Annonce
Esbjerg

Konen i muddergrøften: Kommunen var advaret mod bundløst hul

Krebsestien er spærret af, efter en gummiged har ødelagt gang- og cykelstien langt Fourfeldt Bæk. Afspærringen her er opsat små hundrede meter syd for Grønlandsstien, hvor det store bundløse hul er ved at tørre ud. Foto: Lars Stokbro
Borger klagede i februar over den mudrede Krebsesti, men kommunen vil intet gøre. Man afventer et projekt til 25 millioner kroner, som er udskudt. Borgere klager over den nedslidte gang- og cykelsti. 27.000 esbjergensere bor ved det naturskønnet område, der forsumper, så borgerne ikke kan få fuld glæde af det.

Esbjerg: Esbjerg Kommune var advaret om den mudrede Krebsesti og problemer med afvanding af skovområderne langs stien. Flere borgere og lokalråd fra blandt andet Gjesing og Sønderris har gennem flere år rejst problemet med den sumpede del af Krebsestien.

Det var her, en kvinde tirsdag i sidste uge sank i til livet i et bundløst hul og sad uhjælpelig fast, indtil brandfolk og privatpersoner fik hende reddet op.

Nu viser det sig, at Kim Jensen fra Grønlandsparken allerede i februar skrev til kommunen via dens hjemmeside om de store problemer med den bløde og sumpede sti i den nordlige del af Krebsestien ved Sønderris.

"Lige her er stien meget blød og sumpet. Kan I ikke gøre noget ved det. I har skrabet stien, men den er blevet meget ujævn på grund af, at den er blød," skrev Kim Jensen og gættede også på en årsag: "Er problemet afvanding af grøften langs stien?"

Kommunens svar var kort fortalt: Det vil vi ikke gøre noget ved, men vi holder øje.

Svaret fra kommunen lød: "Krebsestien vil formentlig blive kraftigt renoveret i forbindelse med Fovrfeldtkileprojektet som er under udarbejdelse. Vi vil derfor ikke på nuværende tidspunkt sætte gang i et større arbejde, men vi holder øje med situationen."

Fourfeldtprojektet er imidlertid med det nyeste budgetforlig udskudt flere år.

I dag raser beboere langt Krebsestien over, at stien ikke kan bruges af cyklister, motionsløbere og hundeluftere langs den nordlige del af Fourfeldt Bæk, fordi området forsumper.

- Efter flere har siddet fast i det bundløse hul, har kommunens folk fra Vej & Park spærret af med "festivalhegn", fortæller Morten Andersson, drift & anlægschef ved kommunen, om den akutte løsning på den farlige strækning med mudder og vand.

Afspærringen starter i nord, hvor Krebsestien krydse Grønlandsstien og vil stå, indtil stien kan retableres, når vandet er væk.

Annonce
Vi vil derfor ikke på nuværende tidspunkt sætte gang i et større arbejde, men vi holder øje med situationen.

Del af svar fra Esbjerg Kommune til borgertip om den bløde og sumpede Krebsesti

Gummiged har ødelagt stien

Morten Andersson har også en forklaring på, hvorfor det er gået så galt på Krebsestien.

Et tømrerfirma, der har bygge et lille sort skur til en pumpestation for varmeselskabet Din Forsyning, kørte fast med en kassevogn. I et forsøg på at få bilen fri kørte man en gummiged ind på stien for at trække den fri med det resultat, at stien blev kørt fuldstændig op af gummigeden.

Mem men kan ikke køre på en sti med en kassevogn og slet ikke med en gummiged.

- Det kan ikke anbefales at køre med tunge køretøjer på en grussti, konstaterer anlægschefen.

Det private firma har lovet at reparere stien, når der er tørret ud i området.

Stien er ubrugelig

Den lokale beboer, Kim Jensen, siger, at dette stykke af stien altid har været sumpet. Han mener, at afløbsrør og grøfter er fyldt med blade og grene, så afvandingen ikke fungerer.

- Det er slemt på den nordlige side af Sædding Ringvej. Der er ingen vedligeholdelse, mens Krebsestien ned mod Gl. Gjesing og stierne sydpå er i en meget bedre stand. Jeg går med hunden den vej nu, siger Kim Jensen.

Med sin mail til kommunen havde han håbet, at der ville blive lagt et nyt lag grus over stien, og at grøfterne ville blive gravet op.

En anden beboer, Hans Mortensen, mener også, at der er et generelt problem hver vinter.

- Mange i de nye villakvarterer bruger Krebsestien som cykelsti til byen, men det kan ikke lade sig gøre nu, siger han.

Der bor omkring 27.000 esbjergensere i boligområderne ved Krebsestien og den forsumpede ådal, som de ikke har meget glæde af i øjeblikket.

Stien er stadig oversvømmet af det okkerholdige vand fra afvandingskanler og tilløb til Fourfeldt Bæk. Foto: Lars Stokbro
Det er byggeriet af dette skur til pumper tilhørende Din Forsyning, der er skyld i de værste mudder- og vandhuller langs Krebsestien. De værste steder er stabilgruset ødelagt, men på lange strækninger af Krebsestien mellem Sønderrisstien og Grønlandsstien er selve stien intakt. Foto: Lars Stokbro
Forsumpningen af skov- og engarealerne betyder, at træer og buske dør, fordi rødderne kvæles af det sure og fugtige miljø. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce