Annonce
Kolding

Kommunen kalder plagede landsbyborgere til møde om gener fra stor frilandssvinefarm: Økologi er ikke gaven til alt

Der er grisehytter, så langt øjet rækker på marken bag ved Søren Autrup, Klaus og Hanne Robdrup. De tre og flere andre beboere i området håber, at generne fra bedriften snart bliver mindre, og de synes, at kommunen gør for lidt for at hjælpe dem. Foto: Sys Andersen 
Efter en lind strøm af klager til Kolding Kommune over gener fra Koldings første helt store økologiske svinefarm, inviterer kommunen nu borgerne i Egholt til informationsmøde. Men der er ikke så meget at stille op, lyder det på forhånd fra kommunen.

Kolding: Nu bliver beboerne i Egholt ved Jordrup inviteret til møde med Kolding Kommune og ejeren af kommunens første rigtig store øko-grisefarm for at tale om de gener, som frilandsproduktionen med 650 søer og omkring 17.000 smågrise tøffende rundt på markerne i området påfører dem.

Mødet kommer i stand, efter at borgerne har klaget til Kolding Kommune over massive flueplager, tusindvis af måger, der skriger og skider i deres haver, opkørte veje af tunge og larmende landbrugsmaskiner, løsslupne grise, ravne, der hakker smågrise i stykker og taber stumper af dem fra luften og en tidligere varieret vildtdyrebestand, som er skræmt væk af de sorte kragefugle.

- Økologi er en produktionsform, der har fokus på dyrevelfærd, men der er også ulemper. Økologi er ikke gaven til alt, siger biolog og sagsbehandler ved Kolding Kommune, Marianne Yde, som på det kommende møde vil forklare, hvad Kolding Kommune kan og ikke kan gøre som myndighed.

Annonce

Intet at udsætte

I Egholt mener flere beboere, at kommunen giver landmanden "lov til alt", og de oplever, at alle deres klager bliver afvist.

Det sidste er sådan set rigtigt nok:

-  Vi behandler jo alle klager, men det har bare ikke været berettigede klager. Der er ikke noget miljømæssigt at udsætte på landmanden, siger Marianne Yde.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det ind imellem er træls for beboerne med for eksempel fluer. Men ligesom de andre gener, er det ikke en gene, der gør, at vi kan sige nej eller stille krav.

Marianne Yde, biolog og sagsbehandler, Kolding kommune

Hun oplyser, at landmanden både kontrolleres af Kolding Kommune, Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen.

- Og han overholder alle de forhold, der har været kontrolleret. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det ind imellem er træls for beboerne med for eksempel fluer. Men ligesom de andre gener, er det ikke en gene, der gør, at vi kan sige nej eller stille krav. Men vi er selvfølgelig i dialog med landmanden om, hvordan han kan bekæmpe generne, forklarer hun.

Vedrørende fluerne må de ikke bekæmpes med gift eller kemikalier i et økologisk landbrug, og dertil er fluebekæmpelse på friland bare svært, fordi "enhver lort, der lander på marken, tiltrækker fluer", som Marianne Yde siger.

- Som kommune kan vi kun forsøge at hjælpe med at finde en løsning. Det samme gælder mågerne og ravnene, som han forsøger at reducere i antal blandt andet ved at skyde dem og fodre grisene med melfoder, som er svært at spise for fuglene. Men jeg kan ikke pålægge ham at anvende en bestemt løsning, forklarer Marianne Yde.

Annonce

Politisk bevågenhed

Så hvis Kolding Kommune i morgen får en ny ansøgning om at omlægge et andet konventionelt svinebrug til økologisk drift i lighed svinebruget i Egholt, så bliver svaret ja.

- Vi har ikke hjemmel til at sige nej. Når alle parametre i henhold til husdyrbrugsloven er opfyldt, skal vi sige ja, og det er de her, forklarer hun.

Formanden for byrådets plan-, bolig- og miljøudvalg, Birgitte Kragh (V) siger, at hun nu vil bede om, udvalget får en orientering om problematikken i forbindelse med den store øko-farm.

- Som kommune skal vi være med til at formidle en god dialog mellem borgerne og landmanden. Sådan tror jeg, man kommer frem til de bedste løsninger, siger hun.

Hun tilføjer, at den samme landmand har fået bugt med et stort flueproblem, som for et par år siden var ved at give borgerne svip i Skanderup, hvor han har et langt mindre økologisk svinebrug.

- Der er ikke en flue tilbage i Skanderup, siger udvalgsformanden, som selv bor i Skanderup.


Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Erhverv

Skrantende dansk malkemaskine-ikon har vendt skuden efter tab i millionklassen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Se videoen med kite-surfing på oversvømmelserne: Flere har taget en hurtig tur på regnmasserne

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Tønder

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Annonce