Annonce
Esbjerg

Kommunens største landbrug mødtes for første gang i nyt samarbejdsforum

Formand for Sydvestjysk Landboforening, Niels Laursen (tv.) er sammen med politikerne Kurt Bjerrum, Karen Sandrini og Jesper Frost Rasmussen en del af det nye samarbejde mellem kommunen og de største landbrug. Det samme er kommunens miljøchef Christina Føns og repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, og i denne uge blev det første møde holdt på Rådhuset i Esbjerg. Foto: Esbjerg Kommune
Ejerne af Esbjerg Kommunes største landbrug mødtes i denne uge for første gang med politikere, forvaltning, Sydvestjysk Landboforening og Landbrug & Fødevarer i nyt samarbejdsforum, der skal skabe bedre dialog mellem parterne. Og første møde var positivt for alle parter.
Annonce

Esbjerg: Rådhuset i Esbjerg lagde i denne uge lokaler til det første møde i kommunens nye landbrugsforum, der skal skabe øget og bedre dialog mellem kommune, landboforening og kommunens største landbrug.

Det var især debatten omkring en stor udvidelse af et landbrug ved Jernved, der i foråret førte til en øget, politisk debat om lovgivning og miljøgodkendelser i forbindelse med store landbrug.

Debatten, der nåede hele vejen til Christiansborg, førte til, at der 13. maj blev givet håndslag på at indlede en proces for det særlige forum.

Aftalen blev indgået mellem Esbjerg Kommune, Landbrug & Fødevarer og Sydvestjysk Landboforening på landbruget tilhørende landboforeningens formand, Niels Laursen, og borgmester Jesper Frost Rasmussen, der var med på Niels Laursens gård 13. maj, er glad for, at det første møde nu er blevet holdt i en positiv og konstruktiv tone.

Annonce

Gennemsigtighed

- Det var et opstartsmøde, hvor vi fik drøftet forskellige temaer og talt om, hvordan vi skal tilrettelægge arbejdet i dette forum, siger Jesper Frost Rasmussen.

Han forklarer, hvordan blandt andet drøftede, hvordan man sikrer tidligere involvering af lokalsamfundet, hvordan man skaber større smidighed og gennemsigtighed og hvordan man sikrer det korrekte ansøgningsmateriale i forbindelse med udvidelser og miljøgodkendelser.

- Med 4000 arbejdspladser i kommunen er landbruget et vigtigt erhverv, og når de søger om at udvide deres bedrifter, er det en kæmpe proces. Det kræver en professionel behandling fra vores side, og det jeg hører fra landmændene er, at de er glade for at blive involverede i denne snak. Blandt andet fordi, at når de spreder sig ud over kommunegrænserne, så oplever de en mere smidig sagsbehandling andre steder, og der skal vi også se på, hvad vi kan gøre anderledes, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Modigt

Også det, at landmænd også selv bør kunne investere i bedre infrastruktur til gavn for både landbrug og lokalsamfund blev diskuteret, og Niels Laursen finder det særdeles positivt, at man i kommunen har politikere, der tør tage fat i problemstillinger omkring landbruget.

- Det er modigt, og jeg synes det er flot af forvaltningen, at de er med på denne måde. Vi kunne alle sætte os ned med hænderne i lommen og tænke, at det hele går nok, men så kommer vi aldrig videre. Jeg tror mange landmand har prøvet at løbe panden mod en mur i forhold til Esbjerg Kommune, og med dette forum skal vi lære at se kommunen som samarbejdspartnere, men de skal så sandelig også lære at bruge os. Nu er vi med omkring bordet, og jeg er glad for, at vi nu kan være med til at gøre det hele mere smidigt, siger Niels Laursen.

Formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), var en af de politikere, der i foråret ønskede sagen fra Jernved på dagsordenen, og blandt andet har kæmpet for løsninger, der ikke kun tilgodeser landbruget, men også er gode for både borgere og kommune.

- Det var et positivt møde, og det virker til, at mange landmænd gerne vil bidrage til lokalsamfundene. Blandt andet i forhold til infrastruktur, og det er vigtigt, når ikke kun landsbysamfundene udvikler sig, men også landbrugene bliver færre og større, siger Karen Sandrini, der med det nye forum også ønsker at få mere information om landbrugenes planer for de næste fem eller 10 år.

De store landbrug

De landbrug og de landmænd, der deltog på mødet på Esbjerg Rådhus, var: 

Martin Lund Madsen fra Ny Endrupholm A/S, Jørn Kjær Madsen fra Rønhave ApS og Lars Lauridsen fra Lerhøjgaard I/S. Så var det Størsbølgaard I/S, Nørregaard ApS, I/S Toftgaard samt landmændene Siegbregt Boersma fra Videkærvej, Mads Stokholm Pedersen fra Hølleskovvej, Jens Johannesen fra Vejrupvej, Ralf Sanderink fra Hedegaardsvej og Søren Lundgaard fra Gl. Darumvej.

Også landbruget Pedersminde er med i det nye landbrugsforum, men herfra kunne man ikke deltage i det første møde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

22-årig var blevet afhængig af at true småpiger til sex-optagelser: Jeg er glad for, jeg blev anholdt

Esbjerg

Redderne fra Ribe er fundet: Familien til tysk turist siger tak efter hjælp ved voldsomt hjertestop

Annonce