Der skal ikke være uddannelsescampus og hjemmeværnscenter i kasernen alligevel, og det koster at sætte den i stand til eksempelvis koncerter i Eksercerhuset. Var det en fejl af kommunen at købe Bülows af Forsvaret?

- Nej, bestemt ikke. Hvis vi ikke havde købt, ville vi ikke have selvbestemmelsesretten over de mange projekter, der er plads til i det meget, meget store omgivelser.

Annonce

Tror på 150 events årligt

Men det bliver jo altså dyrt?

- Ja, det er rigtigt. Det er kostbart, hver gang der for eksempel skal holdes en koncert. Men det er også et hus med stort potentiale og med en succes allerede.

- Jeg tror ikke, det er utænkeligt, at der kan holdes op mod 150 arrangementer i Eksercerhuset årligt, hvis det indrettes tidssvarende, vurderer Lars Ejby Pedersen.

Han understreger, at også andre en koncertbureauer skal kunne leje sig. Helt almindelige private for eksempel.

Eksercerhuset - en del af Bülows Kaserne ved Østervold. Arkivfoto: Torben Glyum
Annonce

Hus skal overhales

Nogle af brugerne af Eksercerhuset, som har plads til 750 publikummer, er Fredericia Byorkester og den private arrangør Event C.

Event C har for blandt andet afviklet koncert med rocknavnet Jacob Dinesen og med Pink Floyd Project, og i kasernens gård, hvor der må opholde sig 3000, har Lars Lilholt Band spillet. Tyrolerfest kan kasernen også se tilbage på.

Ulrich Nicolaisen, direktør i Event C, forklarer til Fredericia Dagblad, at en kommunal istandsættelse af Eksercerhuset er tiltrængt:

- For det er et råt hus, vi skal bygge noget op i hver gang.

Også Fredericia Teater (billedet) og Teater Malstrøm bruger Eksercerhuset og andre dele af Bülows Kaserne. Politikerne har afsat to mio. kr. i 2020 til en udviklingsplan for Bülows og undersøger endvidere, om dele af den store kasernes mange kvadratmeter kan sælges fra? Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Mangler wc og andet

Der er hverken nok strøm, toiletter, garderobe, bar eller foyer. Alt må lejes ind og makkes til.

Ikke mindst scene, lyd og lys løber op i store summer.

- Men akustikken er supergod, peger Ulrich Nicolaisen på:

- Også i gården, når vi placerer scenen rigtigt. Så kastes lyden ikke tilbage, fordi den går ud over en lavere fløj på kasernen. Vi har haft lydmålinger på.

Bulows Kaserne er en meget stor bygningsmasse midt i Fredericia. Faktisk en hel karré. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Fredericianeren W.J.H. Storm (1846-1923) fotograferede sin by på kryds og tværs omkring år 1900. For eksempel denne skydeøvelse ved Eksercerhuset. Senere flyttede soldaternes træning ud på Hyby Fælled, hvor Ryes Kaserne blev opført i 1956. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce