Annonce
Varde

Kommunen undersøger nu legepladserne på Ansager Skole for asbest

Lige så smuk den gamle Ansager Skole ser ud, lige så farlig er den, da den indeholder asbest og flere andre miljøfarlige stoffer. Har asbesten spredt sig til legepladsen? Det undersøger Varde Kommune nu. Foto: Henrik Reintoft
Varde Kommune har som miljømyndighed hyret et akkrediteret miljøfirma, der skal undersøge både multibaner og legepladser for asbeststøv på Ansager Skole. De åbnes ikke, før der er vished om, at der ikke er asbeststøv på legepladserne.

Ansager: Når børnene på mandag møder ind på Ansager Skole, så er selve den meget omtalte og fejlbelagte nedtagning af asbesttaget afsluttet.

Da nedbrydningsfirmaet ikke fulgte reglerne for nedtagningen, gav Arbejdstilsynet firmaet et strakspåbud den 14. april. Blandt andet skrev Arbejdstilsynet:

- Det vurderes af Arbejdstilsynet, at asbesten ikke er korrekt håndteret ved fjernelsen, og det derfor er spredt til det omkringliggende område.

Annonce

Så er spørgsmålet. Er det så sikkert at lade de kære små lege på de nu afspærrede multibaner og legepladser?

- Nej, vi vil gerne have vished, om der er asbest, hvor børnene er. Så indtil videre er der spærret af, siger teknik- og miljøchef Hans Peter Due fra Varde Kommune.

Nedbrydningsfirmaet havde ikke fulgt forskrifterne og rengjort lægter, spær og isolering for muligt asbeststøv. Støv, som formentlig har spredt sig. Foto: Henrik Reintoft

Hans afdeling er myndighed på området og skal sikre sig, at skolegrunden ikke er forurenet med asbeststøv. På den baggrund er der hyret et akkrediteret miljøfirma, der skal undersøge, om der ligger det meget farlige asbeststøv på skolens udeområde. Hvis man får det i lungerne, kan man 20-30 år senere udvikle lungehindekræft. Mellem 200 og 300 dør om året af lungehindekræft.

Superfornuftigt

Initiativet hilses mere end velkommen af tilsynschef Lene Teilberg fra Arbejdstilsynet Tilsynscenter Syd:

- Det er superfornuftigt. Det kan jeg kun anerkende.

Hvis flamingo kan flyve ind på nabogrunden, hvad så med muligt asbeststøv på Ansager Skole. Det får kommunen nu undersøgt. Foto: Henrik Reintoft

Hun oplyser, at de siden straks-påbuddet har kontrolleret nedbrydningsfirmaet to gange på Ansager Skole. Først den anden gang den 27. april var alle regler fulgt.

- Vi er nu der, hvor vi er trygge. Firmaet har efterkommet de påbud, vi har givet dem, siger Lene Teilberg.

Men hvad med det mulige asbeststøv, som kan have lagt sig på spær og isolering under det nedtagne tag?

- De har rengjort lægter og spær, så der ikke kan ske en spredning, siger Lene Teilberg.

Annonce

Holder børn hjemme

Det er ægteparret Marianne og Bjarne Høj Ahlers fortjeneste, at deres bekymring med rette blev taget alvorligt.

- Det med at teste udenfor har jeg spurgt til i 14 dage. Det er jeg rigtig glad for. Det var godt, vi blev ved. Der var noget at komme efter, siger Marianne Ahlers med henvisning til, at kommunen nu har hyret et firma til at undersøge udearealerne for muligt asbeststøv.

Legepladsen og multiibanerne på Ansager Skole vil være afspærret, indtil kommunen får undersøgt, om der ligger asbeststøv på jorden. Foto: Henrik Reintoft

Ægteparret finder, at Varde Kommune som bygherre og tilsynsmyndighed ikke har håndteret sagen korrekt. De har mistet tilliden til både skolen og kommunen, hvorfor de ikke lader deres tre børn komme i skole igen, før hele bygningen er revet ned.

Annonce

Fremtiden

Spørgsmålet er: Kunne kommunen have handlet anderledes, da det var et forældrepar og ikke kommunen, som påpegede de helt uacceptable og miljøfarlige forhold. Både for skoleelever og ansatte på skolen.

- Det kunne vi nok. Men det er svært, når vi har hyret et eksternt og godkendt nedbrydningsfirma. Det er en tillidssag. Men vi skal være mere agtpågivende, når der er børn, siger Hans Peter Due.

På baggrund af sagen vil han have kigget deres procedurer efter i sømmene. For de kommende år skal kommunen nedrive flere gamle og overflødige bygninger.

Isoleringen ligger flere steder meget langt fra bygningen, der er ved at blive revet ned. Foto: Henrik Reintoft
Her ses bygningen fra Skolegade sidste fredag, da arbejdet var stoppet. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce