Annonce
Sydjylland

Kommuner efterlyser flere penge til børn, ældre og socialt udsatte

Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), vil i sit virke som bestyrelsesmedlem for KL sidde med til forhandlingsbordet, når økonomiaftalen for 2020 skal landes. Arkivfoto: Martin Ravn
Den demografiske udvikling og de stigende tendenser på socialområderne er vigtige faktorer, som Kommunernes Landsforening vil tage med til forhandlingsbordet, når økonomiaftalen for 2020 skal aftales med regeringen og Danske Regioner.

Forhandlinger: Politik er det muliges kunst, lyder den gamle politiske kliché, som Otto van Bismarck sagde helt tilbage i 1867.

Det er dog sådan med klichéer, at de kun bliver til, fordi de afspejler virkeligheden. Hvilket i særhed gør sig gældende, når Kommunernes Landsforening (KL) nu igen har taget hul på forhandlingerne om økonomiaftalen for 2020.

Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) sidder bestyrelsen hos Kommunernes Landsforening og er med i forhandlingerne med regeringen. Målet med forhandlingerne er for KL's vedkommende, at kommunerne skal have flere penge at budgettere med. Men så enkelt er det ikke, ifølge Jørn Pedersen.

Han peger på, at der selvfølgelig er mange områder, hvor kommunerne godt kunne bruge flere midler, men der er også tre områder, som vægter tungere end de andre.

- De tre områder, der direkte gør, at der er brug for flere penge er, at der kommer flere børn, flere ældre og stigende omkostninger på socialområderne, siger Jørn Pedersen.

Annonce

Økonomiaftalen 2020

Forhandlingerne var sat i gang før sommerferien, men blev rykket på grund af valget.

Den endelige plan for kommunernes bloktilskud skulle egentlig have ligget klar den 30. juni.

Det havde nemlig givet kommunerne god tid til at færdiggøre deres budgetter for det kommende år, inden deadlinen for de individuelle budgetter, som er den 15. oktober.

Kilde: Danske Kommuner

Ret og rimeligt

Kommunerne får hvert år et finansieringstilskud fra staten, som netop bliver tildelt ved de årlige økonomiforhandlinger mellem KL og regeringen. Tilskuddene varierer og kommunerne kan ikke være sikre på, at de får midlerne hvert år.

Borgmesteren i Kolding peger på, at man kunne regulere tilskuddene efter kommunernes demografi:

- Det er ikke ret og rimeligt, at bare fordi der kommer flere ældre, så skal vi spare andre steder, lyder det fra Jørn Pedersen.

Jørn Pedersen forventer dog en stigning af tilskuddene - særligt efter hvad der blev lovet under valgkampen.

- Der er en generel forventning om tilskud til de her områder. Også i henhold til hvad der blev lovet i valgkampen. Der var jo stort set ikke et parti, der ikke var ude og love flere penge til kommunerne, siger Jørn Pedersen.

Enige regioner

Danske Regioner er ligeledes med i forhandlingerne om økonomien og her har formanden, Stephanie Lose, meldt klart ud, hvilke krav, som regionerne går ind til forhandlingerne med.

- Hvis regionerne både skal kunne dække demografien - altså det, at der kommer flere patienter, at medicinudgifterne stiger - og hvis vi skal kunne lave forbedringer i sundhedsvæsenet, så mener vi, at der er brug for to milliarder kroner ekstra til regionerne, siger regionsrådsformanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose.

Årligt får regionerne cirka 114 milliarder til driften af sundhedsvæsnet på landsplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce