Annonce
Vejen

Kongehuset på besøg i Vejen ved genforeningsfesten

Næste år er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med det gamle danske land. Her er det Kong Christian den 10's ridt over grænsen. Foto: Museum Sønderjylland
En folkefest i juni og endnu et arrangement i juli i sommeren 2020 bliver Vejen Kommunes officielle markeringer af 100-året for Genforeningen. Andre arrangører kan nu søge fra en pulje med i alt 400.000 kroner, som kommunen har åbnet for.

Vejen Kommune: Sommeren 2020 kommer til at blive præget af 100-året for Genforeningen.

Også i Vejen Kommune er der optræk til flere større arrangementer, og kommunen har allerede fået tilsagn om, at der bliver besøg fra Kongehuset ved et af arrangementerne. De vigtige datoer i Vejen Kommune er dels den 14. juni, hvor der bliver folkefest i Skibelund Krat, og også den 9. juli bliver der et arrangement. Og det er ved sidstnævnte arrangement, at der bliver repræsentation fra Kongehuset.

I forbindelse med genforeningen har Vejen Kommune åbnet for en pulje på 400.000 kroner, som kan søges til arrangementer, der har med Genforeningens jubilæum at gøre. Det er et krav, at arrangementerne skal have relation til Vejen Kommune.

I 2020 er der gået 100 år siden Sønderjylland blev en del af kongeriget Danmark efter en folkeafstemning. Vejen Kommune er med i markeringen af dette jubilæum og ønsker at bakke op om arrangementer, der kan være med til at markere jubilæet i kommunen. Derfor kan man nu søge en pulje på 400.000 kroner med ansøgningsfrist 1. september 2019.

- Vi håber at få mange gode ansøgninger, så vi får en flot og varieret markering i kommunen. Historien er stadig synlig i dag i Vejen Kommune, og vi går helhjertet ind i markeringen af Genforeningen i 2020, siger borgmester Egon Fræhr i en pressemeddelelse.

Borgmesteren føjer til:

- Genforeningen er en meget vigtig del af Vejen Kommunes historie; vi har Kongeågrænsen midt i kommunen og ligger dermed i grænselandet. Folk på begge sider af Kongeåen har mærket grænsen; det har påvirket folks liv og udviklingen af områderne både nord og syd for grænsen. Vi fik for eksempel jernbanen fra Kolding til Esbjerg efter nederlaget i 1864, og dermed gik Vejen, Brørup og Holsted fra at være landsbyer til at være stationsbyer.

På Vejen Kommune hjemmeside står der mere om puljen, som er tænkt til ansøgninger over 10.000 kroner. Er der arrangementer, hvor der er brug for mindre end 10.000 kroner, er Kulturelt Samråd en mulighed. Også her er ansøgningsfristen 1. september 2019.

Annonce

Genforeningen

Hertugdømmet Slesvig havde indtil 1864 (ligesom hertugdømmerne Holsten og Lauenborg) været under den danske konge men aldrig været en del af det danske kongerige. Efter det danske nederlag i 1864 mistede Danmark hertugdømmerne, et tab der virkelig gjorde ondt på landet og satte sig dybt i folkesjælen.

Fra 1864 til Genforeningen i 1920 endte Danmark dermed ved Kongeågrænsen.

Der er yderligere info om mulighederne for tilskud til arrangementer på vejen.dk/genforeningspuljen og vejen.dk/kultureltsamråd

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Julebal i Medius: Flere tilmeldte i år

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce