Annonce
Udland

Kosovo er på vej mod valg efter opløsning af parlament

Stringer/Ritzau Scanpix
Kosovos premierminister trak sig i juli, da han blev indkaldt til domstol i Haag. Nu skal landet til valg.

Kosovos parlamentsmedlemmer har torsdag stemt for at opløse landets parlament og dermed samtidig udløse valg i landet.

Torsdagens afstemning fandt sted, fordi premierminister Ramush Haradinaj i juli besluttede sig for at trække sig. Årsagen var, at han blev indkaldt til en særlig domstol i den hollandske by Haag.

Siden Haradinajs opsigelse har flere partier opfordret til, at der afholdes valg.

En række partier har allerede så småt taget hul på deres valgkamp og diskuteret mulige politiske alliancer.

89 ud af 120 parlamentsmedlemmer stemte for at opløse parlamentet.

Det bliver modtaget positivt af den afgående premierminister, der kalder beslutningen for et udtryk for "politisk modenhed" og et "stabilt demokrati".

Kosovo løsrev sig i 2008 fra Serbien. De seneste måneder har landet dog været i diskussioner med serberne, der ikke anerkender løsrivelsen.

Striden ventes at fylde i det politiske landskab frem mod valget.

Den særlige domstol, som Haradinaj er indkaldt til, blev oprettet i 2015.

Den blev oprettet for at behandle sager, hvor medlemmer af Kosovos Befrielseshær (KLA) beskyldes for at have begået krigsforbrydelser i konflikten i 1998-1999, der kom forud for Kosovos løsrivelse fra Serbien.

Haradinaj var hærfører for KLA.

- Jeg modtog et opkald fra den særlige domstol som mistænkt. Jeg blev tilbudt at komme som premierminister eller som almindelig borger fra Kosovo. Jeg valgte det sidste, sagde 51-årige Haradinaj i juli.

Domstolen i Haag er etableret for EU-midler og behandler anklager om forbrydelser mod blandt andet etniske minoriteter under Kosovos lov.

Kosovo, der er lidt større end Sjælland, er en tidligere serbisk provins i Jugoslavien. Kosovo erklærede sig som en selvstændig stat i februar 2008.

USA og de fleste vestlige lande anerkender Kosovo som værende uafhængigt. Det gælder dog ikke Serbien og de allierede Rusland og Kina.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce