x
Annonce
Vejen

Kommunens kulturelle værdier er endevendt

Rødding Højskole er et af de kulturmiljøer, Arkitektskolen i Aarhus har undersøgt og vurderet. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Arkitektskolen i Aarhus har undersøgt 32 kulturmiljøer i Vejen Kommune. Rapporten skal bruges i arbejdet med en revision af kommuneplanen, der vedtages i 2021. I den forbindelse skal byrådet beslutte, om man vil udpege områder i kommunen som kulturmiljøer.

VEJEN KOMMUNE: Gesten, Rødding og Rødding Højskole samt Københoved er blandt de 32 områder, Arkitektskolen i Aarhus har kortlagt og vurderet i en 28 siders lang rapport om kulturmiljøer i Vejen Kommune.

Rapporten er finansieret af Realdania, og Vejen er blandt 52 kommuner, der er blevet screenet som del af Arkitektskolens forskningsprojekt.

Ifølge Jens Josephsen, der er leder af Erhverv og Plan i Vejen Kommune, tjener rapporten to formål for Vejen Kommune. Først og fremmest er den baggrundsmateriale til arbejdet med den kommende revision af kommuneplanen, der forventes at blive vedtaget i 2021.

- Jævnført planloven kan man i kommuneplanen udpege bygninger eller afgrænse områder som bevaringsværdige kulturmiljøer. Det vil medføre nogle særlige høringsregler, der gælder, hvis man vil bygge ved bygninger, der er udpeget som del af et kulturmiljø, siger han.

Samtidig vil man bruge rapporten som en markedsføring af kommunen som en attraktiv bosætningskommune med unikke kulturhistoriske værdier. Tirsdag den 28. januar åbner en udstilling om kulturmiljøerne i stueetagen på Vejen Rådhus.

Annonce

Kulturmiljøer i Vejen Kommune

Arkitektskolen har undersøgt og vurderet følgende områder i Vejen Kommune:

Sønder Hygum

Københoved

Malt

Hjerting

Langetved

Okslund

Holsted Kirkeby

Øster Lindet

Vejen

Margarinefabrikken Alfa

Vejen Villakvarter

Glejbjerg

Jels

Skodborg

Bække

Veerst

Brørup

Gesten

Holsted Stationsby

Rødding

Askov

Rødding Højskole

Ladelund Landbrugsskole

Foldingbro

Skodborghus

Gårde langs Københovedvej

Gørklint Mølle og Møllegård

Knag Mølle og Lundsgård

Hulkær og Præstkær Mølle

Baldersbæk

Estrup

Sønderskov

Kilde: Screening af kulturmiljøer - Vejen Kommune (Arkitektskolen Aarhus)

Medfører øget bevågenhed

Det ligger ikke fast, hvilke eller hvor mange områder i kommunen, der vil blive afgrænset som kulturmiljøer i den kommende kommuneplan. Det er op til byrådet at beslutte, ligesom det også skal afklares, om Arkitektskolens screening danner tilstrækkeligt grundlag for eventuelle udpegninger.

Hvis det besluttes at afgrænse områder i kommunen som kulturmiljøer, betyder det ikke nødvendigvis, at der sker en fredning. Man udpeger et område, hvor man skal være særligt varsom med at forandre kulturmiljøet.

- Her skal man forsøge at bevare eller måske endda forstærke de kvaliteter, der er. Har man en byggesag, vil nogle særlige høringsprocedurer træde i kraft, og der vil være en mere indgående dialog mellem bygningsejer og kommunen om, hvordan det her byggeprojekt skal foregå, forklarer Jens Josephsen.

Har man et ønske om at rive et hus ned, opføre en tilbygning eller udskifte vinduerne indenfor et afgrænset kulturmiljø, vil kommunen være mere opmærksomme på at forsøge at bevare områdets kulturelle identitet.

- Men man kan altså også få lov til at rive et bevaringsværdigt hus ned. Reglerne er som sådan de samme, som alle mulige andre steder. Bygningerne bliver ikke fredet, understreger han.

Værdier og egenskaber vurderet

I dialog med Vejen Kommune, Museet på Sønderskov og UdviklingVejen udarbejdede Arkitektskolen en bruttoliste på 41 kulturmiljøer, der i rapporten er kogt ned til 32 kulturmiljøer.

Kulturmiljøernes værdier vurderet på en skala fra et til fem og målt på følgende parametre: kulturhistorisk og arkitektonisk værdi samt integritetsværdi. Derudover er egenskaber i forhold til turisme, bosætning, erhverv og kulturformidling vurderet på samme skala.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce