Annonce
Esbjerg

Kommunen opgiver mulighed for stor millionstøtte fra A.P. Møller-fond

Else Zippor, til højre, og hendes afdeling må opgive at søge millionstøtte til forbedring af et byggeri af et botilbud med 12 boliger til psykisk syge stofmisbrugere. Fotoet er fra nytårskuren for hjemløse i Esbjerg, hvor Else Zippor var frivillig hjælper. Foto: Martin Ravn
Fire millioner kroner til at forbedre og udvikle byggeriet af boliger til psykisk syge narkomaner er opgivet. Tidsplanen for at flytte misbrugerne fra Sjællandsgade til Uddannelsessletten i Gjesing ville skride.

Esbjerg: Forskønnelsen af et millionbyggeri til 12 psykisk syge narkomaner, så det vil passe ind i universitetsmiljøet i Gjesing er opgivet. Esbjerg Kommune har været for sent ude til, at det er realistisk at lave et fælles byggeprojekt mellem Esbjerg Kommune og en af landets allerstørste fonde.

Med 4,5 millioner kroner til såkaldte "sociale mursten" fra Den A.P. Møllerske Støttefond havde kommunen håbet på at få penge til at forberede og udvikle byggekvaliteten af de 12 boliger og samtidig skabe nogle unikke rammer for beboerne, så de kunne få det psykisk og fysisk bedre. Der var blandt andet planlagt en belysning, der fulgte beboernes døgnrytme.

Men både dette intelligente lys og andre ideer til at forbedre beboernes velvære og mindske deres misbrug, er nu opgivet.

- Vi vil gerne være med i et sådant projekt. Men vi har indset, at vi er for sent ude. Hvis vi skal have en sådan spiller som Den A.P. Møllerske Støttefond med, så skal vi have dem med meget tidligere i processen, siger social- og tilbudschef Else Zippor, Esbjerg Kommune.

Annonce

Vi vil gerne være med i et sådant projekt. Men vi har indset, at vi er for sent ude.

Else Zippor, social- og tilbudschef, Esbjerg Kommune

Trækker ansøgningen

Med de ønsker og krav, som fondens kom med i en forhåndsmelding på eventuel støtte, har vi valgt at trække ansøgningen om de 4,5 millioner kroner fra fonden, fortsætter hun.

Det blev politikerne i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget orienteret om på det seneste udvalgsmøde.

- Folkene fra fonden er kommet med mange gode forslag til "sociale mursten", men vi var for langt i vores byggeplaner, da vi "inviterede fonden op til dans", fortæller social- og tilbudschefen.

Det ventes, at en ændring af kommuneplanen og ny lokalplan for området vil blive vedtaget i byrådet i efteråret, så byggeriet til nu samlet 18 millioner kroner kan sættes i gang.

Byggeriet af botilbuddet, der skal flytte beboerne fra det omstridte område i Sjællandsgade, hvor stofmisbrugere bor tæt ved ældreboliger, gennemføres derfor som oprindeligt planlagt.

Første gang er ikke sidste gang

Det er første gang, kommunen har prøvet at ansøge om til fondsstøtte til socialt byggeri, og i fremtiden kan Else Zippor sagtens forestille sig, at Esbjerg Kommune vil prøve at få penge til såkaldte "sociale mursten".

- Nu har vi lært, at hvis vi skal have en spiller med udefra, så skal vi have dem med tidligt i processen, så de kan bidrage med deres viden om at indrette botilbud eller lignende på en anden måde og understøtte den sociale indsats, siger Else Zippor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce