Annonce
Kolding

Genoptager omdiskuteret samarbejde: Konsulenter på resultatløn skal igen finde besparelser på udsatte borgere

Flertal i henholdsvis social- og sundhedsudvalget og i handicapudvalget har besluttet at genoptage samarbejdet med konsulentbureauet Brorson Consult. Kolding Kommune har indgået to kontrakter med firmaet. Ifølge den første kontrakt er konsulenternes løn ti procent af de besparelser, de finder for kommunen. I den anden kontrakt, som endnu ikke har været i brug, er timeprisen sat til 1600 kroner. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Flertal i henholdsvis social- og sundhedsudvalget og i handicapudvalget har besluttet at genoptage samarbejde med konsulentbureau. - Vi har ikke råd til at vente, siger Trille Nikolajsen (V). Ankestyrelsen er på socialministerens initiativ ved at undersøge, om det er lovligt at lade konsulentfirmaer finde besparelser på udsatte borgere.

Kolding: Nu skal konsulenter på resultatløn fra firmaet Brorson Consult igen være med ved forhandlingsbordet, når der skal findes besparelser på udsatte borgere i Kolding Kommune. Det har et flertal bestående af Venstre og Dansk Folkeparti besluttet i social- og sundhedsudvalget og i handicapudvalget.

I december besluttede udvalgene ellers at trykke på pauseknappen, efter socialminister Astrid Krag (S) gik ind i sagen og ville bede Ankestyrelsen vurdere, om fremgangsmåden er lovlig.

- Ankestyrelsen kommer nok først med sin afgørelse på den anden side af sommerferien, og det har vi ikke råd til at vente på, siger Trille Nikolajsen (V), der sidder i social- og sundhedsudvalget og er næstformand i handicapudvalget.

Hun understreger, at de resultatlønnede konsulter ikke træffer beslutninger om den støtte, som den enkelte borger, skal have.

- De private er udelukkende med for at forhandle prisen. Jeg har en tro på, at Ankestyrelsen vurderer, at fremgangsmåden er lovlig, ellers havde jeg ikke truffet den beslutning, jeg har. Vores forvaltning har også anbefalet, at vi fortsætter samarbejde med Brorson Consult, siger hun.

Trille Nikolajsen tilføjer, at dem, som leverer forskellige former for hjælp til kommunen, er blevet meget mere professionelle end tidligere.

- Så i forhandlingerne har vi brug for at kunne møde vores samarbejdspartnere med samme kompetencer. At bruge konsulenterne skal ses som en opkvalificering af vores medarbejdere. Og hvis Ankestyrelsen mod forventning skulle vurdere, at det er ulovligt, så retter vi ind, siger hun.

Annonce

Kontrakterne

Kolding Kommune indgik sidste år to kontrakter med det private konsulentfirma Brorson Consult. Det første blev indgået i maj og den anden i september.
Kontrakterne omhandler socialområdet og handicapområdet.

Den første kontrakt omfatter op til 130 sager, hvor det private firma vil tjene ti procent af den besparelse, som det har fundet.

Den anden kontrakt omfatter op til 30 sager, hvor konsulentfirmaet vil blive aflønnet med 1600 kroner i timen.

Kolding er langt fra den eneste kommune, der har indgået den slags kontrakter. Social- og indenrigsministeriet har kontaktet Ankestyrelsen for at få vurderet om disse aftaler er lovlige. Derfor har styrelsen bedt de i alt 26 berørte kommuner om en udtalelse om deres brug af konsulenter på området. Kommunerne fik en svarfrist på to måneder.

Det, Ankestyrelsen vil undersøge, er, om der er forvaltningsretlige regler eller regler i sektorlovgivningen, som gør aftalerne med konsulentfirmaerne ulovlige.

Ankestyrelsen kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor lang tid det vil tage at behandle sagerne.

Et andet syn på sagen

Hans Holmer (SF), der er formand for social- og sundhedsudvalget fortæller, at et mindretal her bestående af hans parti, Enhedslisten og løsgængeren Hanne Dam foreslog fortsat at holde pauseknappen nede, indtil efter Ankestyrelsen har truffet sin beslutning.

- Eller i det mindst i en måned mere, så vi på vores næste møder kunne dykke dybere ned i, hvilken type sager, det drejer sig om. Jeg ved kun, at det på social- og sundhedsudvalgets område drejer sig om sager fra psykiatriområdet, forklarer han.

Når han tager de ideologiske briller på, så er han ikke vild med, at et privat firma skal hyres ind for at løse en forhandlings-opgave for kommunen.

- Jeg havde hellere set, at vi havde de kompetencer i kommunen, eller at vi kunne løse opgaven i samarbejde med andre kommuner, siger Hans Holmer.

I handicapudvalget stemte formand Benny Dall (EL) og Elvis Comic (S) for, at man stadig skulle holde pause med at bruge konsulenter.

- Vi skal bruge færre konsulenter, men i stedet opbygge ekspertisen internt, så forvaltningen kan klare opgaven selv, mener Elvic Comis.

Benny Dall synes, er det er en dårlig ide at aflønne konsulenter med en del af de besparelser, de kan finde.

- Resultatløn er en dårlig ide. Det betyder, at det eneste, vi får hjælp til er besparelser, og det er uansvarligt, vurderer Benny Dall.

Ud over kontrakten med resultatløn, der har været i brug, så har Kolding Kommune indgået en anden kontrakt med Brorson Consult. I kontrakt nummer to er timelønnen sat til 1600 kroner i timen.

- Det er simpelhen for dyrt i forhold til, hvad vores egne folk koster, siger Benny Dall.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce