Annonce
Billund

Kommune vil bruge mere gps til demente

Politi med hunde, mange frivillige og en helikopter detog i eftersøgningen af den 74-årige, som var gået fra Engbo og senere blev fundet død. Arkivfoto

Kunne medarbejderne på kommunens plejecentre mere frit udstyre demente beboere med gps, kunne man måske undgå dødsfald blandt demente, der går deres vej. Billund kommune beder ældreminister Thyra Frank (LA) om hjælp.

Annonce

Billund Kommune: Havde den 74-årige mand, som i begyndelsen af juni forsvandt fra Engbo plejecenter i Krogager og senere blev fundet død, været udstyret med en gps, kunne han måske været blevet fundet i live.

Det er baggrunden for, at Billund Kommune nu blander ældreminister Thyra Frank (LA) ind i sagen.

Det er nemlig ikke så lige til at udstyre beboere på plejehjem med en gps. Modsætter vedkommende sig dette, kræver det en myndighedsafgørelse af kommunalbestyrelsen alligevel at udstyre vedkommende med en. Det betragter man i Billund Kommune som stærkt bureaukratisk og tidskrævende, og det vil man gerne have ministeren til at se på.

Samtykke ved hjemmebesøg

Kan loven ikke lempes, overvejer Billund Kommune ifølge Robert Terkelsen, formand for voksenudvalget, lige nu andre muligheder.

Det kunne for eksempel være en samtale i forbindelse med de forebyggende hjemmebesøg, når borgerne fylder 75 år.

Her kunne man få et samtykke og en underskrift fra borgeren, mens denne er ved sine fulde fem. En underskrift, hvor borgeren giver kommunen tilladelse til at bruge gps, hvis borgeren senere rammes af demens.

"Vi kunne godt ønske os en lempelse af loven. Vi har et meget dygtigt personale, som arbejder med disse borgere hver dag, og det er dem, der er bedst til at vurdere den enkeltes behov og give dem mulighed for at leve deres liv på den bedste og sikreste måde. De er eksperterne på området og lever i høj grad op til alle lovgivningerne. Det er ikke altid, at borgerne selv kan tage vare på eget liv, som vi oplevede her for nylig, og som vi ser det, kunne en ændring i loven afhjælpe denne problemstilling/dilemma. Loven omkring anvendelse af alarm- og pejlesystemer kunne ændres, således at der altid skal være dokumentation for handlingen, men at man ikke skulle gennem myndighedsafgørelser, værgemål og magtanvendelser, inden vi lovligt kan hjælpe borgeren - som i mellemtiden kan være gået fra sin bopæl og måske være kommet ud for en ulykke som i tilfældet i Billund Kommune," skiver borgmester Ib Kristensen (V) og formand for voksenudvalget Robert Terkelsen (V) blandt andet i brevet til ministeren.

Robert Terkelsen uddyber:

- Det er for sent at gøre noget, når folk først er gået, og det er så forfærdeligt, når det sker. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå det. Jeg har tillid til, at vores personale er så godt uddannet, at det kan træffe den rigtige beslutning i de her tilfælde, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce