Annonce
Varde

Kommunen køber ti hektar jord til muligt datacenter i Varde

Det er i et område øst for Varde by, at kommunen har købt cirka ti hektar jord til et muligt datacenter. Når købet er tinglyst, så vil Varde Kommune oplyse den nøjagtige beliggenhed. Skråfoto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, 11. marts 2019
Varde Kommune arbejder lige nu med to mulige datacentre ved både Nørre Nebel og Varde. Jorden er købt i den østlige del af Varde.

Nørre Nebel/Varde: Mens Esbjerg i sidste uge og til alles overraskelse mistede et kæmpe datacenter, da Facebook trak sig, så barsler Varde Kommune med mindst to nye datacentre. Det er et ved Nørre Nebel og et øst for Varde by.

Begge datacentre er såkaldte co-locations og er væsentlig mindre end det planlagte datacenter for Facebook i Esbjerg. Et co-location datacenter er et sted for adskillige virksomheder, der lejer sig ind. Typisk vil det give mellem 20-100 faste arbejdspladser.

Ifølge Thomas Japp, direktør for plan, kultur og teknik i Varde Kommune, så har Varde Kommune købt cirka ti hektar jord til et muligt datacenter øst for Varde by. Lige nu ligger sagen hos advokaten til endelig underskrift. Når købet er tinglyst, vil Varde Kommune melde ud, hvor det er. I Nørre Nebel er processen ikke helt så langt, hvorfor ikke alle lodsejere er informeret. Her er der også tale om et område på ti hektar.

Annonce

De steder, man er lykkedes, har man været velforberedt. Hvis det ikke bliver til noget, så har vi noget jord.

Borgmester Erik Buhl (V), Varde Kommune

Skal være velforberedt

Betyder det så, at der kommer et datacenter?

- Vi sørger for at købe et stykke jord, så vi kan planlægge det, så alle kan komme videre, siger borgmester Erik Buhl (V).

Han peger på, at erfaringerne viser, at alt skal være klar. Både jordkøb og lokalplan, hvis det skal lykkes.

- De steder, man er lykkedes, har man været velforberedt. Hvis det ikke bliver til noget, så har vi noget jord, siger Erik Buhl.

For Varde Kommune er det ikke et greb ud i luften. Sammen med Esbjerg Kommune satte Varde Kommune for halvandet år siden penge af til at tiltrække datacentre til Sydvestjylland via Business Region Esbjerg. Men Varde Kommune har selv skabt kontakt til tre-fire udenlandske virksomheder, der overvejer at opføre et datacenter i Varde Kommune.

Kommunaldirektør Mogens Pedersen fortæller, at de har samarbejdet med Udenrigsministeriet under programmet "Invest in Denmark". Og det har resulteret i konkrete kontakter, som nu får Varde Kommune til at handle.

To metoder for jordkøb

Varde Kommune lader det være op til den enkelte lodsejer, om man vil sælge jord til kommunen eller selv forhandle med det firma, der ønsker at bygge et datacenter.

Fordelen ved at lade Varde Kommune købe jorden her og nu er, at man så er sikker på at sælge jorden.

Hvis man ikke sælger jorden, vil ens ejendomsværdiskat stige, da man skal betale skat efter den lokalplan, der er vedtaget for datacentret. Omvendt betyder det, at jordens pris vil stige, når og hvis man sælger det til et datacenter.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Vejen

Landmand opgiver strid om Skovgårdsvej: - Min retsbevidsthed er krænket

Annonce