Annonce
Sydjylland

Kræftens Bekæmpelse har opkrævet flere hundredtusinde kroner fra donorer ved en fejl

I alt har Kræftens Bekæmpelse uretmæssigt trukket penge fra 2324 personer. Organisationen valgte ikke at betale pengene tilbage på eget initiativ. Arkivfoto: Marie Hald/Scanpix

Kræftens Bekæmpelse har uretmæssigt hævet et beløb, der samlet lyder på 394.250 kroner fra flere tusinde donorer. Organisationen har valgt ikke at give pengene tilbage på eget initiativ - de berørte skal i stedet selv henvende sig, hvis de vil have deres penge retur.

Penge: Den velgørende organisation Kræftens Bekæmpelse har på grund af en fejl opkrævet penge fra 2324 personer uretmæssigt. De berørte havde for seks år siden bundet sig til at donere et beløb årligt over fem år, og Kræftens Bekæmpelse var ikke opmærksom på udløbet af denne periode.

På hver persons konto er der blevet trukket enten 150 eller 200 kroner, og det samlede beløb løber op i 394.250 kroner.

Men Kræftens Bekæmpelse betaler kun pengene tilbage, hvis de berørte selv kontakter organisationen. Det er blevet kommunikeret ud til de berørte via brev eller e-mail i starten af august.

Annonce

Sagen kort


  • For seks år siden indgik en række personer en femårig aftale med Kræftens Bekæmpelse om årligt at donere et beløb til organisationen.
  • En fejl betød, at disse personer i august 2018 uretmæssigt er blevet opkrævet penge for et ekstra år.
  • De berørte skal selv aktivt sørge for at få deres penge tilbage, da Kræftens Bekæmpelse har valgt ikke at tilbagebetale de i alt 2324 personer, medmindre de udtrykker ønske om dette.
  • Det samlede beløb lyder på 394.250 kroner.

Traf en beslutning

Senest den 7. august var det muligt for de berørte at annullere overførslen via netbank, men herefter har det udelukkende været muligt at få pengene retur, hvis man via e-mail eller telefon har oplyst sit bankregistrerings- og kontonummer.

Kunne I ikke bare sende pengene tilbage uanset hvad? Hvorfor skal folk selv henvende sig, hvis de vil have dem igen?

- Det har vi selvfølgelig også talt om, men vi kan ikke sende pengene tilbage før om en måned. Så vi tænkte, at vi var nødt til at sikre os, at folk var klar over, at vi havde opdaget fejlen. I stedet for at folk skulle undre sig, så ville vi hellere proaktivt melde ud, at der var sket noget, der ikke skulle have været sket, siger Trine Sisbo, ansvarlig for private medlemmer og donorer i Kræftens Bekæmpelse.

Men kunne det så ikke have været omvendt - at I skrev til dem, at I ville sende pengene tilbage om en måned, og hvis folk så ville donere pengene alligevel, så kunne de henvende sig?

- Vores erfaring er, at det kunne vi godt have gjort, men nu valgte vi noget andet, siger hun,

Per 15. august har 120 personer henvendt sig til Kræftens Bekæmpelse, hvoraf 27 har ønsket af få pengene retur. Det vides endnu ikke, hvor mange der selv har annulleret betalingen via netbank.

JydskeVestkysten har fået Forbrugerombudsmanden til at forholde sig til sagen. Her lyder det fra fuldmægtig cand.jur. Laurine Støve Larsen, at der ikke gælder en lovregel, der forpligter Kræftens Bekæmpelse som betalingsmodtager til på eget initiativ at tilbagebetale de penge, de ellers uretmæssigt har opkrævet.

Hun forklarer videre, at beslutningen dog kan være i strid med god markedsføringsskik eller almindelige formueretlige grundsætninger, men at det vil kræve en konkret vurdering af sagen.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Lotte fik økonomisk hjælp til datterens konfirmation: - Det er vigtigere, at hun ikke føler sig udenfor

Annonce