Annonce
Aabenraa

Kommunen prøver igen: Nu skal historisk villa væk

Den daværende ejer kørte sur i renoveringen af Bjerggade 1, så der gøres opmærksom på, at en køber skal være indstillet på en større renovering. Foto: Nybolig Aabenraa
Aabenraa Kommune gør et nyt forsøg på at komme af med den bevaringsværdige Villa Frida på Bjerggade. Den vejledende salgspris er næsten halveret, så denne gang håber man, det lykkes at finde en køber, der har mod på den store renoveringsopgave.

Aabenraa: Det gik i vasken for et år siden. Kun én valgte at byde på skibsreder Friedrich Clausens historiske villa på Bjerggade 1 i Aabenraa - men vedkommende fik i sidste øjeblik kolde fødder.

Nu prøver Aabenraa Kommune, der blev tvunget til at overtage ejendommen efter en årelang strid med den tidligere ejer, så igen. Denne gang med et betydeligt afslag i den oprindelige, vejledende salgspris. Den var i salgsannoncen fra marts i fjor på 995.000 kroner. Denne gang er prisen sat til 550.000 kroner.

- Når man ser på, at vi dengang ikke fik flere bud, og når man hører, hvad ejendomsmægleren siger, så var det nok for højt sat, erkender Stig Werner Isaksen, direktør for kommunens forvaltning for kultur, miljø & erhverv.

Annonce

Åbent hus fredag

  • Der er åbent hus på Bjerggade 1 i Aabenraa fredag den 28. juni klokken 15.30 og en time frem.
  • Vil man kigge med, kræver det tilmelding på www.nybolig.dk
  • I salgsannoncen gøres der opmærksom på, at Aabenraa Kommune er ikke forpligtet til at sælge til den udbudte pris på de 550.000 kroner, og at det er tilladt at afgive et højere købstilbud.
  • Tilbudsfristen udløber den 19. august klokken 15.00, og alle tilbudsgivere vil 20. september få en tilbagemelding.

Plan for renovering

Er prisen sat ned, er der til gengæld denne gang et krav om, at der - sammen med et kontant bud - skal følge en plan for, hvad en ny ejer har i sinde at gøre med ejendommen.

"Der gøres opmærksom på, at kommunen lægger vægt på, at køber vil kunne opretholde eller forbedre bygningens bevaringsværdi samt opfylde bestemmelsen om bebyggelsens ydre fremtræden", som det hedder i den nye salgsopstilling.

- Kommunen har ingen interesse i at eje Bjerggade 1 og skal bare af med den, men vi har jo en interesse i, at den bliver stående, forklarer Stig Werner Isaksen.

For det var jo lige præcis det, hele sagen med den tidligere ejer drejede sig om: Han ville rive ned, men kommunen forbød det med henvisning til, at man fandt ejendommen bevaringsværdig - og blev i sidste ende dømt til at overtage den for 650.000 kroner.

Flere har vist interesse

Da Bjerggade 1 sidste forår blev udbudt til salg for første gang, var der stor interesse for den over 100 år gamle villa, og ejer af Nybolig Aabenraa, Michael Buchholdt, der atter står for salget, kan fortælle, at der igen er mange, der har rekvireret salgsopstillingen.

- Men det behøver jo ikke betyde noget. Dengang kom der jo alligevel kun ét bud, siger Buchholdt.

Spisestuen står med det oprindelige kassetteloft og træpanelerne på væggene, ligesom også møblementet hører fortiden til. Foto: Nybolig Aabenraa
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce