Annonce
Kultur

Kommunens nye budget giver kvart million til ukendt projekt

Der er altid liv og masser af aktivitet på og langs Skibbroen og Hovedengen i Ribe. Ny, strategisk udviklingplan for Ribe Kulturhavn, som politikerne har bevilget 250.000 kr. til at få udarbejdet, skal nu se på, hvilke muligheder der er for at udvikle området yderligere. Arkivfoto: John Randeris
I det godkendte budget for Esbjerg Kommune har politikerne bevilget kvart million til udvikling af strategisk masterplan for Ribe Kulturhavn. Dog hersker der forvirring om, hvad Ribe Kulturhavn egentlig er, men lokalpolitiker forklarer, at planen skal bruges til at samle gode idéer for området omkring Skibbroen og Hovedengen i Ribe.

Ribe: Sig navnet - Ribe Kulturhavn.

Hvad er det?

Projektet er for de fleste i Ribe og omegn og blandt kommunens politikere gået under radaren, men alligevel valgte politikerne i de netop overståede budgetforhandlinger at sætte 250.000 kr. af til projektet, hvor pengene skal bruges til etablering af en strategisk masterplan for området.

Pengene blev endegyldigt bevilget ved andenbehandlingen af budgettet mandag aften, selv om projektbeskrivelsen af Ribe Kulturhavn slet ikke var med i budgetmaterialet under forhandlingerne. Det er Lokalråd Ribe Midt, der har søgt midlerne til et udviklingsprojekt med ønske om, at det maritime Ribe udvikles, fordi området omkring Hovedengen og Skibbroen har en meget stor kulturhistorisk værdi.

I den korte projektbeskrivelse lyder det blandt andet, at der bør udvikles en masterplan, hvor kulturhavnen udvikles til en selvstyrende havn med egen bestyrelse, at Ribe Roklub, sejlklub og træskibsværft skal inkluderes, at Slotsbanken skal indtænkes i projektet ligesom Ribe Kulturhavn skal inkluderes som et udviklingsprojekt i Nationalpark Vadehavet.

Annonce

Ribe Kulturhavn

Lokalråd Ribe Midt havde søgt 300.000 kr., men fik 250.000 kr., der blandt andet skal bruges til afholdelse af workshop for beboere og interessenter, lokalråd og andre samt til udarbejdelse af en strategisk masterplan for området, lavet af en rådgivningsvirksomhed.

Mange ønsker

Byrådsmedlemmerne Anders Rohr Jørgensen (V) og Preben Rudiengaard, der begge er fra Ribe, har fra politisk side ønsket, at der blev afsat penge til en udviklingsplan, og Anders Rohr Jørgensen forstår godt, at mange ikke kender til projektet Ribe Kulturhavn.

Det er nemlig fordi, der endnu ikke er et projekt, men alligevel er en strategisk masterplan vigtig for området.

- Som politikere modtager vi meget ofte ønsker fra forskellige parter i dette område. Sejlklubben, træskibslauget og turbåden Martha med flere, og Nationalpark Vadehavet har selv udråbt Ribe til Vadehavets maritime centrum. Der ligger masser af muligheder for kulturformidling, men der er ikke en sammenhæng mellem de gode ideer og ønsker, der jævnligt kommer, så derfor har vi politisk ønsket de her penge, så der kan igangsættes koordinering og et konkret samarbejde, siger Anders Rohr Jørgensen og forklarer, at arbejdet med at samle en arbejdsgruppe af interessenter først går i gang nu, hvor pengene er bevilget, ligesom der skal findes en tovholder på projektet.

Fonde

Heller ikke i Esbjerg Kommunes forvaltning er der tilsyneladende helt klarhed over, hvad Ribe Kulturhavn er. Siden 2015 har forvaltningen arbejdet med en helhedsplan for Kammerslusen, og dermed også med sammenhængen mellem Ribe Å og Skibbroen i Ribe, men i et høringssvar i forbindelse med helhedsplanen ønsker en beboer mere fokus på Kammerslusen og dens fremtidige betydning for udviklingen af Ribe Kulturhavn. Forvaltningens kommentar til et sådant projekt er blot, at "hvis der med Ribe Kulturhavn menes Skibbroen i Ribe, er der foreløbig ingen planer om en yderligere udvikling der."

Borgmester Jesper Frost ved godt, at det er de færreste, der kender til Ribe Kulturhavn.

- Vi havde et ønske fra Lokalrådet i Ribe, og det har vi efterkommet så vi kan se, hvilke udviklingsmuligheder og hvilke begrænsninger, der er for området. Det håber vi, en masterplan kan være med til at belyse, siger Jesper Frost Rasmussen, mens Anders Rohr Jørgensen mener udviklingsplanen giver flere muligheder.

- Det har været umuligt at søge penge fra fonde uden at have et konkret projekt. Det har vi nu fået midler til at få udarbejdet, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyv drak en flaske vodka i butikken

Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Kolding

Påbud fra Arbejdstilsynet: Medarbejderne kan blive syge af at arbejde på bosted for udsatte piger

Annonce