Annonce
Vejen

Kommunen kan nu ekspropriere i vandløbssager

Kommunen sikrer sig, at ingen lodsejer kan bremse planlagte vandløbsprojekter ved at vedtage muligheden for ekspropriation. Arkivfoto

VEJEN KOMMUNE: Byrådet vedtog i denne uge, at det skal være muligt at ekspropriere jord, der skal bruges til at føre vandløbs-projekter ud i livet.

I de fleste situationer regner Vejen Kommune dog med, at der kan opnås enighed med lodsejerene omkring projekternes udførelse, fremgik det i byrådssalen, hvor Vagn Sørensen (V) sagde, at man håber på at kunne indgå frivillige aftaler, men at ekspropriationsmuligheden gør det muligt at gennemføre projekterne, selv om en eller flere landmænd viser sig at være imod.

Martin Boye fra Liberal Alliance ville have tilføjet, at lodsejerene kan ansøge Naturstyrelsen, hvis ikke effekten står mål med omkostninger.

Tilføjelsen kom ikke med.

Borgmester Egon Fræhr (V) følte sig utryg ved at skulle tilføje noget, der ikke på forhånd var vurderet juridisk, og fra Niels Therkildsen (S) lød det:

- Jeg tror ikke, Martins tilføjelse er relevant. Jeg tror, Martin vil sparke en dør ind, der står åben på forhånd.

Marin Boye tog udtalelserne til efterretning og sagde:

- Det er glædeligt, hvis vi ikke stillere lodsejerne ringere. Det er vigtigt, at man ikke kan overrule retten til at prøve det her af ved Naturstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce