Annonce
Varde

Kommunen overvejer lukninger af bosteder for handicappede

Tina Agergaard Hansen (DF) og borgmester Erik Buhl (V) ses her ved første spadestik på de nye handicapboliger i Ølgod. Når de er færdige, så vil der være handicappede fra andre bosteder, der flytter hertil, og så er det en mulighed, at nogle af de bosteder vil lukke. PR-foto: Varde Kommune
Der skal nu laves en handleplan for bosteder for især handicappede i Varde Kommune. Det er ikke sikkert, at den fører til lukninger af bosteder - men det er en klar mulighed.
Annonce

Varde Kommune: Når der i begyndelsen af 2021 står 18 nye boliger klar i Ølgod, så kan det føre til lukninger af andre bosteder. Nu skal der i hvert fald laves en handleplan, hvor det blandt andet er formålet at vurdere, "hvilke tilbud der ikke er grundlag for at drive i deres nuværende form", som der står i sagsfremstillingen til politikerne.

Ifølge Tina Agergaard Hansen (DF) skal det forstås på den måde, at der vil være bosteder, der enten skal lukke, eller hvor kommunen vil lave ændringer. Det kan for eksempel være, at stedet skal henvende sig til en anden målgruppe.

Men lukninger er altså en mulighed.

- Det er jo ikke sådan, at vi bare kommer krybende med leen om natten. Men ting skal give mening, siger hun og bruger som eksempel, at der kan være bosteder, hvor der eksempelvis kun er to tilbage, når der bliver åbnet for at få en bolig i Ølgod.

- Hvis man har et sted, som har udvandet sig selv, så skal vi jo ikke fortsætte det.

Bosteder

Udvalget har godkendt, at i fremtiden skal kommunen har en strategi for, hvilke bosteder den ønsker. Her vil der være fokus på bosteder, der:

  • matcher udviklingen i borgerbehov.
  • kan levere en høj faglig kvalitet.
  • er økonomisk rentable.
  • anvendes strategisk og systematisk. Det vil sige, at pladserne fyldes efter rette serviceniveau; rette tilbud til rette borger til rette pris.
  • er i overensstemmelse med Varde Kommunes kvalitetsstandarder og princippet om mindst indgribende indsats.
  • er billige i forhold til vedligehold.
  • mindsker sociale problemer.
  • Desuden skal tilbuddene kategoriseres efter målgruppe og takst.
Annonce

Bekymring blandt pårørende

Selvom der er tilført penge til området for handicappede, socialt udsatte og psykisk syge, så er budgettet meget stramt. Derfor har politikerne sat gang i en større plan, der blandt andet har til formål at sænke udgifterne.

På et møde på rådhuset fortalte socialdirektør Claus Fjeldgaard, at lukninger af bosteder kunne komme på tale, og det var tydeligt på mødet, at det vakte bekymring blandt pårørende, der ønsker, at deres nære bliver på det sted, hvor de har det godt.

- Der er jo andet end penge i det. Det er jo mennesker, det handler om, som en pårørende sagde.

Annonce

Småt kan være godt

Tina Agergaard Hansen (DF) siger til bekymringen:

- Det her kommer til at foregå i en tæt dialog. Bare fordi et sted er lille eller mindre, så er det ikke ensbetydende med, at man skal lukke. Det kan lige så godt være et større sted. Det kommer helt an på målgruppe, sammensætning, det borgerbehov, der er, og så videre, siger hun.

- Og i nogle sammenhænge er småt godt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce