Annonce
Billund

Kommunen vil speede op for behandling af byggesager

Det kræver en byggetilladelse fra kommunen, før et nyt byggeri kan gå i gang. Billund Kommune erkender, at det tager for lang tid, før borgerne får svar på deres ansøgning om byggetilladelse, og man vil derfor arbejde på at få tallet bragt ned. Arkivfoto: Angelina Owino
Det er ikke godt nok, at det i gennemsnit tager 43 dage, før en borger får svar på en ansøgning om byggetilladelse. Derfor vil Billund Kommune bruge ressourcer på at få forkortet behandlingstiden.

Billund Kommune: Det gælder om at have godt med tålmodighed, hvis man sender en ansøgning om en byggetilladelse til Billund Kommune. Ifølge en opgørelse fra Dansk Byggeri er Billund nemlig den kommune i Sydjylland, der er langsomst til at behandle ansøgninger om byggetilladelse.

Hele 43 dage skulle Billund-borgerne sidste år i gennemsnit vente på en afgørelse. Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen.

- Så vi kan med sikkerhed sige, at mangelfulde ansøgninger ikke er årsagen til, at det i nogle kommuner kræver en del tålmodighed at få lov til at gå i gang med arbejdet, siger Michael Mathiesen, der er formand for Dansk Byggeri Sydjylland.

Dansk Byggeri mener, at an ansøgning om byggetilladelse bør være færdigbehandlet i løbet af 14 dage.

Annonce

Så lang tid tager det i andre kommuner

Så mange dage måtte borgerne i andre kommuner sidste år vente på svar, når de har indsendt en ansøgning om en byggetilladelse

:

Vallensbæk: 5

Vejle: 24

Vejen: 28

Kolding: 31

Varde: 38

Esbjerg: 41

Billund: 43

Herning: 45

Ikast-Brande: 57

Svendborg: 133

Puklen skal væk

Hos Billund Kommune erkender formanden for teknik- og miljøudvalget, Per Nyhus (DF), at ventetiden for byggetilladelser er for lang.

- Vi har haft en medarbejder, der var sygemeldt, mens en anden var på barsel. Det lykkedes ikke at besætte stillingen med det samme, og derfor har der været en sagspukkel, siger Per Nyhus, der sammen med resten af teknik- og miljøudvalget har besluttet, at der skal afsættes ekstra midler til at få den store sagspukkel ned.

- Vi bliver nødt til at få den pukkel væk, hvis vi gerne vil sælge nogle billetter. Hvis der går for lang tid, fra man søger, til man får svar, kan det skræmme nogle mennesker væk, og vi kan heller ikke være bekendt over for de borgere, som bor her og gerne vil i gang med at bygge en carport eller en garage, at det skal tage så lang tid, siger han.

Svært at få medarbejdere

Helt let er det imidlertid ikke. Det har nemlig vist sig vanskeligt at få besat de ledige stillinger som byggesagsbehandler.

- Der er ikke mange erfarne byggesagsbehandlere at få, og hvis man vil have dem, må man ud og stjæle dem fra en anden kommune, siger Per Nyhus.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce