Annonce
Varde

Kommunens råd: Hold dig fra badning i Kvie Sø - også de næste uger

Der er målt forhøjede værdier af tarmbakterier i Kvie Sø, hvorfor badning frarådes af Varde Kommune. Arkivfoto: Joan Karlsen
Som det ser ud nu, så regner Varde Kommune ikke med at kunne anbefale badning i Kvie Sø i resten af august. Kommunen leder efter kilden til de mange tarmbakterier i søen.

Kvie Sø: Badesæsonen kan være slut ved Kvie Sø. Varde Kommune forventer nemlig ikke, at den kan anbefale badning i søen i resten af august.

Årsagen er, at der stadig er prøver med en høj værdi af tarmbakterier, så badning bliver frarådet, ligesom det er blevet siden den 22. juli. En enkelt prøve med lave værdier er ikke nok til at ændre anbefalingen. Der bliver kigget på et gennemsnit af prøver, og da nogle af prøverne har haft meget høje værdier, så skal der altså flere prøver med lave værdier til, før gennemsnittet bliver lavt nok til at Varde Kommune, kan anbefale badning igen. Det forklarer Klaus Bertram Fries, der er leder af Naturcenteret i Varde Kommune.

- Det er nok begrænset, hvor meget mere der kan blive badet i søen i år. Det kommer selvfølgelig an på vejret i september. Der går i hvert fald et par uger, før vi overhovedet kan ændre anbefalingen. Og de seneste prøver har ikke ændret sig meget, så vi kan ikke se en nedadgående tendens, siger han, der fortæller, at der bliver taget prøver i søen to gange om ugen.

Annonce

Kan give maveonde

Varde Kommune har taget beslutningen om at fraråde badning i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed. Ifølge Klaus Bertram Fries vil det typisk være et maveonde, man kan få af at bade i en sø med mange tarmbakterier.

Varde Kommune er desuden gået i gang med et detektivarbejde for at finde ud af, hvor forureningen kommer fra.

- Ellers kan det jo opstå igen, og det vil vi ikke risikere. Derfor har vi sat gang i et sporingsarbejde for at se, om vi kan indsnævre og finde ud af, hvor det kommer fra, siger Klaus Bertram Fries.

Og man har ikke nogen ide om det endnu?

- Nej, det har vi faktisk ikke. Vi har overhovedet ikke noget entydigt. Der er ikke nogen åbenlyse ting, for der er ikke tilløb til Kvie Sø.

Tarmbakterierne, der måles for, er E. coli og Enterokokker, som findes i forskellige koncentrationer i tarmen hos mennesker, dyr og fugle.


Det er nok begrænset, hvor meget mere der kan blive badet i søen i år.

Klaus Bertram Fries, leder af Naturcentret i Varde Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Endelig liv i posthuset igen: Brødre er klar med ny restaurant

Annonce