x
Annonce
Esbjerg

Kommunen trækker i land efter Marbæk-ballade: Flere veje genåbnes

Ormegravervej, Marbæk Tømmervej og Lodnevej genåbnes nu for biltrafik i en forsøgsperiode. Arkivfoto: Martin Ravn
Efter voldsom kritik fra gangbesværede og handicappede har Esbjerg Kommune besluttet at genåbne en del af Marbæk for biltrafik.

Esbjerg: Det blev fremlagt som en løsning til glæde for alle, da Esbjerg Kommune i december placerede 21 bomme i Marbæk. Bommene blev sat op for at sikre fodgængere og cyklister og for at fredeliggøre plantagen, men de har samtidigt afskåret gangbesværede og handicappede fra at komme rundt i det populære naturområde. Og det har fået kritikken til at hagle ned over Esbjerg Kommune.

Den massive modvind får nu formand for Teknik & Byggeudvalget til delvist at give efter for presset.

- Vi har selvfølgelig lyttet til den kritik, der har været, og derfor har vi besluttet at åbne nogle af bommene igen i en forsøgsperiode. Marbæk skal være et sted, hvor der er plads til alle, men det betyder ikke, at vi går tilbage til den gamle model. Vi har også fået mange positive kommentarer fra brugere, der er glad for fredeliggørelsen. Derfor forsøger vi nu med dette kompromis, siger Søren Heide Lambertsen (S).

Annonce

Sagen kort

Esbjerg Kommune satte i december 2018 21 bomme op i Marbæk for at sikre cyklister og fodgængere. Bommene spærrer veje, der tidligere bandt plantagen sammen og har gjort det vanskeligere for bilister at komme rundt i naturområdet.

Bommene har dog samtidigt afskåret gangbesværede og kørestolsbrugere i at komme rundt i området, og efter massiv kritik fra flere kanter, har man nu besluttet at genåbne tre veje i en forsøgsperiode.

Ordningen skal evalueres til november.

Hvor og hvor længe?

Løsningen bliver, at man genåbner Ormegravervej, Marbæk Tømmervej og Lodnevej for biltrafik. Vejene er som udgangspunkt åbne frem til november, hvor ordningen skal evalueres.

- Vi har valgt de her veje, fordi det åbner en rute, hvor man fra bilen kan opleve både strand og skov, forklarer udvalgsformanden.

Og løsningen falder i god jord hos borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

- Vi har selvfølgelig været nødt til at følge op på den kritik, der har været i forbindelse med lukningen af Marbæk. Derfor er jeg også godt tilfreds med, at vi her i sensommeren kan åbne flere af bommene op, så en større del af området igen bliver tilgængeligt for alle. Det er et udmærket kompromis, mener Jesper Frost Rasmussen.

Skovtur i kørestol

Forud for beslutningen om forsøgsvist at fjerne en del af afspærringer igen, har udvalgsformanden og forvaltningen været en tur i skoven sammen med en tilgængelighedsvejleder fra Dansk Handicap Forbund.

- Vejlederen havde en elektrisk rullestol med, som vi fik lov til at prøve at køre rundt på for at få en bedre fornemmelse af, hvad der skal laves om, for at kørestolsbrugere kan komme rundt derude. Jeg er blevet meget klogere på hver enkelt bom, og jeg er spændt på at se, hvordan det bliver modtaget, når vi genåbner to af vejene i en forsøgsperiode, siger Søren Heide Lambertsen.

Den ophedede debat om Marbæk har sammen med skovturen i kørestol givet udvalgsformanden stof til eftertanke, og han går nu og pusler med en idé, han vil fremlægge for resten af Teknik & Byggeudvalget.

- Måske vi kunne lave en ordning, hvor dårligt gående kunne gå mulighed for at leje en golfvogn fra Marbækgård. Sådan nogle vogne kører på el, de larmer ikke ret meget og de kan heller ikke køre ret stærkt. Så kunne gangbesværede stadig komme rundt i naturen, men uden at det sker i store biler, der generer alle de andre brugere i området. Det kunne blive en ”win-win”, mener Søren Heide Lambertsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce