Annonce
Esbjerg

Kommunen vil tvangsopkøbe mangemillionærs livsdrøm

Fiskeskipper Niels Arne Hounisen og hustruen Pernille har ofret mere end 20 millioner kroner på deres drømmehus med hestehold på den 8,6 hektar store grund på Sanatorievej 75 ved Sjelborg. Men nu planlægger kommunen at udstykke byggegrunde på deres grund. Foto: Ken Mathiesen

Politikerne har kig på fiskeskipper Niels Arne Hounisen og hans families store hesteejendom med pragtvilla til over 20 millioner kroner for at udstykke til parcelhuse.

Esbjerg Kommunes mangeårige bestræbelser på at skaffe attraktive byggegrunde nord for Hjerting kan i yderste konsekvens resultere i et ordentlig hul i kommunekassen i form af udgifter til ekspropriation af en privat lystejendom.

Kommunen har nemlig kurs mod et tvangsopkøb til over 20 millioner kroner for den bestemte ejendom, hvis staten godkender de udstykninger af parcelhusgrunde inden for kystnærhedszonen i Sjelborg, som Esbjerg Byråd i årevis har sukket efter.

Nu, da Planloven er blevet liberaliseret, har politikerne således deres blikke stift rettede mod især et godt 10 hektar stort område - cirka 100.000 kvm - mellem Sanatorievej og Sjelborgvej, som for størstedelens vedkommende ejes af én person. To andre, mindre lodder ejes af henholdsvis Mogens Roued og Esbjerg Kommune selv, men Plan & Miljøudvalget har netop anbefalet byrådet at ansøge staten om at få hele området med i det kommende "landsplandirektiv for udviklingsområder". Sker det, vil politikerne forsøge at gennemtvinge udstykningen af området - enten som privat udstykning eller i den mere gængse model, hvor kommunen opkøber jord og ejendomme og selv byggemodner og sælger.

Sagen kort


  • Staten har med den seneste ændring af planloven givet ekstraordinær mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen med mulighed for planlægning for udvikling af byer, landsbyer samt give tilladelse til anlæg.
  • I den forbindelse har Esbjerg Kommune udpeget fire områder, hvor man gerne ser udstykning til boliger.
  • Et flertal i Plan & Miljøudvalget har vedtaget at medtage to områder i Esbjerg i et kommende landsplandirektiv for udviklingsområder.
  • Område 1 er placeret mellem Sanatorievej og Sjelborgvej, mens område 2 befinder sig på landsiden af Sædding Strandvej nord for Ådraget, hvor der i dag ligger sommerhuse.
  • Socialdemokratiet stemte imod medtagelse af område 2, idet man ikke ønsker at skabe mulighed for helårsbebyggelse i den grønne kile mellem Hjerting og Sædding.

Attraktive grunde

Ifølge formanden for Plan & Miljøudvalget, John Snedker (S), skal landets kommuner inden 15. oktober i år indgive ansøgninger om at få kystnære områder til udstykning med i landsplandirektivet.

- Vi synes, det er vigtigt, at man på udvalgte steder kan lave spændende og attraktive byggegrunde, hvor det hidtil har været vanskeligt eller umuligt at gøre det. Vi finder stedet her naturligt som en fin afrundning af Hjerting, og vi ved, at der vil være stor interesse for grundene. Specielt dette område har vi gennem længere tid gerne villet udvikle som boligområde, og derfor glædede det os, da den daværende erhvervs- og vækstminister (Troels Lund Poulsen (V), red) var på besøg og stillede sig velvilligt over for sagen, siger John Snedker.

Annonce

Ejere undrer sig

JydskeVestkysten har været i kontakt med dels Niels Arne Hounisen, der sammen med sin hustru Pernille og familien bor på Sanatorievej 75 - en 8,6 hektar stor grund med hestehold og pragtvilla - dels med Mogens Roued, der ejer knap 8.000 kvm. skov i området. Begge lodsejere er dybt forundrede over, at de absolut intet har hørt fra kommunen.

- Jeg undrer mig da over, at der foregår en form for planlægning for min ejendom, uden at jeg er blevet orienteret, siger Hounisen, og samme melding kommer fra Roued-familien.

Ifølge John Snedker er det - fra et kommunalt synspunkt - ikke så underligt:

- Området er med i den kommuneplan 2018-2030, som har været i høring, men vi er på et meget tidligt stade. Først skal vi have området med i landsplandirektivet, og hvis området kommer med der, så går vi i gang med en høringsfase for dem, der bor i området. Dernæst skal der jo en forhandling til, og her er mulighederne, at man enten kan aftale, at grundejer selv udstykker området, hvis byrådet ønsker det som boligområde, eller at kommunen overtager grunden og udstykker.

Og hvis de ikke vil sælge?

- Så kan man i yderste konsekvens ekspropriere, for byudvikling er en sag for almenvellet, siger Snedker.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce