Annonce
Vejen

Koncentrationsevne og skakbrikker kom i spil

Der blev spillet og undervist i skak, da Dansk Skoleskak onsdag havde inviteret børn og unge til at være med til at lære om skak. Det foregik i den store sal på Vejen Bibliotek. Foto: Søren Dippel
Vejen Bibliotek og Dansk Skoleskak stillede bræt og brikker op til en dag fyldt med skakspil og skaklektioner for alle interesserede børn og unge. I Danmark har 60.000 børn og unge skak på skoleskemaet, og skolerne i Vejen Kommune er med i landets bedste fjerdedel.
Annonce

Vejen: Der var både flødeboller og medaljer at vinde onsdag, da Vejen Bibliotek havde inviteret Dansk Skoleskak til at give alle interesserede børn og unge lærerige lektioner i et af verdens ældste brætspil - skakspillet.

Bræt og brikker kom i spil, og så blev der skruet op for koncentrationsevnen. Hvis der er noget, som kan fremme koncentrationen for børn og unge, så er det for eksempel at spille skak og at lære at spille skak.

I mange år har det været et langt sejt træk for Dansk Skoleskak at få økonomien til at hænge sammen. Det til trods for, at skoleskakken efterhånden er blevet et hit rundt omkring på mange af landets skoler. Men med hjælp fra folketingsmedlem Anni Matthiesen (V), enedes politikerne  på Christiansborg i 2018 om at tilgodese Dansk Skoleskak med to millioner kroner årligt.

Skakspillet er efterhånden blevet et hit på skoleskemaet rundt omkring i mange af landets skoler. Foto: Søren Dippel

- På landsplan er der 60.000 børn, der spiller skoleskak. Hver tredje folkeskole har skak på skoleskemaet, og skolerne i Vejen Kommune er med i den bedste fjerdedel, siger Mikkel Nørgaard, der er læringschef hos Dansk Skoleskak.

Sidhu Ciliveru ved godt, hvordan et godt skaktræk skal udføres. Det viser han her på det store demonstrationsbræt. Foto: Søren Dippel

- Men de årlige tilskud udløber ved årsskiftet, så derfor håber vi, at skoleskakken fremover kan få en fast plads på finansloven, siger Mikkel Nørgaard.

Jeg sad som den sidste tilbage med min konge og to bønder. Lene Skovsted havde en dronning og en bonde og vandt til sidst. Men jeg var glad, for det var mod Lene, jeg spillede, siger Mikkel Pedersen. Foto: Søren Dippel

At skak kan være med til at fremme koncentrationen i mange andre skolefag som for eksempel matematik og bidrager til mere rolige skoledage, har mange skoleledere også kunnet fortælle.

Koncentrationen var også til stede på Vejen Bibliotek, hvor Mikkel Nørgaard, gav flere forskellige instruktive lektioner om, hvordan man kan blive bedre til skak.

Koncentrationen stråler ud af Mikkel Blædel. Sådan fremmer skakspillet også koncentrationen i andre fag i skolen. Foto: Søren Dippel

Husk din rokade, før der bliver ballade, og kongen kommer til skade, lyder en af skoleskakkens tommelfingerregler, der skal få enhver skakspiller til så hurtigt som muligt at bringe konge i sikkerhed ved at rokere.


Vi håber, at skoleskakken fremover kan få en fast plads på finansloven.

Mikkel Nørgaard, læringschef


En anden huskeregel er blevet opkaldt efter en af Danmarks tidligere skrappeste skakspillere Curt Hansen: Når man skal foretage de aller første træk i et spil skak, så husk på CURT - C for centrum. Træk først med en af centrumsbønderne. U er for udvikling. Sørg for som noget af det første at få dine springere og løbere i spil. R er for rokade - roker hurtigst muligt. T står for tålmodighed - tænk dig godt om, før du flytter en skakbrik.

Far og søn - Sener Temur og Saim Cinar Temur, spiller gerne skak. - Skak er godt - det træner hjernen, siger Sener Temur, som håber at kunne finde en skakklub, hvor sønnen kan spille med. Foto: Søren Dippel

Det var netop ved at have den nødvendige tålmodighed, at niårige Mikkel Pedersen, der er skoleelev på Skodborg Skole, lykkedes med at holde skolens skaklærer Lene Skovsted stangen meget længe.

- Jeg sad som den sidste tilbage med min konge og to bønder. Lene Skovsted havde en dronning og en bonde, og vandt til sidst. Men jeg var glad, for det var mod Lene, jeg spillede, siger Mikkel Pedersen.

10-årige Nicole Rasnaca, der er ny elev på Skodborg Skole og skal begynde i 4. klasse efter sommerferien, håber at kunne komme til at gøre ham kunsten efter.

- Jeg har aldrig lært at spille skak, men har fået lyst til det efter at have set en af mine venners far spille skak. I Skodborg Skole vil jeg skulle begynde med skak helt fra bunden, men vi får skakundervisning hver eneste uge, siger Nicole Rasnaca.

Fakta

Dansk Skoleskak (DSS) arbejder for at styrke børn og unges faglige, sociale og mentale udvikling, så flere får et liv med læring og uddannelse.

DSS er startet i 1960 af skoleledere, -lærere og -elever.

DSS står bag Skolernes Skakdag, Skoleskaklærer-uddannelsen® og Skakshoppen.dk, der forsyner skoler og elever med skakmaterialer og koncepter. Se mere på skoleskak.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce