Annonce
Esbjerg

Kommunen til Nim: Gå hjem og byg dobbelt så højt

Landsformand Johnny Nim (t. v.) og hans adm. direktør i Det Faglige Hus Brian Elsted har gang i en privat investering med opførelse af en etageejendom på hjørnet af Torvegade og Borgergade. Kommunen bad dem videreudvikle det oprindelige projekt og putte flere etager ovenpå. Arkivfoto: John Randeris

Johnny Nim og hans direktør i Det Faglige Hus, Brian Elsted, præstenterede Esbjerg Kommune for et byggeri i syv etager, men blev bedt om at bygge højere.

Annonce

Esbjerg: I Esbjerg Kommune hænger ønsket om at gøre Esbjerg til en storby tilsyneladende uløseligt sammen med nye højhuse i midtbyen.

Det er i hvert fald den tanke man får, når man ser på, hvordan kommunen har ageret i et par sager, hvor man har været i dialog med bygherrer omkring nye byggerier. Ifølge JydskeVestkystens oplysninger blev landsformand Johnny Nim og hans direktør i Det Faglige Hus, Brian Elsted, bedt om at videreudvikle deres private investering og byggeri af en beboelsesejendom på hjørnet af Torvegade og Borgergade, der i mange år dannede ramme om Eskildsens Musikforretning.

Makkerparret ville oprindeligt bygge i op til syv etager, men da de præsenterede kommunen for projektet, blev de bedt om at udvikle videre på det og i stedet overveje muligheden for lægge adskillige etager ovenpå.

Overfor avisen bekræfter Johnny Nim det kommunale ønske, og han siger, at der er blevet talt om et byggeri i op til 14 etager. Til gengæld siger han også, at projektet lige nu er sat på standby.

- Der er jo en voldsom debat om højt byggeri i byen, og vi har i den forbindelse nogle ting, vi skal have afklaret omkring parkering og en nabogrund, forklarer Johnny Nim, der lige nu fokuserer på Det Faglige Hus' storstilede boligprojekt i det gamle teglværkskvarter omkring Falck-grunden ved Gammelby Ringvej, hvor en kommende lokalplan også vil gøre det muligt at bygge i op til 14 etager.

Sagen kort


  • Planer om højt byggeri i Esbjerg midtby har igennem længere tid været et stærkt debatteret emne.
  • Tilhængerne af højt byggeri har argumenteret med, at høje byggerier vil skabe mere liv i midtbyen, og giver Esbjerg mere storbykvalitet, mens modstanderne - såvel borgere som arkitekter - siger, at høje byggerier ikke passer ind, og at de skaber markant ændrede vindforhold, skyggevirkning samt parkeringsproblemer.
  • I midtbyen er der blandt andet konkrete planer om højt byggeri på Museumspladsen, mellem Østre Havnevej og Havnegade ved Jernbanegade samt Hotel Esbjerg City ved Heerups Have.
  • Lige nu er et nyt kommuneplanforslag i høring. Efter polemik er der justeret i udkastet til kommuneplanforslaget, hvor der generelt var gået i højden i en del områder i Esbjergs bymidte. Nu er det alene områderne ved Borgergade, der er nye udpegninger til højt byggeri.
Annonce

Løsninger og muligheder

Tidligere har også folkene bag Hotel Esbjerg City fået en lignende behandling på Esbjerg Rådhus. Her ønskede ejeren af Hjerting Badehotel og E. Bank Lauridsen Holding helt oprindeligt at bygge i fem etager i Skolegade ved Heerups Have, men projektet blev forkastet med henblik på at skabe en bedre tilpasning af byggeriet i området, og i en tæt dialog med embedsmændene endte hotellet som bekendt med at blive godkendt af et stort flertal i byrådet til at rage 13 etager og 50 meter op i vejret.

Ifølge Hans Kjær, direktør for Teknik & Miljø hos Esbjerg Kommune, ligger kommunen ikke inde med noget omkring Johnny Nim og Brian Elsteds projekt på hjørnet af Torvegade og Borgergade, hverken det oprindelige projekt i syv etager eller et, der er højere. Samtidig understreger han, at højt byggeri ikke alene gør Esbjerg til en storby med liv i bymidten, men at det er et element, som man generelt drøfter med projektudviklerne.

- Byrådets vision om storbykvalitet og fortætning indebærer selvfølgelig i et vist omfang også at gå i højden. Og på den baggrund forsøger vi på møder med projektudviklere at se løsninger og muligheder, men vi gør også opmærksom på, at højden på projekter skal vurderes nøje i den konkrete situation, og at den endelige godkendelse ligger ved politikerne, siger Hans Kjær.

Netop området ved Borgergade er i det kommuneplanforslag, som lige nu er i høring, udlagt til byggeri i helt op til 14 etager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce