Annonce
Aabenraa

Kongens besøg markeret med kronprinsens kanoner

Deltagerne i markeringen ved Kronprinsens Kanonbatteri kom gående langs stranden. Foto: André Thorup
Den 10. juli 1920 besøgte kong Christian X  Aabenraa for at byde byen velkommen tilbage til det danske kongerige. 100 året for den begivenhed blev markeret med kanonsalut.

AABENRAA: Solen kiggede forbi, da en flok historieinteresserede borgere fredag begav sig ud på en lille vandretur langs Aabenraa Fjord. Målet var Kronprinsens Kanonbatteri, som knejser dekorativt foran rådhuset.

Her markerede Byhistorisk Forening, at det just denne dag er 100 år siden, kong Christian X kom sejlende til Aabenraa, hvor han blev modtaget både på rådhuset og på Folkehjem.

Oprindelig var det planen, at dronning Margrethe skulle have besøgt byen denne dag, men det blev aflyst som så mange andre store arrangementer denne sommer.

Annonce

Byhistorisk Forening havde i tråd med Corona-restriktionerne sat et loft over deltagertallet på 100.

Det var dog lige knap så mange, der tog turen ud til kanonerne. De, der kom, kunne til gengæld smage på foreningens særlige genforeningsøl, og få lidt ekstra viden med oven i købet.

Spådommen

Historikeren Lars Henningsen havde læst gamle aviser og beretninger og fortalte den interesserede flok om, hvordan den 10. juli 1920 forløb.

Han kunne bladnt andet berette, at vejret for 100 år siden var varmt og solrigt.

Historikeren Lars Henningsen fortalte om kongens besøg i 1920. Foto: André Thorup

Dagen forinden havde kongen underskrevet loven om indlemmelse af Sønderjylland i kongeriget. Om aftenen sejlede han med kongeskibet mod Kolding, hvor han tidligt næste morgen gjorde klar til at komme ridende over den nu forhenværende grænse nord for Christiansfeld.

Kanonerne bliver betjent efter alle kanonkunstens regler. Foto: André Thorup

Det skulle selvfølgelig foregå på en hvid hest, for Jomfru Fanny, havde allerede nogen år forinden spået, at Sønderjylland ville blive dansk igen, og at kongen ville komme  ridende over grænsen på en hvid hest.

Jomfru Fanny boede i Aabenraa, og hendes spådomme havde stor betydning for tilrettelæggelsen af fejringen den 10. juli 1920.

Hun havde blandt andet spået, at kongen ville komme sejlende til Aabenraa, og at han ville komme ind i byen sydfra.

Derfor kom kongen om aftenen den 10. juli sejlende fra Haderslev på kongeskibet, og blev efterfølgende kørt i karet gennem Søndergade til rådhuset og videre gennem Storegade, Ramsherred og Nørreport til Folkehjem på Haderselvvej.

Annonce

Høje brag

Efter Lars Henningsens beretning fortalte Leo Winther om historien bag Kronprinsens Kanonbatteri, der er en kopi af de kanoner, der blev placeret i Aabenraa efter at englænderne var stuukket af med den danske flåde i 1807.

Efter gåturen blev deltagerne belønnet med Byhistorisk Forenings særlige genforeningsøl.  Foto: André Thorup

Kanonerne dengang kom aldrig i brug, og de fik kun lov til at stå i ganske få år.

Til gengæld er der masser af liv i de kanoner, der nu er placeret ved fjorden overfor rådhuset.

Selv om de skyder med løst krudt,  er bragene imponerende. Det fik deltagerene i markeringen at høre hele fire gange, inden turen igen gik hjem langs fjorden.


Jomfru Fanny boede i Aabenraa, og hendes spådomme havde stor betydning for tilrettelæggelsen af fejringen den 10. juli 1920.

Fra artiklen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Præsten og politikeren fylder 50

Annonce