Annonce
Esbjerg

Konflikt spidser til mellem energigigant og Esbjerg og Vardes borgmestre

Striden om Esbjergværkets afløser - og hvornår Ørsted lukker Esbjergværket ned - kører for fuldt blus. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen.

Energistyrelsen stiller sig tilsyneladende på den statsejede energigigant Ørsted side i krigen om nedlukningen af Esbjergværket, der kan efterlade 25.000 borgere i Esbjerg og Varde kommuner uden varmt vand og varme i radiatorerne.

Esbjerg/Varde kommuner: Energistyrelsen blander sig tilsyneladende nu direkte i konflikten mellem Ørsted, der ejer Esbjergværket, som sender varme ud til cirka 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde kommuner, og borgmestrene Jesper Frost Rasmussen (V) og Erik Buhl (V).

Ifølge netavisen Altinget støtter Energistyrelsen tilsyneladende Ørsted, der ønsker at lukke Esbjergværket ned med udgangen af 2022 og dermed også lukke for varmt vand i hanerne og radiatorerne til tusindvis af kunder under det fælleskommunale Din Forsyning, der ejes af Esbjerg og Varde kommuner.

Kernen i striden er, at Ørsted og Din Forsyning samt de to borgmestre ikke har kunnet blive enige om, hvad den rette, fremtidssikrede el- og varmeløsning til erstatning for det nedslidte, kulfyrede Esbjergværket skulle være. Ørsted meldte sig til sidst ud af samarbejdet med Din Forsyning, hvorefter vestjyderne kunne sejle i deres egen sø.

Imidlertid mener Din Forsyning og de to borgmestre, at Ørsted er forpligtet til at levere varme i op til fem år efter, at Energistyrelsen giver tilladelse til nedlukning af Esbjergværket, hvilket vil give Din Forsyning tid til at finde en ny, fremtidssikret el- og varmeløsning, og borgmestrene baserer fem års-reglen på en tidligere afgørelse, hvorefter Vattenfall i 2014 fik besked på, at Fynsværket først kunne lukkes ved udgangen af 2019.

Det er Ørsted selvsagt dybt uenig i, og nu ser det altså ud til, at Energistyrelsen, der er den myndighed, som skal give tilladelsen til nedlukningen, melder ud til fordel for den statsejede energigigant.

Sådan er forhistorien


  • I 2017 siden meddelte Dong Energy, nu Ørsted, at man ville stoppe al brug af kul med udgangen af 2022.
  • Imidlertid er tiden løbet fra at bygge et stort, nyt kombineret el- og varmeværk som afløser for det nedslidte, kulfyrede Esbjergværket, mener Varde og Esbjergs borgmestre og det fælleskommunale Din Forsyning, som derfor ønskede den såkaldte kraftvarmebinding ophævet og gik til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) samt de tilsvarende ordførere fra de forskellige partier.
  • Bindingen, der fordrer, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større, danske byer, ville tvinge Din Forsyning og dermed borgere i Esbjerg og Varde kommuner til at investere i et kombineret el- og varmeværk til biomasse, og ifølge Din Forsyning ville det betyde en ekstra udgift på 1,25 milliarder kroner eller en ekstraregning til varmekunderne på 50.000 kroner set over værkets levetid på 25-30 år.
  • De to kommuners borgmestre udførte et ihærdigt lobbyarbejde for at få kraftvarmebindingen ophævet, og imens gjorde Ørsted et ligeså ihærdigt arbejde på Christiansborg for at forhindre det.
  • I december meldte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ud, at man på Christiansborg er indstillet på at give Esbjerg dispensation fra den såkaldte kraftvarmebinding - et nederlag for Ørsted og en sejr for Din Forsyning.

Slag i ansigtet

Ifølge Altinget skriver Energistyrelsen i en mail til netavisen, at sagen om Fynsværket ikke kan danne direkte præcedens, og Energistyrelsen henviser desuden til, at Ørsted allerede i december 2017 opsagde deres varmeaftale med Din Forsyning og et stop for kul ved udgangen af 2022.

Derfor er det ikke nye oplysninger for Din Forsyning, at der skal findes en anden løsning på Esbjergs varmeforsyning, skriver Energistyrelsen.

Mailen fra Energistyrelsen er umiddelbart et slag i ansigtet på de to kommuner og Din Forsyning, der har kæmpet hårdt for at overbevise energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) samt resten af Folketinget om, at den såkaldte kraftvarmebinding skulle ophæves. Bindingen fordrer, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, og det ville ifølge borgmestrene betyde, at Din Forsynings kunder ville være bundet op på et nyt, biomassefyret kraftvarmeværk ejet af Ørsted, hvilket ville betyde en langt dyrere el- og varmeløsning i 25-30 år frem i tiden.

Annonce

Intet er ændret

I december fik Esbjerg og Varde kommuner løfte om, at Christiansborg vil ophæve kraftvarmebindingen og stille Din Forsyning frit - en melding, der var et stort nederlag for Ørsted - men det løfte kan ikke bruges til ret meget, hvis Din Forsyning ikke kan nå at have en ny fjernvarmeløsning på plads ved udgangen af 2022.

Jesper Frost Rasmussen er "forundret" over Energistyrelsen, men han mener ikke, at der er noget, der har ændret sig.

- Ørsted har jo i 2017 alene meddelt at de ikke ønsker at fyre med kul og opsagt aftalen omkring de økonomiske vilkår. Ønsket om at nedlukke værket er jo indgivet i slutningen af 2018 og behandles i øjeblikket, siger Frost Rasmussen.

Han henviser desuden til et møde den 21. august sidste år, hvor direktøren for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, Lars Chr. Lilleholt, Erik Buhl og Frost Rasmussen drøftede sagen, og hvor der ifølge Frost Rasmussen blev spurgt, om sagen med Fynsværket og de fem års forsyningspligt var præcedensskabende for sagen med Esbjerg-værket; svaret fra ministeren var ifølge Esbjerg-borgmesteren, et ja.

- Derfor er jeg også noget forundret over, at Energistyrelsen melder sådan ud - endda inden, Din Forsyning i dag (torsdag, red.) skal aflevere svarskrivelse på Ørsteds ansøgning om nedlukning. Jeg forventer, at Energistyrelsen lytter til de politiske signaler og forholder sig til det høringssvar, som Din Forsyning har indgivet, hvor der argumenteres for, hvorfor de bør have rimelig tid til et alternativ, siger han.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Efter 44 år er det slut: Ikonisk modebutik i Esbjerg lukker

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Esbjerg Energy

Herning udlignede kort før tid og scorede sejrsmålet i undertal: Esbjerg Energy dummede sig i overtiden

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce