Annonce
Vejen

Kommunen etablerer stordagpleje trods politisk modstand

Et flertal i byrådet vil bruge Troldehuset på Vorupvænget til en stordagpleje. Men der er endnu ikke fundet et alternativt sted til kommunens dagplejere, der benytter Troldehuset som legestue. Arkivfoto: Morten Pape
Et flertal i byrådet vedtog, at øge antallet af vuggestuepladser i Billingland og etablere en stordagpleje på Vorupvænget ved Troldehuset. Punktet gav en del diskussion blandt byrådsmedlemmerne.

Børnepasning: 11 imod og 16 for. Det blev resultatet efter en afstemning i byrådet tirsdag.

Punktet, der gav en del diskussion, var, hvordan kommunen skal løse opgaven med at finde flere pladser til børnepasning i Vejen by. Skal det være en udvidelse af vuggestuepladserne i Billingland og etablering af en ny stordagpleje i Troldehuset på Vorupvænget. En løsning, som flertallet pegede på. Eller skulle man kun arbejdes med at udvide antallet af vuggestuepladser i Billingland. En løsning, som mindretallet pegede på.

Mindretallet bestående af byrådets otte socialdemokrater, SF's Bodil Baagø, Liberal Alliances Martin Boye og løsgænger Maya Ryom Mønster mente blandt andet, at det ikke er en kommunal opgave at drive en stordagpleje - for når dagplejere ansættes til at arbejde i en institution ejet af kommunen, så kan det ikke kaldes for en "dagpleje."

Annonce

- Jeg mener, at dagplejebegrebet det falder til jorden, når det ikke foregår i dagplejers private hjem. Tre ansatte i en offentlig bygning, det er ikke et privat hjem, lød det fra SF's Bodil Baagø.

Legestue skal bibeholdes

Derudover blev det af en del af mindretallet påpeget, at der endnu ikke er fundet en alternativ lokalitet til de kommunale dagplejere, der mødes til legestue i Troldehuset. Og før man har fundet det, vil det ikke være ordentligt at fratage dagplejere og dagplejebørn muligheden for at mødes.

Socialdemokraten Tanja Bachmann Hansen, der også er dagplejer, ville ikke være med til en løsning, der tager Troldehuset fra Vejens dagplejere.


Jeg forestiller mig - og det vil jo vise sig - at der faktisk vil komme en stor søgning på den her måde at være dagplejer på også fremadrettet, både ved forældre, men også dem der vil være dagplejer, netop fordi så har man nogen at sparre med til dagligt.

Claus Kulmbach (V), byrådsmedlem og formand for Udvalget for skoler og børn


- Som dagplejer, så kan jeg absolut ikke gå ind for det her. At kalde en dagpleje i offentlige bygninger for en stordagpleje, det synes jeg ikke er ok, og jeg synes, at det er at underkende dagplejernes arbejde, og det de gør i hverdagen. En legestue er utrolig vigtig i forhold til dagplejerne. Vi har selv været ude for, at vi ikke har haft nogen legestue i Jels, og det går rigtig meget ud over vores arbejdsmiljø. Så jeg synes ikke, at vi skal tage Troldehuset fra dagplejerne i Vejen, sagde Tanja Bachmann.

Tilhængerne af at etablere en stordagpleje med tre dagplejere og plads til ti børn mente, at det nok ville være muligt at finde et alternativt mødested til dagplejerne, og at en stordagpleje vil være et godt alternativ til både vuggestue og dagplejere i egne hjem.

- Jeg forestiller mig - og det vil jo vise sig - at der faktisk vil komme en stor søgning på den her måde at være dagplejer på også fremadrettet, både ved forældre, men også dem der vil være dagplejer, netop fordi så har man nogen at sparre med til daglig, sagde Claus Kulmbach (V).

Modellerne

De modeller, der var til diskussion i byrådet var:

Model 1: 35 ekstra vuggestuepladser på én matrikel

Antallet af vuggestuepladser øges i Billingland (ud over de 14 midlertidige pladser her):

I perioden april til og med juli 2021 etableres yderligere 14 pladser i den nuværende bygning ved siden af de midlertidige vuggestuepladser.

I perioden august 2021 til august 2023 opstilles en pavillon med 35 pladser ved Billingland daginstitution.

Model 3: 25 ekstra vuggestuepladser på én matrikel og en stordagpleje

Antallet af vuggestuepladser øges i Billingland og der etableres en stordagpleje:

I perioden april til og med juli 2021 etableres yderligere 14 pladser i den nuværende bygning ved siden af de midlertidige vuggestuepladser i Billingland.

I perioden august 2021 til august 2023 opstilles en pavillon med plads til 25 børn ved Billingland daginstitution.

Fra august 2021 etableres permanent tilbud om stordagpleje med ti pladser placeret på Vorupvænget 4 i legestuen ved Troldehuset. Stordagplejen indrettes og godkendes som et dagplejehjem efter gældende forskrifter.

Model 3 blev vedtaget af et flertal af byrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Byggetilladelserne var allerede givet: PFA er tavs om fremtiden for planlagte højhuse i 15 etager

Leder For abonnenter

Det mener JydskeVestkysten om beskæringen af kurser for musikalske talenter

Annonce