x
Annonce
Kolding

Konsulenter på resultatløn skal finde besparelser på udsatte borgere

Hans Holmer, (SF) i midten, der er formand for social- og sundhedsudvalget og Benny Dall (EL), der er formand for handicapudvalget, vil på onsdagens udvalgsmøder foreslå, at Kolding Kommune trykker på pauseknappen. De er bekymrede over, at Kolding Kommune har indgået kontrakter, der giver et privat konsulentfirma resultatløn for at finde besparelser på udsatte borgere. Arkivfoto: Søren Gylling
Kolding er en af de mindst 18 kommuner, der har indgået en aftale med et konsulentfirma, der skal finde besparelser på det sociale område. Betalingen i den ene kontrakt er ti procent af det besparede beløb. De berørte udvalgsformænd vil trykke på pauseknappen.

Kolding: Kolding er en af de mindst 18 kommuner herhjemme, der har hyret et privat konsulentfirma til at finde besparelser på de handicappede og andre udsatte borgere. Den første kontrakt er indgået med konsulentfirmaet Brorson Consult i maj og den anden i september.

JydskeVestkysten har bedt om aktindsigt i Koldings kontrakter, der omhandler op til 160 sager. For de 130 sager er betalingen fastsat til 10 procent af den samlede besparelse, som firmaet finder.

Den anden kontrakt omhandler gennemgang af op til 30 sager, og her er konsulenternes timepris fastsat til 1600 kroner.

Annonce

To kontrakter

Kolding Kommune har indgået to kontrakter med det private konsulentfirma Brorson Consult. Det første blev indgået i maj og den anden i september.

Kontrakterne omhandler socialområdet og handicapområdet.

Den første kontrakt omfatter op til 130 sager, hvor det private firma vil tjene ti procent af den besparelse, som det har fundet.

Den anden kontrakt omfatter op til 30 sager, hvor konsulentfirmaet vil blive aflønnet med 1600 kroner i timen.

Vil trykke på pauseknappen

Netavisen Altinget har bedt om aktindsigt i kontrakter på området i alle landets kommuner. Og kommunernes fremgangsmåde har fået social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til at rynke panden. Til Altinget har hun udtalt, at det er stærkt bekymrende at se en aggressiv metode, hvor kommunerne betaler private konsulentfirmaer en resultatløn for at finde besparelser til nogle meget sårbare mennesker, som har brug for fællesskabets hjælp.

Hun vil have Ankestyrelsen til at undersøge, om fremgangsmåden er lovlig.

JydskeVestkysten har kontaktet Kolding Kommunes social- og handicapchef Bettina Brøndsted, der er konstitueret socialdirektør.

- Vi skal have sagen på dagsordenen til udvalgsmøderne onsdag, og jeg udtaler mig ikke før, at det møde er afholdt, siger Bettina Brøndsted.

I hvor høj grad er kontrakterne blevet brugt?

- Jeg udtaler mig først onsdag, svarer hun.

- Under min radar

De to kontrakter med konsulentfirmaet berører social- og sundhedsudvalget samt handicapudvalget, der har henholdsvis Hans Holmer (SF) og Benny Dall (EL) som formand. Begge vil på møderne onsdag foreslå, at kommunen holder en pause med at bruge det private firma frem til udvalgsmøderne i januar, hvor de ønsker en grundig redegørelse om kontrakterne.

- SF har rejst sagen på landsplan, fordi vi i partiet er imod den måde, som kontrakterne er skruet sammen på, så konsulenter tjener penge på at finde besparelser på udsatte borgere, siger Hans Holmer.

Hidtil har kommunen arbejdet med at finde besparelser på social- og handicapområdet via strategien Selvværd og Sammenhæng, der forenklet sagt går ud på at lytte til borgerne, når der skal findes bedre løsninger og gerne billigere løsninger.

- De private konsulenter tjener penge ved at forslå besparelser. Derfor passer de ikke ret godt ind i Selvværd og Sammenhæng, for det går ikke nødvendigvis ud på at spare penge. Det kan også være, at vi skal bruge flere penge på at hjælpe den enkelte borger, siger Benny Dall.

Er fremgangsmåden med at skrive kontrakter med et konsulentfirma politisk godkendt?

- Det har jeg ikke kunnet finde ud af endnu. Hvis den er politisk godkendt, så er den gået under min rader, og så er der ikke andet at gøre end at sige undskyld, svarer Benny Dall.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce