Annonce
Biler

Koreansk luksusmærke på vej til Europa

Den høje Genesis GV70, som her ses som prototype, bliver en af de nye spydspidser for det koreanske luksusmærke. Foto: Genesis
Hyundais luksus-division, Genesis, er angiveligt snart klar til at udfordre de tyske luksusmærker på vore breddegrader.

Bilverdenen ændrer sig med lynets hast. Mere fokus på elbiler, højre crossovere og premium-brands åbner nemlig for nye bilmærker.

Det så vi for nylig med Toyotas luksusmærke, Lexus, der nu er på vej tilbage i Danmark. Det sker med en ny generation af høje elektriske crossovere som spydspidsen ved lanceringen, der sker herhjemme til næste forår.

Samme mønster kan måske gentage sig med Genesis, som er den tilsvarende luksus-division hos Hyundai, og som nu er på vej med en række nye høje og elektriske modeller.

Mens Genesis er stor i Nordamerika, har mærket dog ikke tidligere været importeret til Europa. Det har kun været tilfældet for enkelte af Hyundais topmodeller, som kort og godt hed Genesis. Men det kan meget vel ændre sig. Genesis udstiller nemlig angiveligt på forårets store bilmesse i Genève, og ifølge flere branchekilder vil det være et bevidst skridt på at introducere mærket i Europa.

I dag har Genesis sedaner som G70, G80 og G90, mens crossovere som GV70 og GV80 kommer sammen med en elektrisk sedan inden for de næste par år.

Annonce

Genesis

Blev lanceret som et selvstændigt Hyundai mærke i 2004. I dag findes de tre modelserier: G70, G80 og G90.

Det skal være anderledes

Eksperter peger dog på, at der skal noget særligt til på kontinentet for at begå sig over for de stærke tyske premium-brands. Nissans luksusmærke, Infiniti, trak sig for nogle år siden efter at have arbejdet på sagen i flere år, mens Hondas Acura har holdt sig væk. Toyotas Lexus har også kun en lille markedsandel.

Holdningen er da også klar hos eksperterne:

"Hvis du vil slå hul i den tyske dominans, skal du have noget, som er anderledes, især ud fra en teknologisk vinkel," har meldingen lydt fra Felipe Munoz, som er kommentator hos analysefirmaet Jato Dynamics, til Automotive News.

Han peger på et mærke som Tesla, der illustrerer, hvad der kan lade sig gøre. Det er et eksperiment, som Volvos elektriske Polestar-mærke prøver at gøre efter. Genevis vil i givet fald blandt andet skabe oplevelsescentre i større europæiske byer for at fortælle om, hvad mærket er, har Hyundai-bosserne fortalt til bladet.

Et typisk mønster har hidtil været, at for eksempel amerikanerne er nemmere gøre begejstrede for nye mærker, mens europæerne mere sværger til klassisk luksus fra Mercedes, BMW og Audi.

Ser tiden an

Herhjemme afventer den danske Hyundai-importør nu udviklingen. Annegrethe Skovby, som er pressechef hos Hyundai, ser gerne Genesis i Danmark. Men hun kender ikke umiddelbart noget til planer. I alle tilfælde vil de store europæiske markeder stå foran i køen.

- Det ville være lækkert at have Genesis med i modelprogrammet. Vi vil ikke udelukke, at det ville kunne ske. Men vi ville nok ikke være det første marked, som Genesis satser på, siger Annegrethe Skovby.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];