Annonce
Sønderborg

Kommunen bliver kimet ned af unge med ondt i livet

Mie Hansen og Eva Krog Pedersen er nu begge blevet ansat til at tage sig af de mange, som venter på tid til psykologhjælp. Arkivfoto: Lene Esthave
Unge står i kø til Sønderborg Kommunes tilbud om gratis psykologhjælp. De må vente op til 70 dage på den første samtale. Sundhedsudvalget ønsker ventetiden ned.

Sønderborg: Ensomme unge, unge med misbrugsproblemer eller unge i konflikt med deres familie har i den grad fået øjnene op for Sønderborg Kommunes tilbud om gratis psykologhjælp. De kimer psykologen ned for at få hjælp.

Tilbuddet om gratis psykologhjælp er et valgløfte, som Slesvigske Parti fik overtalt et flertal i byrådet til at indfri. Det dækker fem samtaler til unge mellem 16 og 25 år, der kan henvende sig anonym. Psykologen fører ikke journal.

Ordningen blev etableret for et år siden, og de første uger var telefonen tavs. Men efter sommerferien væltede det ind med henvendelser til psykolog Mie Hansen, som Sønderborg Kommune har ansat til at stå for samtalerne.

Tre måneder senere var der 21 unge på venteliste. Den er nu vokset til 30 unge, som må vente i 70 dage, før de kan begynde på samtalerne.

- Det er alt for meget. Ventetid er rigtigt skidt, når man som ung har ondt i tilværelsen, mener Helge Larsen (S), formand for sundhedsudvalget.

- Mange henvender sig i sidste øjeblik, for eksempel når de er ved at droppe ud af skolen på grund af for stort fravær. Derfor dur det ikke, hvis de skal vente 70 dage. Der sker så meget i et ungt menneskes liv, at hjælpen skal komme hurtigt, forklarer psykologen Mie Hansen.

Hun vurderer, at ventetiden er årsagen til, at 23 unge er udeblevet. Lang ventetid mellem første og anden samtale har fået andre 15 til at springe fra.

Annonce

Alle former for mistrivsel

184 unge har henvendt sig siden projektets start. 154 fik tilbud om et samtaleforløb, hvoraf 111 nu er afsluttet.

De unge ringer med følgende problemer:

Belastninger i familien (28 procent)

Belastnings- og tilpasningsreaktioner, herunder stress (27 procent)

Depression (22 procent)

Angst (21 procent)

Andre psykiske lidelser f. eks ADHD (8 procent)

Depression og angst

61 procent af henvendelser kommer fra unge kvinder, de fleste i alderen 17-21 år. Hver tredje går i gymnasiet.

Hver femte har symptomer på depression, og lige så mange lider af angst.

- Mange føler sig pressede. Der er en forventning ikke mindst blandt de unge selv om, at de skal have topkarakter og at alt skal være perfekt, forklarer psykologen, som har gennemført samtaleforløb med 111 unge.

På grund af den store interesse har Sønderborg Kommune valgt at opnormere ordningen. Mie Hansen, der er tilknyttet ordningen i en halvtidsstilling, får en kollega, Eva Krog Pedersen, også på halv tid.

- Initiativet er en succes, fordi de unge har fået øjnene op for det. Det må ikke falde til jorden på grund af lang ventetid, mener Helge Larsen, der vil følge udviklingen tæt.

Som gymnasielærer har han set en udvikling gennem årene, der peger på, at flere unge kæmper med ensomhed og identitetsproblemer:

- De har masser af såkaldte venner på nettet, men i længde skaber det ensomhed, at man sidder og glor ned i en skærm. Det er en stor udfordring, at så mange unge mistrives, mener han.

Sundhedsudvalget går inden sommer i gang med at drøfte en samlet ungdomsindsats.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Ugen i billeder: Så du det?

Annonce