Annonce
Esbjerg

Kommune tester for giftige stoffer i private boringer nær brandskolen: Kontakter grundejere i området og frygter, at dyr har drukket PFAS-holdigt vand

Kursus- og træningscentret på Uglviggårdsvej, den gamle brandskole, ejes i dag af RelyOn Nutec. Arkivfoto: Jesper Orry.
Esbjerg Kommune har nu udtaget vandprøver fra Uglvig Bæk og Novrup Bæk, ligesom der skal tages prøver af private boringer i nærheden af den gamle brandskole for at klarlægge, om dyr og mennesker har været i fare i forbindelse med udledning af vand indeholdende de giftige og stærkt sundhedsskadelige PFAS-stoffer.

Esbjerg Kommune: De seneste dage er grundejere i nærheden af den gamle brandskole på Uglviggårdsvej i Esbjerg blevet kontaktet af Esbjerg Kommune med henblik på at få taget prøver, der skal klarlægge, om deres private vandboringer er forurenet med de giftige og stærkt sundhedsskadelige PFAS-stoffer.

Samtidig har Esbjerg Kommune mandag haft firmaet Eurofins til at tage vandprøver fra Uglvig Bæk og Novrup Bæk.

Lodsejere "har haft såkaldte mulepumper og lignende til vanding af deres dyr", og "derfor er der en potentiel risiko for, at eventuelle PFAS-stoffer fra vandløbet kan være overført til dyrene"

Erik Jespersen, teknisk direktør, Esbjerg Kommune i en mail

Det fremgår af en mail, som direktøren for Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, Erik Jespersen, har sendt til medlemmerne af Esbjerg Byråd sent mandag aften.

Annonce

Baggrunden for prøvetagningen i vandløbssystemet er, at Esbjerg Kommune ved tilsyn har kunnet konstatere, at forskellige lodsejere "har haft såkaldte mulepumper og lignende til vanding af deres dyr", og "derfor er der en potentiel risiko for, at eventuelle PFAS-stoffer fra vandløbet kan være overført til dyrene", skriver Erik Jespersen.

Og videre:

"Vi har valgt ligeledes at udtage prøver fra enkelte private boringer til henholdsvis havevanding, drikkevand og markvanding i området. Det er den faglige vurdering, at der ikke er kontakt mellem de pågældende boringers grundvandsmagasiner og det magasin, der er under brandskolen. Men ud fra et forsigtighedsprincip, har vi valgt at få denne vurdering efterprøvet".

Blandt PFAS-stofferne, der er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, hører PFOS, der for år tilbage blev brugt i brandsluknings-skum, men som siden 2011 har været ulovligt. Myndighederne forsøger at kortlægge omfanget af forureningen landet over, efter at over 100 mennesker i Korsør er blevet forgiftet gennem oksekød fra græssende kvæg på en mark nær brandskolen. Det har været almindeligt at benytte PFAS og PFOS i brandskum på grund af stoffernes evne til at danne en varme-resistent hinde over ilden, der kvæler den.

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), hilser prøvetagningen velkommen, men siger:

- Jeg har fra dag ét efterspurgt, at der blev taget prøver i området og af bækken, men jeg fik at vide, at det ikke gav mening. Men det er da befordrende for oplysning af sagen, at prøvetagningen nu er påbegyndt, og jeg er overbevist om, at det vil blive nødvendigt at tage mange flere prøver. Jeg er selvfølgelig rigtig bekymret for sundhedstilstanden hos borgerne i området, ligesom jeg også er foruroliget over, hvad det her har haft af betydning for tilstanden i dyr og planter i Vadehavet, siger Sandrini.

Bekymring i byråd

Sagen om forureningen på den gamle brandskole har vakt bekymring hos politikere i Esbjerg Byråd, og Esbjerg Kommune har været udsat for massiv kritik fra flere sider for håndteringen af sagen.

Indtil 2007 havde den daværende ejer af brandskolen, Falck Safety Services, en tilladelse til at sprøjte overskydende vand og overfladevand ud på et grønt areal, og da den udløb, fortsatte brandskolen sin praksis frem til 2018, hvor kommunen ved et tilfælde opdagede det. Derefter påbød kommunen Falck Safety Services at tilslutte sig spildevandsnettet med vilkår om at overholde nogle grænseværdier for stoffets tilstedeværelse i spildevandet - noget, som hverken den daværende ejer eller den nuværende, RelyOn Nutec dog har kunnet overholde på noget tidspunkt.

Annonce

Ud i Vadehavet

Stoffet er højst sandsynligt i jorden ved det nuværende kursus- og træningscenter, da der er fundet PFOS i det spildevand, der fra andet kvartal 2019 og indtil for nylig gik fra brandskolen til Din Forsynings Renseanlæg Øst og videre ud i Vadehavet, og det er også fundet i grundvandet på brandskolen.

Spildevandsudledningen fra brandskolen til Renseanlæg Øst er imidlertid stoppet indtil videre, oplyser miljøchef Christina Føns Egsvang, Esbjerg Kommune, mens den nuværende ejer af stedet Falck Properties A/S/RelyOn Nutec tester en løsning på problemet.

I prøver fra 2013 blev der fundet PFOS i fisk i Vadehavet, og det kan stamme fra brandskolen, fordi stoffet kan være ført med Uglvig Bæk, der løber ud i Novrup Bæk og videre til Vadehavet.

Lige nu venter politikerne i Esbjerg Byråd på at få en samlet rapport med den kommunale forvaltningens foreløbige vurdering af omfanget af forureningen med det kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stof.

De giftige PFAS-stoffer

  • Myndighederne er i kølvandet på Korsør-sagen gået i gang med at kortlægge udbredelsen af de giftige PFAS-stoffer, der tidligere fandtes i brandsluknings-skum.
  • Forgiftningssagen i Korsør gav genlyd landet over, da det kom frem, at en lang række familier i Korsør i årevis havde spist, hvad de troede var sundt og økologisk kød fra fritgående dyr tilhørende Korsør Natur- og Kogræsserforening, men var forgiftet med det stærkt sundhedsskadelige stof PFOS.
  • Efter store fund af PFOS i Korsør har Danske Regioner udpeget 145 lokaliteter i hele landet, som skal undersøges nærmere.
  • I Esbjerg Kommune er Esbjerg Brandskole, nu RelyOn Nutec, udpeget. Stedet har fungeret som brandøvelsesplads siden 1968 til i dag. Brandøvelsespladsen er fortsat i brug.
  • Brandskolen er i dag ejet af en kapitalfond, mens det oprindeligt var Esbjerg Kommune, der drev brandskolen i fællesskab med Falck-koncernen.
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jan-Erik gik selvstændig: - Da jeg fyldte 51 meldte en bunke spørgsmål sig, hvad ville jeg egentlig med livet?

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Team Esbjerg

Se alle de herlige jubelbilleder: Team Esbjerg sidder tungt på førstepladsen i Champions League efter flot sejr i egen hule

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti

Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Esbjerg

Socialdemokratiet hugger bremsen i og kræver byrådet på banen: Vil bremse hotel- og boligbyggeri i indre by

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Team Esbjerg

Derfor vandt Team Esbjerg søndagens topbrag i Champions League: Se videoanalysen lige her

Kolding For abonnenter

Maria er hjemmehjælps-præst og taler med de ældre om dødsangst, sorg, savn og ensomhed

Navne

Jens og Anna er de mest populære navne her: Er dit navn også på top50-listen?

Annonce