Annonce
Indland

Konservative i København: Jyske kræve-kommuner får i forvejen for meget

Rasmus Jarlov (K)

Næsten alle provinskommuner støtter kravet om at fjerne hovedstadsudligningen. Men de Konservative i København køber ikke klagesangen om, at der er brug for flere penge i kommunekasserne i Jylland.

De Konservatives politiske leder i Københavns Kommune, Rasmus Jarlov (K), medgiver, at kommunen har for mange penge. Men samtidig køber han ikke klagesangen om, at der er brug for flere penge i kommunekasserne i Jylland. Det fortæller han, efter at næsten samtlige provinskommuner i Jyllands-Posten onsdag støtter kravet om at fjerne den såkaldte hovedstadsudligning.

»Der er i forvejen overudligning. De såkaldt fattige kommuner i provinsen har efter udligning allerede flere penge end de kommuner i hovedstadsområdet, som de nu vil udplyndre endnu mere end i dag,« siger Rasmus Jarlov.

I september krævede otte provinsborgmestre med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen, at regeringen fjerner hovedstadsudligningen og i stedet øger udligningen på tværs af landet. Det er det krav, der nu møder opbakning fra 61 ud af 64 provinskommuner.

Hvis provinskommunerne kommer igennem med deres krav, vil det betyde, at der bliver taget 2,4 milliarder om året fra de 34 kommuner i hovedstadsområdet til fordeling i resten af landet.

»Man kan altid skabe et flertal for at udplyndre et mindretal. Det skal man ikke tage seriøst,« siger Rasmus Jarlov.

Formålet med udligningssystemet er at give alle kommuner mulighed for at levere nogenlunde samme service til borgerne ved en gennemsnitlig skatteprocent. Hovedstadsudligningen har eksisteret siden 1937 med det formål at hjælpe Københavns Kommunes med dens økonomiske problemer som følge af den ulige fordeling af levevilkår i området.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce