x
Annonce
Sønderborg

Spøgelsesbåd drev i land i december: Kommunen må endnu ikke fjerne den

Det er ikke muligt at tømme skibet for olie, da det er for farligt. Motoren ligger nemlig under vand, og skibet er begyndt at gå i stykker. Arkivfoto: Timo Battefeld
Det er endnu uvist, hvornår den strandede motorbåd i Skelde Vig bliver fjernet. Sønderborg Kommune har ansøgt Søfartsstyrelsen om lov til at fjerne den.

Broagerland: Den motorbåd, der i flere måneder har ligget på grund ved Skelde Vig, må endnu ikke fjernes af Sønderborg Kommune.

- Vi har besluttet, at den skal fjernes, men vi er nødt til at søge Søfartsstyrelsen om lov til at fjerne den, da det er en anden mands ejendom, siger Kristian Nordstrøm, der er grøn arealforvalter ved Sønderborg Kommune.

Han ved endnu ikke, hvornår man får tilladelsen fra Søfartsstyrelsen, men at man har anmodet om en hastesag.

- Vi har flere gange været ude og kontrollere båden, så vi holder øje med, at der ikke går hul på olietanken, men det er umuligt at komme til, da motorsiden ligger under vand. Desuden er det for farligt nu, hvor båden er begyndt at gå i stykker, siger Kristian Nordstrøm.

- Vi ønsker selvfølgelig heller ikke, at der går hul på olietanken, så vi også står med en forureningssag. De brædder, som skyller i land bliver fjernet løbende, fortsætter han.

Ifølge Sønderborg Kommune er det planen, at man vil have båden op at ligge på kølen, så man kan tømme den for olie. Derefter er det tanken, at to gummigeder skal bugsere motorbåden væk.

- Det er en ret hård strand med mange sten, så vi vurderer, at man godt kan køre på den med gummigeder, siger Kristian Nordenstrøm.

Motorbåden, der er 12 - 15 meter lang, har ligget strandet i Skelde Vig siden begyndelsen af december. Man formoder, at motorbåden er blevet "droppet" på Flensborg Fjord, og at den så er drevet i land ved Skelde Vig.

- Man ser nogle gange, at både driver i land på den måde, som vi nu har set, men det er ret sjældent, siger arealforvalteren.

Annonce
Skibet har ligget på stranden i Skelde Vig siden begyndelsen af december, men Sønderborg Kommune må endnu ikke fjerne det. Arkivfoto: Timo Battefeld

Regning til ejeren

Både Sønderborg Kommune og Syd- og Sønderjyllands Politi har en formodning om, hvem ejeren af den mystiske motorbåd er. Den er nemlig tidligere blevet observeret ved Marina Fiskenæs i Gråsten og ved Toft i Gråsten.

- Spørgsmålet om båden er blevet dumpet er noget, som Søfartsstyrelsen skal afgøre. Når vi førhen har bjærget de forskellige vrag, så er det, fordi vi simpelthen ikke vil have dem liggende på vores kyster, men hvergang er vi nødt til at søge om tilladelse ved Søfartstyrelsen, siger Martin Frank Mogensen, der er specialkonsulent ved Affald og Varme i Sønderborg Kommune.

Motorbåden er ikke meldt stjålet, og derfor formoder man, at båden er blevet droppet på Flensborg Fjord, og derefter har den sydlige vind drevet båden i land ved Skelde Vig.

- Det er Søfartstyrelsen, som skal afgøre om vraget ligger et sted, hvor det er til gene for kysten. Det kan også være, at vraget er til gene for et dige eller en dæmning, men det spiller ikke ind, om det er en strand, der bliver brugt, siger specialkonsulenten.

Han ved endnu ikke, om det ender med at bådens ejer får en regning, når båden er blevet bugseret væk fra stranden i Skelde Vig.

- Det er Søfartstyrelsen, som skal afgøre om bådens ejer skal bjærge båden eller ej. Hvis ikke Søfartstyrelsen vil bjærge båden, og hvis ejeren ikke bliver pålagt det, så kan andre bjærge den. Det er her, at vi har bestemt, at vi ikke vil have strandede både liggende på vores kyster. Vi vil selvfølgelig forsøge at gøre, hvad vi kan for at få pengene, når vi har bjærget båden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce