Annonce
Varde

Kommunen overvejer lukninger af bosteder for handicappede

Tina Agergaard Hansen (DF) og borgmester Erik Buhl (V) ses her ved første spadestik på de nye handicapboliger i Ølgod. Når de er færdige, så vil der være handicappede fra andre bosteder, der flytter hertil, og så er det en mulighed, at nogle af de bosteder vil lukke. PR-foto: Varde Kommune
Der skal nu laves en handleplan for bosteder for især handicappede i Varde Kommune. Det er ikke sikkert, at den fører til lukninger af bosteder - men det er en klar mulighed.

Varde Kommune: Når der i begyndelsen af 2021 står 18 nye boliger klar i Ølgod, så kan det føre til lukninger af andre bosteder. Nu skal der i hvert fald laves en handleplan, hvor det blandt andet er formålet at vurdere, "hvilke tilbud der ikke er grundlag for at drive i deres nuværende form", som der står i sagsfremstillingen til politikerne.

Ifølge Tina Agergaard Hansen (DF) skal det forstås på den måde, at der vil være bosteder, der enten skal lukke, eller hvor kommunen vil lave ændringer. Det kan for eksempel være, at stedet skal henvende sig til en anden målgruppe.

Men lukninger er altså en mulighed.

- Det er jo ikke sådan, at vi bare kommer krybende med leen om natten. Men ting skal give mening, siger hun og bruger som eksempel, at der kan være bosteder, hvor der eksempelvis kun er to tilbage, når der bliver åbnet for at få en bolig i Ølgod.

- Hvis man har et sted, som har udvandet sig selv, så skal vi jo ikke fortsætte det.

Annonce

Bosteder

Udvalget har godkendt, at i fremtiden skal kommunen har en strategi for, hvilke bosteder den ønsker. Her vil der være fokus på bosteder, der:

  • matcher udviklingen i borgerbehov.
  • kan levere en høj faglig kvalitet.
  • er økonomisk rentable.
  • anvendes strategisk og systematisk. Det vil sige, at pladserne fyldes efter rette serviceniveau; rette tilbud til rette borger til rette pris.
  • er i overensstemmelse med Varde Kommunes kvalitetsstandarder og princippet om mindst indgribende indsats.
  • er billige i forhold til vedligehold.
  • mindsker sociale problemer.
  • Desuden skal tilbuddene kategoriseres efter målgruppe og takst.

Bekymring blandt pårørende

Selvom der er tilført penge til området for handicappede, socialt udsatte og psykisk syge, så er budgettet meget stramt. Derfor har politikerne sat gang i en større plan, der blandt andet har til formål at sænke udgifterne.

På et møde på rådhuset fortalte socialdirektør Claus Fjeldgaard, at lukninger af bosteder kunne komme på tale, og det var tydeligt på mødet, at det vakte bekymring blandt pårørende, der ønsker, at deres nære bliver på det sted, hvor de har det godt.

- Der er jo andet end penge i det. Det er jo mennesker, det handler om, som en pårørende sagde.

Småt kan være godt

Tina Agergaard Hansen (DF) siger til bekymringen:

- Det her kommer til at foregå i en tæt dialog. Bare fordi et sted er lille eller mindre, så er det ikke ensbetydende med, at man skal lukke. Det kan lige så godt være et større sted. Det kommer helt an på målgruppe, sammensætning, det borgerbehov, der er, og så videre, siger hun.

- Og i nogle sammenhænge er småt godt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Advokat fortæller om arv og testamente

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce