Annonce
Kolding

Kommunen kan ikke sige nej til økologisk drift

Det her foto har en af de plagede naboer taget en time efter, at han kom hjem fra arbejde og åbnede terassedøren. Foto: Morten Høgsberg
Ifølge husdyrbrugsloven kan Kolding Kommune ikke stille vilkår om fluer i en tilladelse til økologisk drift. Til gengæld kan kommunen hjælpe med at bekæmpe sådan en flueplage, og det er man i fuld gang med i Skanderup, fortæller biolog.

Skanderup: Hvis Kolding Kommune i morgen får en ny ansøgning om at omlægge et konventionelt svinebrug til økologisk drift i lighed med den nye bedrift på Smedegyden 9 i Skanderup, så bliver svaret ja. Også selvom den økologiske drift har medført, at naboerne er ved at blive vanvittige af en ekstrem mængde af fluer fra svinebruget.

- Vi kan ikke undlade at give tilladelsen. Det skal vi i henhold til husdyrbrugloven, når alle lovens parametre er opfyldt, og det er de her. Loven er bygget op sådan, at der er nogle specifikke krav, der skal være overholdt. De handler om sådan noget som lugt, ammoniak og støj, men vi kan ikke stille vilkår om fluer, forklarer biolog Marianne Yde fra Landbrug og Lokaludvikling i by- og udviklingsforvaltningen.

Hun afviser dermed, at nogle har sovet i timen ved at udstede tilladelsen til økologisk drift på Smedegyden med udendørs griseverandaer meget tæt på beboelse.

- Selv hvis vi mener, at det var en dårlig idé, kan vi ikke tage hensyn til det. Så skal loven først laves om, forklarer Marianne Yde.

Annonce
Vi skal have fundet en løsning. Det ønsker landmanden også selv, og jeg er fortrøstningsfuld. Men det sker ikke over natten.

Marianne Yde, biolog, Kolding Kommune.

Kan kun hjælpe

Som tilsynsmyndighed kan Kolding Kommune dog gøre noget for at hjælpe landmanden med at fjerne flueplagen, der kun må bekæmpes biologisk og mekanisk - men ikke med gift og kemikalier - fordi landbruget er økologisk. Og der er for længst sat ind med rovfluer og snyltehvepse, forklarer biologen, som påpeger, at det tager tid, før sådan en biologisk bekæmpelse virker. Der findes også endnu uprøvede muligheder for tekniske og mekaniske løsninger.

- Vi skal have fundet en løsning. Det ønsker landmanden også selv, og jeg er fortrøstningsfuld. Men det sker ikke over natten, siger Marianne Yde.

Hvis nu flueproblemet ikke løser sig, kan I så give påbud om, at landmanden skal lukke den økologiske svineproduktion?

- Det har jeg meget svært ved at forestille mig, for han har en lovlig, eksisterende produktion, og han ligger i landzone, der som udgangspunkt er landbrugets arbejdszone, siger Marianne Yde

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Annonce