Annonce
Esbjerg

Kommunen tager 'håndjern' på:  Fanø tvinger sig selv til at bygge cykelstier

Flere cykelstier er målet med en ny "lov", som tvinger Fanøs politikere til at handle i stedet for at snakke. Arkivfoto: Mikkel Østergaard
For hver meter ny kommunevej skal der bygges en meter cykelsti - og cykelstien skal laves først. Sådan lyder Fanø Kommunes nye lov om cykelstier. Idéen er Venstres, og den er ikke set før i Danmark.

Fanø Kommune: Fanø har fået en lov om cykelstier. Loven tvinger kommunen til at bygge nye cykelstier på øen, som i årevis har hyldet det grønne og bæredygtige - og cykler.

Men i syv år er der ikke anlagt en eneste meter cykelsti på Fanø.

- Med det nye princip tvinger vi os selv til at handle i stedet for at snakke. I fremtiden kan vi ikke anlægge en vej, før den tilsvarende cykelsti er lavet. Planerne om nye cykelstier vil ikke få lov til at ligge i årevis, sagde viceborgmester Erik Nørreby, der på Venstres vegne fik "cykelsti-loven" vedtaget på byrådsmødet på Fanø mandag.

Annonce

Meter for meter-princippet kalder viceborgmesteren sin idé, som Fanø  er den første kommune til at indføre.

Han håber, at den unikke idé kan blive en løftestang, når man i fremtiden vil søge millionfonde om penge til nye cykelstier.


Planerne om nye cykelstier vil ikke få lov at ligge i årevis.

Erik Nørreby (V), viceborgmester


- Når vi er dem, der går forrest, kan vi måske også være forrest, når vi søger puljepenge til cykelstier, håber han.

Kommunen har tidligere fået cirka 80 procent af anlægsudgifterne til cykelstier betalt af store puljer udefra.

God idé at tvinge os selv

Borgmester Sofie Valbjørn (Alternativet) støttede sammen med Miljølistens Niels Heinel og Johan Brink Jensen fra Socialdemokratiet Venstres forslag, som dermed blev vedtaget med de seks nødvendige stemmer.

- Sommerens biltryk underbygger, at vi har brug for rammer for vores cyklister. Det er en god idé, at vi tvinger os selv til at gå den her vej, sagde Sofie Valbjørn.

Faktisk virkede det til, at flertallet var glade for at "tage håndjern på" og forpligtige sig for fremtiden.

- Man kan spørge, om det er for firkantet - om det kan det lade sig gøre i praksis. Jeg tror dog, det er sundt at presse os selv til at handle, fortsatte borgmesteren.

Annonce

Bange for at båndlægge sig selv

Kristine Kaas Krog (Fanø Lokalliste) følte, at man båndlægger sig selv og ønskede forslaget behandlet i teknikudvalget, hvilket blev nedstemt.

- Vi er ikke mod cykelstier, men vi er mod båndlægning af vores midler, sagde hun.

Også teknikudvalgs-formand Christian Lorenzen (K) var bange for at blive båndlagt og frygtede, at det kunne presse fremtidige anlægsplaner økonomisk. Et mindre forpligtende forslag fra ham blev også nedstemt.

- En  meter asfalt til vej skal give en meter asfalt til cykelsti, fastslog Marius Nielsen (V) om det simple princip, hvor cykelstierne ikke nødvendigvis skal ligge langt de nye veje.

Annonce

Helt ude i lyngen?

Erik Nørreby (V) slog fast:

- Vi snakker for meget - men handler mindre og mindre. Det er på tide med en handlepligt. Det er et bastant forslag, men vi kan ikke blive ved med at vente i en uendelighed på cykelstier.

Modstanderne pegede også på noget meget konkret:

- Ved den nye erhvevsudstykning skal vi måske lave 100-200 meter cykelsti - hvor skal den stump cykelsti ende: Ude i lyngen?

Fanøs lov om cykelstier: Meter for meter

For hver meter ny kommunevej, der anlægges, skal fremtidige projekter automatisk indeholde beløb til en meter ny cykelsti.

Anlæg af ny cykelsti efter princippet meter for meter skal ikke nødvendigvis ske i samme område som etablering af det vejanlæg, der udløser ny cykelsti, start af anlæg af cykelsti og vejareal skal ske i samme budgetår.

Ved udstykningen af boligområdet ved Nørre Nytoft ville princippet have bevirket anlæg af 530 meter ny cykelsti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Kolding

25-årig anholdt i Kolding: Råbte 'kakerlakker' efter politiet

Annonce