Annonce
Aabenraa

Konservative efter ældresvigt på sygehus: Vi skal orienteres langt tidligere for at kunne handle

De konservative i regionen vil have bedre kommunikation mellem sygehusene og regionstoppen. Det skal sikre, at politikerne fremover får langt hurtigere besked i sager, hvor der er store problemer i stil med dem, avisen har beskrevet fra ældreafsnittet på sygehuset i Aabenraa. Morten Weiss-Pedersen er meget utilfreds med, at regionsrådspolitikerne først fik besked om situationens alvor ved juletid. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Der gik alt for lang tid, før regionsrådspolitikerne fik klar besked i sagen om svigt på ældreafsnittet på sygehuset i Aabenraa, mener de konservative. Partiet vil have strammet op på kommunikationen mellem sygehusene og regionens topledelse.
Annonce

Sundhed: Politikerne i regionsrådet skal have besked lang tid før, når der er omfattende problemer på regionens sygehuse. Sådan lyder det fra de konservative, efter at JydskeVestkysten har afdækket store ledelses- og plejemæssige svigt på ældreafsnittet på sygehuset i Aabenraa.

I begyndelsen af december sidste år blev den ledende overlæge fyret på grund af massive samarbejdsproblemer. Først i en redegørelse til regionsrådet den 23. december erkendte sygehusdirektionen, at der var langt større problemer, end den havde troet. Mens den i en redegørelse den 10. december havde beskrevet, at ”behandlingskvaliteten generelt ikke var ramt”, var meldingen 13 dage efter, at direktionen ikke havde haft godt nok fat i tingene. Samtidig erkendte ledelsen, at arbejdsmiljøet havde været langt dårligere end forventet.

De konservatives leder, Morten Weiss-Pedersen, er utilfreds med hele forløbet, hvor politikerne ifølge ham engang i fjerde kvartal sidste år første gang hørte, at der var noget uro på den medicinske afdeling, hvor ældreafsnittet hører under.

- Men vi fik slet ikke indtryk af, at problemerne var så store, og det er jo avisen, der nærmest har skullet trække det ud af sygehusledelsen. Det er bare ikke godt nok, siger politikeren med henvisning til, at ledelsen under avisens dækning har erkendt, at den ikke har været tilstrækkelig opmærksom på ledelses- og plejesvigt.

Avisen undersøger

JydskeVestkysten har i den seneste måned afdækket, hvad der lå bag fyringen af Elsemarie Døssing, ledende overlæge på Medicinske Sygdomme på sygehuset i Aabenraa, i begyndelsen af december. Afdelingen har to underafdelinger, Mave-tarm samt Ældresygdomme.

Flere pårørende har stået frem og fortalt om en meget mangelfuld pleje på afdelingen. Samtidig har avisen afdækket, at direktionen i over et år blev advaret om, at der var store problemer på afdelingen, før den ledende overlæge blev fyret på grund af hendes ledelsesstil.

Direktionen har beklaget håndteringen. Den hidtidige kontaktdirektør Eva Nielsen er som konsekvens erstattet af lægelig direktør Peter Sørensen. Elsemarie Døssing har ikke ønsket at udtale sig. Sygehuset sætter nu gang i en handleplan for at styrke plejen på ældreafsnittet.

Avisen fortsætter afdækningen af forholdene på afdelingen Ældresygdomme. Hvis du har input, kan du kontakte journalist Rasmus Just på raj@jv.dk

Annonce

Klædt på

De konservative vil have regionens øverste administrative leder, regionsdirektør Jane Kraglund, til at udarbejde et forslag, der skal sikre, at topledelsen bliver rettidigt orienteret om ledelsessvigt på regionens sygehuse. Morten Weiss-Pedersen henviser til en lignede sag fra psykiatrisygehuset i Vejle i slutningen af 2019, hvor arbejdsmiljøet haltede, og personalet flygtede. Til sidst sagde den daværende ledende overlæge op. Ifølge det konservative regionsrådsmedlem gik der også dengang alt for lang tid, før politikerne blev orienteret.
Regionens øverste ledelse må sørge for, at den bliver hurtigere orienteret fra de enkelte sygehuse, mener Morten Weiss-Pedersen.

- Vi er borgernes repræsentanter, men vi ved kun det, som vi bliver orienteret om fra forvaltningen. Vi er ikke i kontakt med de enkelte sygehuse, men det skal regionens direktion være, så de bliver klædt ordentligt på og kan informere videre til politikerne. Når vi ikke bliver orienteret, kan vi jo ikke agere på vegne af borgerne, mener Morten Weiss-Pedersen.

I sagen fra sygehuset i Aabenraa har direktionen jo ikke ment, at der var så store problemer, før den erkender det i slutningen af december. Så hvordan skal regionsledelsen og dermed politikerne så få besked noget før?

- Først og fremmest må de enkelte sygehusledelser jo sørge for at være langt tættere på de enkelte afdelinger. Det er jo ganske forbløffende så mange ting, der er foregået, men som direktionen ikke har kendt til. Det er i sig selv dybt, dybt problematisk, og det er meget forundrende, så lang tid direktionen har været om at erkende problemernes omfang. Det er derfor, vi nu siger til regionens øverste ledelse, at den som øverst ansvarlig må sørge for at sikre os en bedre orientering. Det må den så sørge for at finde en model for. Vi kan bare sige, at hverken patienter eller ansatte kan være tjent med, at tingene kommer frem så sent. I det her tilfælde skulle sygehusets ledelse langt tidligere have bragt informationerne videre til regionshuset og dermed det politiske niveau, mener Morten Weiss-Pedersen.

Han tilføjer, at politikerne - hvis de havde fået kendskab til forholdene på ældreafsnittet noget før - ville have bedt om at få et overblik over problemernes omfang og få lagt en køreplan derefter.

- Alt er bare blevet forsinket og er drevet derudaf. Det er gået ud over medarbejderne, som har været dybt frustrerede, og patienterne.

Sygehusdirektionen har nu igangsæt en stor handleplan med inddragelse af arbejdsmiljøkonsulenter, Styrelsen for Patientsikkerhed, Arbejdstilsynet og generelt en tættere kontakt til afdelingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Regionalt

Coronasmitten tager endnu et dyk i hele landsdelen: Også antallet af indlagte daler

Annonce