Annonce
Danmark

Kort: Så stor er forskellen på børnepasning

I Tårnby Kommune er der så meget overskud i økonomien, at vuggestuen Angolavej giver børnene økologisk mad hver dag uden at forældrene skal betale ekstra. I Randers Kommune kniber det så meget med midlerne, at børnehuset Harridslev holder til i en skoles tidligere gymnastiksal. Fotos: Ole Jakobsen/Morten Rode

50.800 kroner pr. barn. Så stor er forskellen mellem Københavns Kommune, som bruger suverænt flest penge på vuggestuer og børnehaver og Jammerbugt Kommune, som bruger allermindst.

Annonce

Det er kommunerne, som skal sørge for at lille Emma på 4 og Lauge på 2 kan komme i børnehave og vuggestue, mens mor og far er på arbejde. Den forpligtelse overholder samtlige af landets kommuner. Men der er så forskel på, hvor mange penge de bruger på det.

Sidste år kostede det i gennemsnit kommunerne 53.170 kr. pr. barn under 6 år at lave dagtilbud. Men mange og især kommunerne i hovedstadsområdet brugte mere, mens endnu flere og især kommunerne i provinsen brugte væsentligt mindre.

I Jylland og på Fyn var det kun et par håndfulde af kommunerne, som brugte mere end landsgennemsnittet pr barn i daginstitution. Og trækker man de små ø-kommuner, som har få børn og dermed dyrere børnepasning fra, drejer det sig kun om 6 kommuner vest for storebælt. Til sammenligningen brugte 24 ud af 34 kommuner i hovedstadsområdet mere end landsgennemsnittet pr. barn. En del af forklaringen på denne store forskel skal findes i det såkaldte udligningssystem, som fordeler penge mellem landets kommuner, lyder det fra en række provinsborgmestre. De anklager den såkaldte hovedstadsudligning, som fordeler penge internt mellem hovedstadskommunerne, for at være skyld i den skævhed der er mellem hovedstaden og resten af landet. - Hvorfor skal der være en særlig klub omkring hovedstaden, der får flere penge end alle andre? Det vil vi gerne sætte spørgsmålstegn ved, spørger borgmester i Esbjerg Johnny Søtrup. (V)

Se på kortet nedenfor, hvor mange penge kommunen bruger til vuggestue, dagpleje og børnehave pr. barn i alderen 0-5 år, der hvor du bor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Annonce