Annonce
Esbjerg

Kommune siger helt stop: Ingen vindmøller i Lundsmark, Kærbøl og Darum

Der bliver ikke fremover sat nye vindmøller op ved blandt andet Lundsmark, men de nuværende bliver stående. Det har Esbjerg Kommunes plan og miljøudvalg besluttet på et udvalgsmøde. Arkivfoto: Joan Karlsen

Efter en idéhøring med input fra lokale borgergrupper har Plan & Miljøudvalget besluttet at ændre kommuneplanen, så det ikke er muligt at etablere nye vindmøller i tre omdiskuterede områder i den sydlige del af Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune: Der har været stor debat, oprettelse af modstandsgrupper og underskriftindsamlinger med mere i forhold til, ikke at placere kæmpevindmøller i naturskønne områder ved især Lundsmark og Darum, og nu kan de mange lokale beboere endegyldigt ånde lettet op.

For der kommer ingen nye vindmøller i områderne Vilslev Nord, Store Lundsmark og Kærbøl Mark i den sydlige del af Esbjerg Kommune. Det har kommunens Plan & Miljøudvalg netop besluttet, og baggrunden er en idéhøring, som udvalget har sat i værk for at kunne ændre kommuneplanen, der sætter rammerne for etableringen af vindmølleparker. I Esbjerg Kommunes seneste vindmølleplan fra 2014 blev der åbnet for at gøre Vilslev Nord vest for Darum til et nyt vindmølleområde og udvide de to nuværende vindmølleområder i Store Lundsmark og Kærbøl Mark. - Siden vi vedtog vindmølleplanen i 2014, har forudsætningerne for at udbygge vindenergi på land ændret sig. Vi oplever en modstand mod de store vindmølleparker på land, og samtidig er priserne på strøm fra havvindmøllerne faldende. Derfor er vi i Plan & Miljøudvalget enige om helt at tage vindmølleområderne Vilslev Nord, Store Lundsmark og Kærbøl Mark ud af kommuneplanen, siger formanden for Plan & Miljøudvalget, John Snedker.

Annonce

Beslutningen om at ændre kommuneplanen har kun betydning for opsætning af nye vindmøller. Driften af de eksisterende vindmøller kan selvfølgelig fortsætte.

Karsten Degnbol, næstformanden i Plan & Miljøudvalget

I forbindelse med idéhøringen fra 29. marts til 12. april er der kommet fem bemærkninger fra borgergrupper i Roager og St. Darum, mens virksomheder, der har ansøgt om at etablere vindmøller i områderne, har givet deres holdning til kende, lige som et vindmøllefirma har fremsat et ønske om fire nye områder.

- Wind Estate A/S har fremsat ønske om tre nye møller ved Gredstedbro, fem møller ved Lifstrup, fem ved Hostrup og fire ved Grimstrup, men alle har udvalget ikke ønsket at imødekomme, siger John Snedker og forklarer, at kommunens forvaltning heller ikke mener, at ansøgere til nye vindmøller ikke har retskrav, der skal opfyldes.

Trods beslutningen bevares det nuværende i de tre områder. - Beslutningen om at ændre kommuneplanen har kun betydning for opsætning af nye vindmøller. Driften af de eksisterende vindmøller kan selvfølgelig fortsætte, siger næstformanden i Plan & Miljøudvalget, Karsten Degnbol.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce