Annonce
Indland

Kontakttallet falder til 0,6 - men B117 skaber usikkerhed

Ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er kontakttallet faldet til 0,6. (Arkivfoto). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Det aktuelle kontakttal fra britisk coronamutation er 0,82 og dermed lidt højere end det generelle kontakttal.

Kontakttallet i Danmark er faldet fra 0,9 i sidste uge til 0,6.

Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter tirsdag.

Med et kontakttal på 0,6 betyder det, at ti smittede personer i gennemsnit vil nå at smitte seks andre. Med andre ord vil epidemien være aftagende.

Men den seneste tid har spredningen af den britiske virusvariant - B117 - skabt øget usikkerhed i forhold til smitteudviklingen, da B117 er mere smitsom.

Statens Serum Institut (SSI) har tirsdag offentliggjort en rapport med særligt fokus på udviklingen i den britiske variant, og her er kontakttallet for varianten i sidste uge udregnet til at være 1,16.

Efter at det generelle kontakttal er dykket, er det samme sket for variantens kontakttal.

Det aktuelle kontakttal er tirsdag på 0,82 - dog behæftet "med fortsatte usikkerheder". Det oplyser Camilla Holten Møller, der er læge ved SSI og medforfatter til rapporten, i en mail til Ritzau.

Sundhedsministeriet bekræfter desuden over for TV2, at 0,82 er det aktuelle kontakttal for mutationen tirsdag.

SSI-direktør Henrik Ullum vurderer, at det generelle kontakttal skal forblive på 0,6 eller blive endnu lavere, før væksten i B117 bliver så nedadgående, at man kan slå den ned.

- Vi er glade for at se et kontakttal, der er betydeligt under en. Det betyder, at vi har rigtig godt styr på de varianter, der har cirkuleret indtil nu.

- Der er selvfølgelig nogle usikkerheder på alle beregninger, men hvis vores estimater holder, så burde B117 holde sig i ro med det nuværende kontakttal, siger han.

I sit tweet gør Magnus Heunicke opmærksom på, at et stigende antal borgere er begyndt at blive smittet med den nye variant.

Men han skriver også, at der er stor usikkerhed omkring tallene.

- Antal indlagte stadig for højt. Skal bankes ned, før cluster B117 overtager den danske epidemi.

- Hjælp os, bliv testet, skriver Heunicke i tweetet.

Tidligere er B117 blevet vurderet til at være et sted mellem 50 og 74 procent mere smitsom end de mere gængse typer af coronavirus.

De danske myndigheder forventer, at B117 - fordi den smitter så meget mere - vil blive den dominerende type af coronavirus i Danmark fra midten af februar.

For at tage hånd om situationen har regeringen indført en række restriktioner. Blandt andet er forsamlingsforbuddet for nylig sænket fra ti til fem personer.

Og det kan blive nødvendigt at forlænge restriktionerne for at bevare kontrollen, mener Henrik Ullum.

- Vi har at gøre med en mere smitsom variant. Og hvis vi igen står i en situation som i begyndelsen af december, hvor smitten pludselig løb rigtig hurtigt, så vil det gå endnu hurtigere og eksplodere på ingen tid med B117.

- Derfor skal vi være meget forsigtige med, hvad vi gør nu, selv om de overordnede smittetal ser fornuftige ud, siger Ullum.

Mandag viste de seneste tal fra Statens Serum Institut, at 817 personer var indlagt på landets hospitaler med coronavirus.

Af de 817 indlagte coronapatienter var 132 indlagt på en intensivafdeling, og af dem fik 85 hjælp fra en respirator.

/ritzau/

Link til artikel fra TV2
Link til rapport fra SSI
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

28-årige Linette er chef for område med 260 medarbejdere i Sydbank: - Jeg har flere gange oplevet, at folk tror, jeg er assistenten

Varde For abonnenter

Forældre skuffede over tilsyn fra Arbejdstilsynet i asbestsag

Annonce