Annonce
Kolding

Genoptager omdiskuteret samarbejde: Konsulenter på resultatløn skal igen finde besparelser på udsatte borgere

Flertal i henholdsvis social- og sundhedsudvalget og i handicapudvalget har besluttet at genoptage samarbejdet med konsulentbureauet Brorson Consult. Kolding Kommune har indgået to kontrakter med firmaet. Ifølge den første kontrakt er konsulenternes løn ti procent af de besparelser, de finder for kommunen. I den anden kontrakt, som endnu ikke har været i brug, er timeprisen sat til 1600 kroner. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Flertal i henholdsvis social- og sundhedsudvalget og i handicapudvalget har besluttet at genoptage samarbejde med konsulentbureau. - Vi har ikke råd til at vente, siger Trille Nikolajsen (V). Ankestyrelsen er på socialministerens initiativ ved at undersøge, om det er lovligt at lade konsulentfirmaer finde besparelser på udsatte borgere.

Kolding: Nu skal konsulenter på resultatløn fra firmaet Brorson Consult igen være med ved forhandlingsbordet, når der skal findes besparelser på udsatte borgere i Kolding Kommune. Det har et flertal bestående af Venstre og Dansk Folkeparti besluttet i social- og sundhedsudvalget og i handicapudvalget.

I december besluttede udvalgene ellers at trykke på pauseknappen, efter socialminister Astrid Krag (S) gik ind i sagen og ville bede Ankestyrelsen vurdere, om fremgangsmåden er lovlig.

- Ankestyrelsen kommer nok først med sin afgørelse på den anden side af sommerferien, og det har vi ikke råd til at vente på, siger Trille Nikolajsen (V), der sidder i social- og sundhedsudvalget og er næstformand i handicapudvalget.

Hun understreger, at de resultatlønnede konsulter ikke træffer beslutninger om den støtte, som den enkelte borger, skal have.

- De private er udelukkende med for at forhandle prisen. Jeg har en tro på, at Ankestyrelsen vurderer, at fremgangsmåden er lovlig, ellers havde jeg ikke truffet den beslutning, jeg har. Vores forvaltning har også anbefalet, at vi fortsætter samarbejde med Brorson Consult, siger hun.

Trille Nikolajsen tilføjer, at dem, som leverer forskellige former for hjælp til kommunen, er blevet meget mere professionelle end tidligere.

- Så i forhandlingerne har vi brug for at kunne møde vores samarbejdspartnere med samme kompetencer. At bruge konsulenterne skal ses som en opkvalificering af vores medarbejdere. Og hvis Ankestyrelsen mod forventning skulle vurdere, at det er ulovligt, så retter vi ind, siger hun.

Annonce

Kontrakterne

Kolding Kommune indgik sidste år to kontrakter med det private konsulentfirma Brorson Consult. Det første blev indgået i maj og den anden i september.
Kontrakterne omhandler socialområdet og handicapområdet.

Den første kontrakt omfatter op til 130 sager, hvor det private firma vil tjene ti procent af den besparelse, som det har fundet.

Den anden kontrakt omfatter op til 30 sager, hvor konsulentfirmaet vil blive aflønnet med 1600 kroner i timen.

Kolding er langt fra den eneste kommune, der har indgået den slags kontrakter. Social- og indenrigsministeriet har kontaktet Ankestyrelsen for at få vurderet om disse aftaler er lovlige. Derfor har styrelsen bedt de i alt 26 berørte kommuner om en udtalelse om deres brug af konsulenter på området. Kommunerne fik en svarfrist på to måneder.

Det, Ankestyrelsen vil undersøge, er, om der er forvaltningsretlige regler eller regler i sektorlovgivningen, som gør aftalerne med konsulentfirmaerne ulovlige.

Ankestyrelsen kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor lang tid det vil tage at behandle sagerne.

Et andet syn på sagen

Hans Holmer (SF), der er formand for social- og sundhedsudvalget fortæller, at et mindretal her bestående af hans parti, Enhedslisten og løsgængeren Hanne Dam foreslog fortsat at holde pauseknappen nede, indtil efter Ankestyrelsen har truffet sin beslutning.

- Eller i det mindst i en måned mere, så vi på vores næste møder kunne dykke dybere ned i, hvilken type sager, det drejer sig om. Jeg ved kun, at det på social- og sundhedsudvalgets område drejer sig om sager fra psykiatriområdet, forklarer han.

Når han tager de ideologiske briller på, så er han ikke vild med, at et privat firma skal hyres ind for at løse en forhandlings-opgave for kommunen.

- Jeg havde hellere set, at vi havde de kompetencer i kommunen, eller at vi kunne løse opgaven i samarbejde med andre kommuner, siger Hans Holmer.

I handicapudvalget stemte formand Benny Dall (EL) og Elvis Comic (S) for, at man stadig skulle holde pause med at bruge konsulenter.

- Vi skal bruge færre konsulenter, men i stedet opbygge ekspertisen internt, så forvaltningen kan klare opgaven selv, mener Elvic Comis.

Benny Dall synes, er det er en dårlig ide at aflønne konsulenter med en del af de besparelser, de kan finde.

- Resultatløn er en dårlig ide. Det betyder, at det eneste, vi får hjælp til er besparelser, og det er uansvarligt, vurderer Benny Dall.

Ud over kontrakten med resultatløn, der har været i brug, så har Kolding Kommune indgået en anden kontrakt med Brorson Consult. I kontrakt nummer to er timelønnen sat til 1600 kroner i timen.

- Det er simpelhen for dyrt i forhold til, hvad vores egne folk koster, siger Benny Dall.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce