Annonce
Varde

Konservativ kovending: Vil fjerne minimumstal for overbygningsskoler

Niels Christiansen (K) fortæller om, hvorfor Konservative er med i budgettet. Partiet er til gengæld ikke en del af skoleforliget, men ønsker alligevel at ændre på det. Arkivfoto: John Randeris

Konservative går nu til valg på at fjerne minimumstallet for, hvor store overbygninger skal være for at undgå lukning. Det skal skabe tryghed, men den tror borgmesteren ikke på.

Ansager: To år med for få elever, så lukker overbygningen. Det princip blev indført med den nye skolestruktur, men nu har Konservative skiftet holdning og går til valg på at ændre princippet.

Det er især i Ansager, at der har været stor debat om grænsen. Hvis princippet skal tages bogstaveligt, så vil 7.-9. klasse formentlig lukke i 2023, mens skolen har nogle af de sidste af de små årgange. Dermed kan overbygningen blive lukket kort før, at der egentlig er elever nok.

Minimumsgrænsen

Med skoleforliget er der indført en minimumsgrænse for overbygningsklasserne.I 7. og 8. årgang skal der være minimum 29 elever. Hvis der er under det tal to år i træk, så skal byrådet tage stilling til, om 7. og 8. årgang skal lukkes på den skole. Det træder i kraft i 2021, så disse årgange kan lukke fra 2023.

I 9. årgang skal der være minimum 25 elever. 9. klasser kan lukkes fra år 2021.

Der er også minimumstal for, hvornår en hel skole kan lukkes. Det har Konservative ikke foreslået at ændre på.

Lukker næppe

Niels Christiansen tror ikke på, at byrådet ikke vil lukke en skoles 7.-9. klasse i den situation. Men han mener, at det skaber utryghed i Ansager, at muligheden eksisterer.

- Der er ingen grund til at have den usikkerhed. Hvis man kan se, at det går op igen, så vil man jo alligevel ikke lukke en skoles overbygning på grund af en midlertidig situation, siger han.

I forhold til de her argumenter, du kommer med om usikkerhed, er der ikke noget, der har ændret sig, siden I diskuterede skolestrukturen. Dengang vidste I også, at det ville give usikkerhed. Dengang vidste I også, at der var klassetrin, der var ret små i en overgang, før der ville komme større klassetrin igen. Så hvad har ændret sig?

- Det er simpelthen, at vi er blevet klogere, siger Niels Christiansen.

Annonce

Forliget står ved magt

Borgmester Erik Buhl (V) har samme analyse som Niels Christiansen. Hvis byrådet i 2023 kan se, at der er større klasser på vej, så vil byrådet næppe lukke overbygningen.

Men han er uenig i konklusionen. Han mener, at det giver mening at have nogle retningslinjer, som skolerne kan forholde sig til. Og så mener han ikke, at det skaber mere tryghed at fjerne minimumsgrænsen.

- Hvis vi ingen regler havde, så havde vi usikkerhed hvert år, når vi lægger budget, siger Erik Buhl.

Han påpeger også, at det er Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale, der har indgået aftalen om en minimumsgrænse.

- Og jeg tror ikke umiddelbart, der bliver ændret på det.

Annonce

Ingen fredning

Ifølge Niels Christiansen skal det konservative udspil ikke forstås på den måde, at overbygningerne bliver fredet. Byrådet har stadig mulighed for at lukke overbygningen, hvis det vurderer, at der ikke er elever nok til, at det er forsvarligt. Det er de faste kriterier for, hvornår en overbygning er for lille, som partiet vil fjerne.

- Der er ikke tale om en evighedsgaranti, siger han, der alligevel mener, at det giver mening at fjerne de "firkantede regler":

- Når man oplever en kort årrække med få elever, og det så går fremad igen, så skal det ikke være grund til at starte det store maskineri. Det burde give mere sikkerhed til et lokalsamfund.

Annonce

Foreslår samarbejde

I det konservative forslag skal skolerne til gengæld forpligtes til at samarbejde med andre skoler, hvis de har få elever i overbygningen. Samarbejdet kan også være med private skoler.

- Man kan samarbejde om at sikre et niveau, siger Niels Christiansen.

Annonce
Varde For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Varde

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Haderslev

To år mere med streetfood: Allerede inden åbningen i begyndelsen af juni er lejeaftalen på prominent havnefront blevet forlænget

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Annonce