Annonce
Trekantområdet

Kommunernes affaldsduks fik fint besøg - og fredericianerne stor ros

Formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro var guide rundt på den store genbrugsplads på Bundgårdsvej. Han kunne blandt andet forklare miljøminister Lea Wermelin, at man i Fredericia også har styr på at sortere mælke- og juicekartoner. Foto: Søren Gylling
Resten af Danmark må gerne skele til Fredericia, når de i de kommende måneder skal etablere løsninger, der lever op til Folketingets krav om sortering i 10 fraktioner. Miljøminister Lea Wermelin (S) blev på Bundgårdsvej overbevist om, at ambitionen kan lykkes.
Annonce

Fredericia: Miljøminister Lea Wermelin (S) måtte mandag kigge langt efter containeren til småt brændbart på genbrugspladsen på Bundgårdsvej. Den container har aldrig eksisteret kunne formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro med en god portion stolthed i stemmen forklare ministeren.

Den oplysning indhentede et anerkendende mine hos ministeren, da hun iført reglementeret neongul vest gik genbrugspladsen igennem.


Jeg har hørt, at I er gode til det, og at I har gjort det i mange år. Det er rigtig flot. Det er vigtigt med de gode eksempler, når vi skal ud at formidle den ordning, som skal indføres i hele landet

Miljøminister Lea Wermelin (S)


Ministeren havde ønsket at besøge Fredericia for ved selvsyn at se, hvordan affaldssorteringen foregår.

- Jeg har hørt, at I er gode til det, og at I har gjort det i mange år. Det er rigtig flot, og  det er vigtigt med de gode eksempler, når vi skal ud at formidle den ordning, som skal indføres i hele landet, sagde ministeren om det udspil til affaldshåndtering, som er sendt i høring.

Det vil omfatte, at der inden 1. juli næste år skal være etableret ordninger, så borgerne kan sortere i mindst 10 forskellige fraktioner hjemme i husstandene og få det afhentet.

Det har fungeret fint i Fredericia i over 30 år. Der sker indsamling af genbrugsmaterialer hjemme på matriklerne, men mange vælger også selv at køre det til genbrugspladsen enten i Erritsø eller på Industrivej.

Annonce

53 fraktioner

Mandag var det den nyeste plads fra 2012, som ministeren fik præsenteret. Den bliver 1. april næste år suppleret med en ny moderne genbrugsplads på Ndr. Kobbelvej.

Mens "småt brændbart" ikke eksisterer, så må Fredericia nærme sig danmarksrekorden i sorteringsfraktioner.

- Vi har 53 forskellige, kunne Christian Bro supplere med.

Lea Wermelin tog en snak med pladsarbejder Michael Jakobsen om de udfordringer, der kan være, når borgerne dukker op med fyldte trailere. Han kunne forklare, at hans rolle er at hjælpe og ikke at være politibetjent. Foto: Søren Gylling

Lea Wermelin var imponeret og tog en lille snak med pladsmedarbejder Michael Jakobsen for at høre, hvordan han oplever fredericianeres lyst og evne til at sortere.

- Folk er i store træk gode til det. Nogle gange kan de være i tvivl, men så er vi her jo til at rådgive dem. Nogle tror, at vi er genbrugsbetjente, men det er vi ikke. Vi er her for at hjælpe, forklarede Michael Laursen.

Han kunne også fortælle, at de største mængder genbrugsaffald er papir, pap og haveaffald.

Lea Wermelin fik derudover mulighed for ved selvsyn at opleve, hvordan kommunen håndterer genbrugsordningen hjemme hos borgerne.

- Folk sorterer i plasticsække, sætter det ud ved kantstenen, og så samler vi ind, forklarede specialkonsulent ved Affald og Genbrug Poul Møller.

Annonce

Sække i system

Den gasdrevne indsamlingsbil rullede frem, og Søren Laursen hoppede ud af bilen og snuppede sæk efter sæk og smed dem let ind i hver deres sektion.

- Gør folk det altid det rigtigt, spurgte Lea Wermelin.

- De fleste gør, men nogle gange smutter noget forkert ned i sækkene. Så lægger vi en seddel om, at der er sorteret forkert, så folk husker at gøre det rigtigt, forklarede Søren Laursen.

Ministeren var glad og tilfreds med det, hun fik set og fortalt.

- Hvis der er kommuner, som mener, at det er for svært eller umuligt, så ved jeg nu, hvor jeg kan sende dem hen. Det er dejligt, smilede hun.

Det er en stor opgave at få hævet genbrugsprocenten landet over, er Lea Wermelin klar over. Men regeringen har med et bredt flertal i Folketinget vedtaget klimaplanen, hvor en væsentlig indsats er, at danskerne fra 2021 skal sortere affald i højere grad end i dag. Planen er netop sendt i høring, og ministeren er rundt at se på gode eksempler og drøfte ordningen med kommunerne. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce