Annonce
Vejen

Kovending: Vejen Kommune dropper planer om stordagpleje

Udvalget for skoler og børn, med venstremanden Claus Kulmbach i spidsen, har måtte foretage en kovending i sagen om etablering af ekstra pasningspladser til de yngste børn i Vejen by. Først ønskede et flertal, at kommunen oprettede en stordagpleje, men det er ikke lovligt. Pressefoto
Samtidig skrinlægges alle planer om at flytte dagplejens legestue fra Troldehuset til VUC bygningen.

Vejen: Udvalget for Skoler og Børn i Vejen Kommune har på et ekstraordinært udvalgsmøde onsdag indstillet til byrådets godkendelse at droppe planerne om en stordagpleje i kommunale bygninger.

Det sker efter en dialog med KL, som sammen med ministeriet har vurderet, at der ud fra den gældende lovtekst ikke er mulighed for at etablere dagpleje i kommunale bygninger, som det var tilfældet i den oprindelige beslutning.

- Det er en vigtig nuancering, og vi er selvfølgelig ikke i tvivl om, at vi ændrer indstillingen, så vi overholder lovgivningen, siger formanden for udvalget, Claus Kulmbach, Venstre, i en pressemeddelelse fra Vejen Kommune.

Annonce

Direktøren på området, Morten Oldrup, beklager, men anså det for væsentligt, at udvalget hurtigst muligt forholdt sig til at ændre indstillingen. Han er glad for, at udvalget så hurtigt kunne træde sammen til en drøftelse af den nye situation.

- Vi er blevet klogere. Lovgivningen er ikke sort/hvid, og vi har lænet os op ad de modeller, som andre kommuner har haft i årevis, siger direktøren i pressemeddelelsen.

- Nogle af de kommuner lukker nu deres stordagplejer ned, efter at ministeriet har tydeliggjort denne nuancering af, hvordan lovgivningen skal tolkes. Det vigtigste er så, at vi får de politiske beslutninger samstemt med den nye viden, fastslår Morten Oldrup.

Glæde hos S

Hos socialdemokraterne, der hele vejen igennem var imod beslutningen om en kommunal stordagpleje, glæder man sig over kovendingen.

- Jeg er glad for, at det er blevet droppet. Det er jo egentlig blevet droppet på det rigtige grundlag, for det har vist sig ikke at være helt lovlig, det man har foreslået. Men jeg er ked af, at man ikke har lyttet til, hvad vi sagde til byrådsmødet, for det burde være blevet droppet på de faglige argumenter, siger Tanja Bachmann Hansen, der sidder i byrådet for Socialdemokratiet og arbejder som dagplejer.

Hun vil ikke rette en kritik mod forvaltningen, der lod forslaget om en kommunal stordagpleje køre hele vejen gennem den politiske behandling, uden man undersøgte lovgrundlaget.

- Jeg tænker ikke, at forvaltningen har gjort det i ond mening, og jeg synes, at det er ærgerligt, men fejl sker. Men når fejlen så er sket, så er jeg glad for, at der er blevet rettet op på det, og vi har fået lovning på, at de går ind og gransker, hvorfor det kunne ske. Så det er blevet stoppet i tide. Det havde været værre, hvis vi havde brugt pengene. Så havde jeg været mere negativ.

Tanja Bachmann Hansen glæder sig over, at der nu er politisk enighed om, at kommunen i stedet etablerer 35 ekstra vuggestuepladser i Billingland.

Modellerne

Byrådet har tidligere taget stiling til disse tre modeller for at etablere ekstra pasningspladser i Vejen by:

Model 1: 35 ekstra vuggestuepladser på én matrikel. Antallet af vuggestuepladser øges i Billingland. Samlet udgift for etablering og drift i to år på 3.677.000 kr.

Model 2: 35 ekstra vuggestuepladser på to matrikler. Samlet udgift for etablering og drift i to år på 4.225.000 kr.

Model 3: 25 ekstra vuggestuepladser på én matrikel og en stordagpleje. Samlet udgift for etablering og drift i to år på 3.563.000 kr.

Byrådet pegede først på model 3, men den er nu kendt ulovlig. Derfor har Udvalget for skoler og børn nu besluttet model 1, hvor der etableres 35 ekstra vuggestuepladser i Billingland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce