Annonce
Esbjerg

Kommunens Kulturforum bliver nedlagt

Rene Holm er formand for Esbjerg Kommunes Kunstråd, der nu skal gentænkes for at få en bredere politisk forankring. Arkivfoto JV.
Politikerne har besluttet at nedlægge det kommunale Kulturforum, og Kunstrådet var ligeledes indstillet til lukning. Det får nu en ekstra chance og skal gentænkes i en bredere sammenhæng.

Esbjerg Kommune: Man skal ikke have råd og fora blot for at have dem, de skal også give mening for at have eksistensberettigelse.

Med det i tankerne havde direktionen indstillet til politikerne i Kultur & Fritidsudvalget, at Esbjerg Kommunes Kulturforum og Kunstråd blev nedlagt.

Politikerne var enige i, at Kulturforum ikke havde sin berettigelse længere, mens Kunstrådet får en chance mere, men i en ny udgave.

- Vi ønsker ikke at have pseudo-organer. Det skal give mening, ellers kan man lige så godt lukke dem. Vi havde ikke indtryk af, at Kulturforum var et velfungerende organ, og både det og Kunstrådet er oprettet for at understøtte tidligere kulturpolitikker. Nu har vi en ny kulturpolitik, så det er helt naturligt at rydde lidt op, siger formanden for Kultur- & Fritidsudvalget May-Britt Andrea Andersen (K).

Kulturforum blev oprettet i 2013 med det formål at give kulturaktørerne mulighed for at arbejde mere på tværs, men det har været sat i bero siden begyndelsen af 2018.

Annonce

Kunstrådet

Kunstrådet blev oprettet i august 2013 med det formål at styrke den professionelle kunst og dens synlighed og netværk i kommunen.

Rådets medlemmer kan hjælpe politikere og embedsmænd med at nytænke, inspirere og udvikle kommunens kunstmiljø.

Medlemmer af Kunstrådet er formand René Holm, kunstner, Eva Merz, kunstner, Lars Waldemar, kunstner, Christiane M. Finsen, museumsinspektør, Josephine Nielsen-Bergqvist, museumsinspektør og Christina Balslev, kulturkonsulent.

Gentænkning af Kunstrådet

Politikerne var enige om at skære Kulturforum væk, men til gengæld overlever Kunstrådet formentlig.

- Vi blev enige om at stille direktionen den opgave at udarbejde et nyt kommissorium for Kunstrådet. Vi vil gerne have Kunstrådet og dets rolle gentænkt. Problemet er, at man ikke har brugt Kunstrådet nok i Kultur & Fritid, og det på trods af at der sidder nogle meget dygtige folk i Kunstrådet. Vi ønsker os en meget bredere forankring af Kunstrådet i andre forvaltninger og politiske udvalg, så man tænker Kunstrådet og dets ekspertise ind, når man for eksempel i Teknik- & Byggeudvalget diskuterer etablering af grønne områder. Man kunne også sagtens forestille sig Kunstrådet tænkt ind i Sundhed- & Omsorgsudvalgets arbejde og det samme hos Børn- & Familie. Det handler om, at vi skal have flere udvalg og forvaltninger til at føle et politisk ejerskab for Kunstrådet, så tror jeg, vi kan få stor glæde af det, siger May-Britt Andrea Andersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce