Annonce
Aabenraa

Kommune vil leje plejehjem ud til håndværkere

Det tidligere plejecenter Bolderslev Midtpunkt har stået tomt, siden de sidste asylsøgere flyttede ud sidste år. Nu er planen at leje stedet ud gennem en forpagter. Arkivfoto: Claus Thorsted

Aabenraa Kommune har planer om at leje Bolderslev Midtpunkt ud til håndværkere. Bygningerne vil dog stadig kunne bruges til andet, hvis den rigtige idé dukker op.

Bolderslev: Bolderslev Lokalråd forsøgte sig. Tankerne gik i retning af et friplejehjem eller et hjem for demente. Det måtte opgives. Siden rykkede der asylansøgere ind på det tidligere plejecenter Bolderslev Midtpunkt. Det lukkede med udgangen af 2017. Nu er et privat initiativ til at indrette stedet til et bofællesskab for +50 kuldsejlet.

Et salg til en fornuftig pris virker på nuværende tidspunkt urealistisk, og det har fået ejeren, Aabenraa Kommune, til at gå nye veje for atter at få liv i bygningerne i Gammel Søndergade. Torsdag behandler politikerne i vækstudvalget for land og by derfor en ansøgning om at give dispensation til, at det tidligere plejecenter kan bruges til andet end ældreboliger.

Annonce

Fra plejehjem til asylcenter

Plejecentret Bolderslev Midtpunkt kom til at stå tomt, da beboerne i 2014 blev flyttet til det nybyggede plejecenter Rise Parken ved Rødekro.

I august samme år blev de to bygninger på tilsammen 1690 kvadratmeter med 17 boliger lejet ud til Udlændingestyrelsen som asylcenter. Aftalen her udløb med udgangen af 2017.

Det er Aabenraa Kommune, der ejer bygningerne, som tidligere - uden held - har været sat til salg.

Hånd i hanke

Det sker, fordi Aabenraa Kommune har fået flere henvendelser fra firmaer, der er interesserede i at leje bygningerne og bruge de 17 værelser til videre-udlejning til håndværkere.

- Tanken er at bortforpagte bygningerne, men vi gør det med en bagkant. På den måde har vi stadig hånd i hanke med tingene, så vi har mulighed for at gøre noget, hvis der skulle dukke noget op i forhold til stedet, der kan hjælpe Bolderslev, forklarer borgmester Thomas Andresen (V).

Han understreger, at der i en eventuel lejekontrakt vil blive føjet betingelser ind, så man sikrer sig, at der eksempelvis bliver en form for vicevært til at holde ro og orden.

Alle kan byde ind

Tidshorisonten hedder i første omgang tre år, da det er den maksimale periode, der kan gives en dispensation.

Nikker politikerne i vækstudvalget for land og by som forventet ja til den ændrede anvendelse af bygningerne, går det videre arbejde i gang.

Ifølge borgmester Thomas Andresen (V) ligger kommunen ikke i konkrete forhandlinger med nogen, selv om der har været i hvert fald én seriøs henvendelse.

- Det rigtige for kommunen i den her situation er selvfølgelig, at vi undersøger, hvordan markedet er, og hvem der vil give tilbud, forklarer Stig Werner Isaksen, direktør for kultur, miljø & erhverv.

Alle vil derfor få mulighed for at komme med et tilbud, inden kommunen lægger sig fast på, hvem man vil leje ud til.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce