Annonce
Kolding

Kommunen fyrer stort internationalt rottefirma: De har ikke gjort arbejdet godt nok

Anticimex har ikke levet op til kommunens krav til rottebekæmpelse, så nu siger kommunen farvel og tak til samarbejdet om bekæmpelsen af de ulækre skadedyr. Arkivfoto: Kolding Kommune
Kolding Kommune har opsagt sin kontrakt med det internationale firma Anticimex. Firmaet lever ikke op til kommunens krav. Nu bliver opgaven taget hjem under kommunens egne vinger. Regionschef uenig i kritik.

Kolding: Samtidig med at antallet rotteanmeldelser fra borgerne i Kolding er steget støt, så er kvaliteten af bekæmpelsen af de ulækre og sundhedsfarlige skadedyr ifølge Kolding Kommune dykket til et niveau, som nu har fået kommunen til at opsige kontrakten med det eksterne firma, som har stået for rottebekæmpelsen.

I stedet tager kommunen nu opgaven hjem og placerer den i sin entreprenørafdeling, hvor en af medarbejderne er uddannet til at håndtere rottebekæmpelse.

Ifølge områdechef for Miljø og Grøn Omstilling, Jakob Weber, kan kommunen løse opgaven indenfor det nuværende budget, og resultatet vil ifølge forvaltningen blive, at borgerne oplever "bedre betjening, og en mere strategisk orienteret rottebekæmpelse vil betyde færre rotter".

Annonce

Ikke så godt

Jakob Weber forklarer, at forvaltningen over en længere periode har brugt mange ressourcer på afstemning og opfølgning på kontrakten med den internationale virksomhed Anticimex, som står for rottebekæmpelsen i mange danske kommuner.

- Men det er ikke gået så godt. Vi har ikke været tilfredse, og vi mener ikke, vi kan få dem op, hvor de skal. Så af hensyn til borgerne, som bøvler med rotterne, så har vi nu opsagt kontrakten. Nu vil vi gerne skabe en kontinuitet og en bedre service, oplyser Jakob Weber, efter at politikerne har godkendt, at kontrakten med Anticimex opsiges og opgaven hjemtages.

Ifølge forvaltningen har Anticimex leveret ustabile responstider for borgerne, svingende faglig indsigt hos bekæmperne og samlet set en bekæmpelse, der for ofte kommer bagud.

- Så selvom coronapandemien er en af forklaringerne på det stigende antal anmeldelser, simpelthen fordi folk har været mere hjemme til at opdage rotterne, så er det også et udtryk for, at vi ikke har været hurtige nok til at komme ud, og så kan rotterne været løbet væk til næste sted, og de kan nå at have lavet skader, siger Jakob Weber.

Annonce

Umuligt

Kommunen har desuden i februar i år haft et rådgivningsfirma til at lave en stikprøvekontrol af Anticimex, som blandt andet viste tegn på, at udførelsen af tilsynene ikke svarer til Kolding Kommunes krav.

Og eksempelvis kunne forvaltningen i oktober 2020 konstatere, at firmaet ikke havde fulgt Miljøstyrelsens vejledning, da én bekæmper registrerede 52 besøg over en tidsperiode på 5,5 timer. Da lovgivningen angiver, at man som minimum skal undersøge alle tilgængelige udendørs arealer for tegn på rotteforekomst, er det fysisk ikke muligt at lave 52 besøg på 5,5 time inklusiv kørsel og digital registrering, konkluderer forvaltningen.

Annonce

Ikke fair

Hos Anticimex er regionschef Allan Clausen uforstående overfor Kolding Kommunes opsigelse af kontrakten.

- Jeg er klar over, at der var nogle problemer, før jeg kom til for et års tid siden.

- Men det er mit klare indtryk, at vi har fået rettet skuden op, og vi har kun fået positive meldinger fra Kolding Kommune. Coronaen har givet nogle kæmpe udfordringer, og vi fik lov til at bruge nogle bekæmpere, som ikke var autoriserede, fordi vi ikke kunne få fat i uddannede folk. Og vi kørte hele moletjavsen om, da en bekæmper havde registreret de 52 besøg.  Vi har lagt rigtig meget energi i Kolding Kommune, så jeg synes ikke, det her er helt fair, det må jeg indrømme, siger Allan Clausen.

Nu vil han dykke ned i de data, som har fået Kolding Kommune til at opsige kontrakten med Anticimex.

Rotteanmeldelser

  • Sådan har antallet af rotteanmeldelser udviklet sig i Kolding Kommune:
  • 2017: 2744 anmeldelser.
  • 2018: 3062 anmeldelser.
  • 2019: 3723 anmeldelser.
  • 2020: 4568 anmeldelser.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce