Annonce
Kolding

Konsulenter på resultatløn har gennemgået 20 socialsager: Ingen penge at spare

Forventningen er, at konsulentfirmaet Brorson Consult i år kan finde besparelser for 500.000 kroner på psykiatriområdet og 500.000 kroner på handicapområdet. Der var dog ingen penge at spare i de første 20 sager, som firmaet har bistået Kolding Kommune med. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Kolding Kommune indgik den 23. maj sidste år en kontrakt med konsulentfirmaet Brorson Consult. En foreløbig opgørelse viser, at firmaet har været inde over ti sager fra psykiatriområdet og ti sager fra handicapområdet. I de 20 sager var der ingen besparelse at hente.

Kolding: Foreløbig er det ikke de store summer, som konsulentfirmaet Brorson Consult har tjent ved at hjælpe Kolding Kommune med at finde besparelser på social- og handicapområdet. I de første 20 sager, hvor firmaet har hjulpet til ved møder med forskellige botilbud, har konsulenterne slet ikke fundet besparelser. Firmaet skal aflønnes med ti procent af besparelserne, som altså foreløbig er nul kroner. Dertil kommer kørepenge.

Ankestyrelsen har sendt Kolding og 25 andre kommuner, der bruger resultatlønnede konsulenter på det sociale område, en række spørgsmål. Det er sket, efter socialministeriet har bedt Ankestyrelsen vurdere, om kontrakterne mellem kommunerne og de private firmaer er lovlige.

I den forbindelse har Ankestyrelsen sendt Kolding Kommune en række spørgsmål. Forvaltningens svar på de spørgsmål blev godkendt på møderne i social- og sundhedsudvalget samt handicapudvalget onsdag.

Annonce

Besparelser for en million

Kolding Kommune skriver blandt andet til Ankestyrelsen, at kommunen forventer, at Brorson Consult i løbet af i år finder en besparelse på en million kroner fordelt med 500.000 kroner på henholdsvis psykiatriområdet og handicapområdet.

Kommunens aftale med Brorson Consult dateret den 23. maj sidste år fastsætter, at kommunen kan bruge konsulentfirmaets bistand i forhandling i op til 130 sager.

Den 22. september sidste år indgik kommunen kontrakt nummer to med Brorson Consult. Det er en kontrakt, der slår fast, at kommunen kan trække på firmaets bistand til forhandling i op til 30 sager mod en betaling på 1600 kroner i timen. Den sidste kontrakt har Kolding Kommune ikke benyttet sig af, og fælles for begge kontrakter gælder, at kommunen ikke er forpligtet til at købe hjælpen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce